Dom/garaż/ogród - Budowa garażu
Fragu - 19-02-2010, 13:24 Temat postu: Budowa garażu Jako, że latem mam zamiar z tatą stawiać garaż, mam pytanko.
Jaki dach wybrać?
Lecimy trochę po kosztach, niestety. Tata upiera się przy dachu pulpitowym(przód->tył). Ja wolałbym dach dwuspadowy, tym bardziej, że dom taki mamy i altana także będzie taka.
Orientuje się ktoś jak wygląda porównanie pod względem kosztów? Byłbym wdzięczny za małe zestawienie. Bardziej chodzi mi tutaj o cenę/ilość materiału potrzebnego do konstrukcji(robocizny). Pokrycie w obu przypadkach będzie takie samo.
Inna sprawa, czy do dachu dwuspadowego można w ogóle zabierać się samemu ?
Wszelkie sugestie mile widziane.
Dodam tylko, że garaż ma być na planie prostokąta 8x6 metrów. Jedna duża brama segmentowa lub 2 małe, drzwi. W środku wydzielona kotłownia (+/- 2x2,5).
Cezar - 19-02-2010, 13:35
Fragu napisał/a: | czy do dachu dwuspadowego można w ogóle zabierać się samemu ? |
No pewnie, kilka lat temu tez budowalismy garaz/drewutnie i postawilismy to we 3 (ja, ojciec i wujek). Dach dwuspadowy, taki sam co ma dom - ladnie to wyglada
Co do kosztow to juz niestety nie pamietam
pamar - 19-02-2010, 14:12
Parę lat temu postawiłem garaż z dachem "pulpitowym" (dach robiliśmy z kuzynem) Po pierwsze jest łatwiejszy do zrobienia, na bank tańszy o jakieś 30% a i wykorzystać można jedną stronę (od wyższej) na podwieszane półki albo pawlacze.
Fragu - 19-02-2010, 14:32
pamar napisał/a: | Po pierwsze jest łatwiejszy do zrobienia, na bank tańszy o jakieś 30% |
To, że jest łatwiejszy to wiem, bez problemu go zmajstruję
Hmm, jeśli to taka spora różnica w kosztach, to nie wiem czy jest sens w to wchodzić.
pamar napisał/a: | wykorzystać można jedną stronę (od wyższej) na podwieszane półki albo pawlacze |
..tak też będzie; wyższa strona będzie od strony wjazdu do garażu. Niższa będzie przedłużona około 1,5m za budynek. Tam na wylewce betonowej będzie drewno do kominka odpoczywało.
Cezar - 19-02-2010, 14:38
Fragu, tylko pamietaj o odpowiednio duzym koncie dachu, zeby snieg w zime nie zalegal - inaczej moze byc buba
Fragu - 19-02-2010, 15:01
Cezar napisał/a: | Fragu, tylko pamietaj o odpowiednio duzym koncie dachu, zeby snieg w zime nie zalegal - inaczej moze byc buba |
Oczywiście
Sobie poczytałem więcej o dachach pulpitowych. Prawidłowa konstrukcja to nie tylko 2 murłaty i belki poprzeczne z ew podporami (zależnie od rozpiętości). Dochodzi ściana stolcowa, pochylona ściana stolcowa ( ), ścianka kolankowa, płetwy. Trochę mnie to przeraziło. Koniecznie to wszystko trzeba robić ? przypominam - garaż 6x8 metrów. Krokwie 8m - wystawione poza budynek.
futro68 - 03-03-2010, 18:29
Fragu pierwsza sprawa to sprawdź w gminie czy można w ogóle taki dach u Ciebie postawić, żebyś potem problemów nie miał. Gminy w projektach zagospodarowania często zastrzegają jaki typ dachu powinien być stosowany.
Druga sprawa to sam wygląd - jak masz coś postawić co będzie drażniło oczy przez kolejne 20 lat to może warto wydać kilka złotych więcej na dach. Policz prosto - narysuj dach 2 spadowy o nachyleniu 35-45 stopni. Policz ile potrzebujesz krokwi, łat i na jaką powierzchnię dasz porycie dachowe. Nie zapomnij o krokwiach na zrobienie podłogi nad garażem - będzie miejsce na dodatkową graciarnię. Podobnie zrób z dachem pulpitowym. W tartaku ci przeliczą koszty a w hurtowni koszt pokrycia. Myślę że dwuspadowy wyjdzie o 1/3 może 1/2 drożej. Ale zyskujesz dodatkową powierzchnię na poddaszu.
Dach spokojnie zrobicie w 3-4 osoby to nic skomplikowanego. Trochę piłowania, śrub, gwoździ i załatwione
Fragu - 02-03-2011, 13:39
Hej.
Sprawa z garażem się przeciągnęła...ale nie o tym.
W decyzji o lokalizacji garażu mam napisane "dopuszcza się położenie garażu na granicy z działką ....". Moje pytanie brzmi, czy jeżeli mam na granicy płot - słupki + siatka, to musze go rozebrać czy mogę postawić garaż przy samym płocie ?
gulgulq - 02-03-2011, 18:33
możesz przy płocie
ta decyzja dopuszcza tzw. stawianie ściany garażu w granicy
tylko są tam jakieś dodatkowe obostrzenia, jak brak okien, zgoda z sąsiadem, brak budynków u sąsiada itp.
dopytaj w gminie
http://www.muratorplus.pl...araz_59654.html
http://forumprawne.org/pr...zy-granicy.html
Fragu - 03-03-2011, 08:01
Tylko chodzi o to, czy muszę rozebrać płot, czy mogę postawić zaraz przy nim. Czy na granicy - należy się trzymać tego stwierdzenia co do centymetra? Nie uśmiecha mi się rozwalać płotu....A alternatywa - 3m od płotu jest koszmarna.
Andrew - 03-03-2011, 08:21
Dopuszcza się, to nie znaczy, że możesz postawić garaż na granicy ale nie musisz. Skoro masz płot i nie chce Ci się go rozbierać to postaw garaż zaraz przy nim. Robisz na zgłoszenie czy na pozwolenie na budowę?
Fragu - 03-03-2011, 08:53
Pozwolenie na budowę.
Andrew - 03-03-2011, 09:04
Masz już pozwolenie?
Fragu - 03-03-2011, 09:11
mam decyzje prawomocną z gminy, teraz biuro projektowe robiące mi adaptacje projektu będzie załatwiało wszelkie papiery ze starostwem powiatowym. Jednak muszą na mapce inwestycyjnej zgłosić przyszłe położenie garażu. Zgodnie z decyzja gminy są 2 opcje - 3 m od granicy działki (bo nie ma otworów okiennych) lub na granicy...ale na granicy to stoi płot/siatka. Problem jak to zrobić żeby garaż stał np 10cm od płotu i żeby nikt się nie przyczepił o to.
Andrew - 03-03-2011, 09:13
Fragu napisał/a: | Problem jak to zrobić żeby garaż stał np 10cm od płotu i żeby nikt się nie przyczepił o to. | Zmienić zapis w decyzji ostatecznej w tej kwestii na podstawie art. 155 kpa. Musisz zmienić wniosek o zmianę zapisu i gmina powinna Ci wydać taką decyzję. Przynajmniej u mnie tak jest. Zapytaj u siebie co Ci powiedzą...
|
|
|