[92-96]Galant E5xA - Prośba o pomoc w dobraniu częsci do 2.0 v6
gabriel86 - 22-02-2010, 08:11 Temat postu: Prośba o pomoc w dobraniu częsci do 2.0 v6 Witaam. Od wczoraj jestem posiadaczem E54A 2.0 v6.
Po poranne wizycie w serwisie mam listę rzeczy do zrobienie:
- amortyzator lewy przód
- tarcze h-ca
- hamulec reczny
- olej i filtry
- klocki
- katalizator ( coś tam trzeba wspawać podobno )
Nie mam pojęcia jakie części kupić.
Więc zwracam się z prośbą do Was o pomoc, podanie linków do konkretnych aukcji czy też stron z produktami.
W jaki olej się zaopatrzyć i jakie filtry?
Tak w ogóle to po 400km w trasie mogę powiedzieć że autko jest ciekawe i dość wygodne.
Ewentualnie proszę o sugestie co wymienić od razu żeby nie mieć problemów. Co byście sami wymienili w swoich zaraz po zakupie?
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Wszyc - 22-02-2010, 08:29
amortyzatory od KYB
tarcze hmm... ja mam tanie dość nipparts i jestem zadowolony ale może ktoś zaproponuje coś lepszego
klocki polecam ATE
Oleje no tu każdy ma swoją własną opinie ale lał bym pół syntetyk bo na pełny syntetyk bym się nie pchał bo ledwo co stałeś się posiadaczem galanta i jeszcze nie jesteś w pełni obeznany z jego stanem
co do wymian po zakupie to trzeba pomyśleć nad rozrządem
gabriel86 - 22-02-2010, 14:51
Rozrząd pasek Mitsuboshi, napinacz hydr. oryginał, rolki NSK/NTN/KOYO Japan - 650 zł (potrzebna jest dokładana data produkcji auta)
Filtr oleju + paliwa 45 zł Japan Line
Filtr powietrza K&N 217 zł
Amort. przód KAYABA Excel-G 199 zł/szt.
Amort. tył KAYABA Excel-G 179 zł/szt.
Dostałem od pewnego sklepu taką ofertę... co o niej myślicie
Klicki twr a tarcze brembo juz zamówilem.
Na angielskiej stronce wyczytałem że dobra opcja.
Wszyc - 22-02-2010, 15:26
Filtry ok amortyzatory Kayaba to w skrócie KYB które poleciłem co do rozrządu nie wiem niech koledzy dopiszą co o tym sądzą bo słabo w tym temacie akurat siedze
Andrew - 22-02-2010, 15:34
gabriel86, w sprawie tych części zadzwoń do sprzedawców polecanych na forum. Zobaczysz jaką cenę Ci zaproponują. Z zapytaniem o ceny polecam zadzwonić do:
1. Marek Malik- tel. 422154402,
2. Mateusz Hanżek- tel. 608480212.
Dają dobre ceny na części, fachowa porada i dobór...
jacek11 - 22-02-2010, 17:03
gabriel86 napisał/a: | Filtr powietrza K&N 217 zł |
Czy potrzebny Ci sportowy filtr?Zwykły kupisz za 40 zeta.
Klocki i tarcze kupiłeś dobre
k@rol - 22-02-2010, 21:39
do rozrzadu dobrze by bylo jeszcze doliczyc pompe wody...np GMB ok 130-160 zł zalezy gdzie i jak...
[ Dodano: 22-02-2010, 21:51 ]
gabriel86 napisał/a: | - amortyzator lewy przód |
tu chyba nie trzeba wspominac ze jednego nie ma sensu wymieniac...
gabriel86 - 22-02-2010, 23:47
Po dzisiejszych wieczornych jazdach testowych :
- do zrobienia geometria bo zostawia nierówne dwa ślady i sciąga
- rozrząd ma przejechane 50k . Wymieniać?
- Przy hamowaniu ze 140 i więcej... pulsowanie silne kierownicy
- Temperatura silnika nawet przy dynamicznej jezdzie nie rośnie powyżej połowy skali, czy to normalne?
- czy jest opcja kupienia lamp przednich, nowych? Patrzyłem na allegro to jakieś używki same. ( u mnie lewa słabo świeci a prawa trochę lepiej ale badań nie przeszły , po za tym w trasie w nocy masakra )
- antenka
robertdg - 22-02-2010, 23:53
gabriel86 napisał/a: | - rozrząd ma przejechane 50k . Wymieniać? | Jak świeży zakup a auto robisz dla siebie, lepiej wymień, no chyba ze auto z pewnej reki i wiesz co było wsadzone do środka
gabriel86 napisał/a: | - Przy hamowaniu ze 140 i więcej... pulsowanie silne kierownicy | Tarcze hamulcowe do wymiany
gabriel86 napisał/a: | - Temperatura silnika nawet przy dynamicznej jezdzie nie rośnie powyżej połowy skali, czy to normalne? | Powinna sie utrzymywac w połowie skali
gabriel86 napisał/a: | - czy jest opcja kupienia lamp przednich, nowych? | oczywiście zamienniki (do 200zł za szt.), albo oryginały (kosztowne)
gabriel86 napisał/a: | - antenka | Jeżeli tylko maszt to mozna wymienić, jeżeli cała to musisz sie troszke wykosztowac
maly91 - 23-02-2010, 00:05
gabriel86 napisał/a: |
- Temperatura silnika nawet przy dynamicznej jezdzie nie rośnie powyżej połowy skali, czy to normalne? |
Wydaje mi się że to normalne, u mnie też tak jest.
Ja bez zasłoniętej całej chłodnicy w temperaturze jaka teraz na dworze panuje nie miałbym szns na rogrzanie silnika do odpowiedniej temperatury...... Latem nawet przy zamykaniu obrotomierza przed zmiana biegu temperatura nie rosła i wentylator się nie włączał..... wszystko mam sprawne bo przy cieplejszym dniu jaki był wczoraj przy mocnym butowaniu na autostradzie, temperatura wzrosła mi ponad połowe i wentylator się włączył, przypominam tylko że mam cała chłodnice zasłoniętą, zatrzymałem się i wyciągnałem karton z chłodnicy to po chwili ciągle miałem temperature na 1/4 skali przez cała podróż...... A tak nie zakładając nowego tematu, czy w galu po zgaszeniu silnika, wentylator powinien chwile jeszcze pochodzić? Bo u mnie wyłącza się równo z silnikiem.
gabriel86 - 23-02-2010, 07:38
Dzięki z pomoc, dzisiaj jade regulowac stag'a i przyjezdzają tarcze i klocki.
Nie wiem jak z tym wentylatorem... u mnie jeszcze się nie włączał, ( w polonezie pracował jakieś 15 minut po wyłączeniu auta ).
Kolejne pytanie, czy wymieniając amorki, można od razu wymienić sprężyny czy to zbędny temat?
czekoladka_1981 - 23-02-2010, 09:03
gabriel86 napisał/a: | czy wymieniając amorki, można od razu wymienić sprężyny czy to zbędny temat? |
Można , ale po co? ( dodatkowy wydatek)spreżynę wymieniasz wtedy gdy jest pęknięta. Jeśli uważasz że siedzi za nisko można dać do rozciągnięcia
Wszyc - 23-02-2010, 10:16
jak Ci się nudzi to ja bym polecił lepiej odłożyć trochę kasy i na lato przeznaczyć ją na konserwacje kielichów i nadkoli bo lubi je rdza atakować a sprężyny nie ma po co
Owczar - 23-02-2010, 13:08
gabriel86 napisał/a: | - do zrobienia geometria bo zostawia nierówne dwa ślady i sciąga |
Miejmy nadzieję, że to kwestia regulacji, bo 2 nierówne ślady to już poważny problem....
Hugo - 23-02-2010, 13:25
maly91 napisał/a: | czy w galu po zgaszeniu silnika, wentylator powinien chwile jeszcze pochodzić? | Nie.
|
|
|