To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

MMC Car Poland & Dilerzy Mitsubishi - Jak nas mają w ...

Jacek162 - 21-02-2010, 12:25
Temat postu: Padniete sprzęgło
A miało być tak pięknie.

No i stało się, tydzień temu, czyli pięć tygodni po odbiorze nowego Outlandera i przejechaniu 2933km sprzegło odmówiło posłuszeństwa.
Jak codzień wyjeżdżając z garazu, a mam go pod domem, wjazd po równi pochyłej, zasmierdziało sprzegło, wpadł pedal i jazda się zakończyła. Tydzień temu oddałem auto do serwisu gdzie stwierdzono, że sprzegło zostało spalone i wygląda jakbym przejechał na "półsprzegle" jakieś 50 km.Hmm, trzykrotny wyjazd, fakt było trochę śniegu, spowodował w nowym aucie spalenie sprzęgła Daleko mi do tego aby się mienic "Karuzem" kierownicy ale nie jestem tez niedzielnym kierowcą i wiem jak posługiwać się sprzegłem.
A teraz najciekawsze informacje:

1.MMP, odmówiło naprawy w ramach gwarancji,
2.Mitsubishi assistance odmówiło mi samochodu zastępczego dlatego, że o wasnych siłach dotarłem do serwisu Lekko mnie to wzburzyło i powiedziałem panience przy telefonie, że wyjadę przed bramę i do niej zadzwonię. Panienka na to, że teraz to już nie mam co liczyć naawet na pomoc bo rozmowa jest nagrywana i z niej wynika, że dojechałem sam.
3.Sprzęgła do mojego auta nie ma w Polsce oraz Europie. Muszą go sprowadzać z Japoni co ptrwa około miesiąca.

No i tego juz za dużo, psim obowiązkiem jest zapewnienie części zamiennych do sprzedawanych samochodów. Jeśli MMP ma z Tym problem proponuję zwinąc interes.
Od jutra sprawą zajmie się adwokat, nie mam innego wyjscia. Wstyd Panowie z MMP.

Pozdrawiam i przestrzegam, będą Wam wchodzili do ... przed kupnem auta a jak już kupicie to jedynie Was w nią kopną.

Pozdrawiam Jacek162

Jacek162 - 21-02-2010, 12:30
Temat postu: Ciekawostka odnośnie MMP
A miało być tak pięknie.

No i stało się, tydzień temu, czyli pięć tygodni po odbiorze nowego Outlandera i przejechaniu 2933km sprzegło odmówiło posłuszeństwa.
Jak codzień wyjeżdżając z garazu, a mam go pod domem, wjazd po równi pochyłej, zasmierdziało sprzegło, wpadł pedal i jazda się zakończyła. Tydzień temu oddałem auto do serwisu gdzie stwierdzono, że sprzegło zostało spalone i wygląda jakbym przejechał na "półsprzegle" jakieś 50 km.Hmm, trzykrotny wyjazd, fakt było trochę śniegu, spowodował w nowym aucie spalenie sprzęgła Daleko mi do tego aby się mienic "Karuzem" kierownicy ale nie jestem tez niedzielnym kierowcą i wiem jak posługiwać się sprzegłem.

2.Mitsubishi assistance odmówiło mi samochodu zastępczego dlatego, że o wasnych siłach dotarłem do serwisu Lekko mnie to wzburzyło i powiedziałem panience przy telefonie, że wyjadę przed bramę i do niej zadzwonię. Panienka na to, że teraz to już nie mam co liczyć naawet na pomoc bo rozmowa jest nagrywana i z niej wynika, że dojechałem sam.
3.Sprzęgła do mojego auta nie ma w Polsce oraz Europie. Muszą go sprowadzać z Japoni co ptrwa około miesiąca.

No i tego juz za dużo, psim obowiązkiem jest zapewnienie części zamiennych do sprzedawanych samochodów. Jeśli MMP ma z Tym problem proponuję zwinąc interes.
Od jutra sprawą zajmie się adwokat, nie mam innego wyjscia. Wstyd Panowie z MMP.

Pozdrawiam i przestrzegam, będą Wam wchodzili do ... przed kupnem auta a jak już kupicie to jedynie Was w nią kopną.

Pozdrawiam Jacek162

mitsu00 - 21-02-2010, 12:34

Jacek162 napisał/a:
MMP, odmówiło naprawy w ramach gwarancji

W/g mnie logiczna i poprawna odpowiedź z ich strony. Elementy cierne spzęgła, tzn tarcza nie podlega gwarancji, tak samo jak klocki czy tarcze. W 2.2 HDI jest problem z wadą fabryczną tarczy i docisku. Wymieniaja masowo na gwarancji. Niestety koszt i wymiana sprzęgła w ASO Mitsubishi to majątek..... dla przykładu kompletne sprzęgło do silnika 2.2 w ASO kosztuje 3 000 PLN (tarcza, docisk i łożysko). W Peugeot te same elementy do siostrzanego modelu 4007 kosztuje 1395 PLN. Wszystko oryginalne i identyczne części. wymiana w warszawie to około 2-2,5 tys. PLN.

Co do zachowania MAP to zdziwiony jestem ich podejściem zawsze miałem pochlebne zdanie na ich temat.

Jacek162 - 21-02-2010, 12:44

Ten sam problem, jak się dowiedziałem po cichu, jest w modelu 2.0 DI-D, ale do tego juz się MMP nie ma chęci przyznać. A tak swoją drogą jak bardzo kiepskie materiały zostały użyte do produkcji "tego" sprzęgła.

Jacek 162

mitsu00 - 21-02-2010, 12:49

Jacek162 napisał/a:
Ten sam problem, jak się dowiedziałem po cichu, jest w modelu 2.0 DI-D, ale do tego juz się MMP nie ma chęci przyznać. A tak swoją drogą jak bardzo kiepskie materiały zostały użyte do produkcji "tego" sprzęgła.

Jacek 162

Wiesz, w przypadku 2.2 HDI tarcza jest prawie wcale nie zuzyta a jednak sie slizga w zakresie 2-2,5 tys. obr/min. Tarcza nie pokazuje żadnego sladu spalenia dlatego gwarancja to pokrywa. ja na twoim miejscu poszukałbym dobrego zamiennika np LUK czy SACHS za ułamek ceny oryginalnego. tarcza i tak nie jest objęta gwarancją więc nie jesteś zobligowany zakładać ori. Ja mam wzmocnionego LUK-a i jest o niebo lepsze lepsze niz oryginał. Ale auto jest z 2-giej strony po zmianie mapy na 195 KM.

Pozdr.

Jacek162 - 21-02-2010, 12:54

A no widzisz, dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam Jacek
Realistka - 21-02-2010, 13:08

Jacku, no tak jest z nowymi autami. Nie sprowadzają do nowych aut części zamiennych - chyba że są potrzebne. My tak na części do Lancera SB (jeździ nim mój małżonek - Realista) - części blacharskie - czekaliśmy 2 miesiące - musieli je ściągnąć z Japonii. Mój małżonek jeździł rozwalonym autem przez 3 miesiące - miał niemiłe spotkanie w Nowym Targu z Lublinem , który uciekając przed stłuczką z seicento zmienił pas na lewy - wjeżdżając w męża. Lancerek - miał całą prawą stronę do naprawy.
robertdg - 21-02-2010, 13:24

Jacek162, od pochwał MMC jest następujący dział http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=84
rezon - 21-02-2010, 21:02

Jacek162 napisał/a:
U mnie dealerem zajmuje się prokuratura, a MMP też nie widzi problemu.
Jacek162 napisał/a:
przejechaniu 2933km sprzegło odmówiło posłuszeństwa.
Jak codzień wyjeżdżając z garazu, a mam go pod domem, wjazd po równi pochyłej, zasmierdziało sprzegło, wpadł pedal
gdyby to było spalone sprzęgło to raczej pedał by nie wpadł tylko stopniowo brał coraz wyżej - chyba poleciał Ci docisk. A rada mitsu00, słuszna - nie czekaj na ori, tylko kup zamiennik i będziesz miał święty spokój bez łaski MMC.
Jacek162 - 22-02-2010, 08:49
Temat postu: Jak nas mają w ...
A miało być tak pięknie.

Pozdrawiam Jacek162

Hubeeert - 22-02-2010, 10:43

Jacek162 napisał/a:
ale nie jestem tez niedzielnym kierowcą i wiem jak posługiwać się sprzegłem.
Wyłączyłeś elektronikę wyjeżdżając? Jeździłęś już wcześniej AWD?
Jacek162 napisał/a:
Mitsubishi assistance odmówiło mi samochodu zastępczego dlatego, że o wasnych siłach dotarłem do serwisu
Standard w umowach Assistance - nie czytałeś warunków a trzeba było.
Jacek162 napisał/a:
Sprzęgła do mojego auta nie ma w Polsce oraz Europie. Muszą go sprowadzać z Japoni co ptrwa około miesiąca.
IMHO mało prawdopodobne. Zapytaj w innym serwisie.
Jacek162 napisał/a:
No i tego juz za dużo, psim obowiązkiem jest zapewnienie części zamiennych do sprzedawanych samochodów
Poczytaj warunki gwarancji.
Jacek162 napisał/a:
Jeśli MMP ma z Tym problem proponuję zwinąc interes.
Obawiam się że pomyliłeś Forum sympatyków Mitsu z MMC.
Jacek162 napisał/a:
Wyczywam tu jakąś traumę. Mnie nie kopnęli, mojej kobiety też nie, Forum działa pod patronatem jednego z dilerów oraz MMC - jednak musisz pamiętać, że MMC wierzy w to co twierdzą dilerzy.

W Twoim przypadku doradzałbym pisemne odwołanie od decyzji dilera do MMC i ewentualną ekspertyzę. Podobnie zrobił jmgmotocykle i dostał wymianę sprzęgła na gwarancji.

Pozdrawiam i powodzenia - pamiętaj jednak o tym, że z MMC my mamy tylko taki związek, że mamy ich samochody a i to nie wszyscy.

mitsu00 - 22-02-2010, 11:30

Jacek162>>>>> Zupełnie nie rozumiem dlaczego powieliłeś i zamieściłeś ten sam wątek po raz 2-gi?????? Dostałeś przecież podobny jesli nie identyczny feedback na forum Outlandera.

Pozdr.

Hubeeert - 22-02-2010, 11:37

Scaliłem dwa tematy i wyrzuciłem jednego dubla.
Nie usuwałem nic poza powtórzoną wypowiedzią.
Proszę o decyzję gdzie temat ma trafić docelowo.

Jacek162 - 22-02-2010, 13:53

mitsu00 napisał/a:
Jacek162>>>>> Zupełnie nie rozumiem dlaczego powieliłeś i zamieściłeś ten sam wątek po raz 2-gi?????? Dostałeś przecież podobny jesli nie identyczny feedback na forum Outlandera.

Pozdr.

Z śląskiego forum dostałem takiego linka, jeśli to złe miejsce to niech go ktoś po prostu usunie.

Pzdr