[92-96]Galant E5xA - problem z jednym cylindrem
Sook - 22-02-2010, 13:35 Temat postu: problem z jednym cylindrem Witam.
Wyskoczył z moim misiem następujący problem: do przejazdu kolejowego (a wiecie jakie one w Polsce są) autko sprawowało się bez zarzutu, za przejazdem okazało się że dostał drgawek, szarpie i słabo idzie. Szybka diagnoza na drodze - nie pali na 2 cylindrach. Jakos dowlokłem się do domu (sciągnąć mnie nie miał kto), podmiana świec i trzy garnki zaczęły ze mną rozmawiać, 4 ni chuchu. Iskra na świecy jest, świece założone nowe, dodatkowo dodam że przewody nie iskrzą, a świeca od benzynki mokra i pachnąca - nie wiem co dalej szukać, jestem zielony w sprawach silników i ich bolączek - jeżeli topic podobny był - przepraszam, nie znalazłem. Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Zapomniałem dodać: silniczek 1.8 benzyna, bez gazu rocznik '96.
robertdg - 22-02-2010, 16:45
Sook, sprawdź kompresje na cylindrach
Sook - 23-02-2010, 10:03
no i wyszlo, miales racje Robertdg z tym sprezaniem.
uszczelke wydmuchalo najprawdopodobniej pomiedzy garnkami, majster mowi ze jak nie ma wody w oleju/oleju w wodzie to nie ma tragedii, ale sprawdzenie i delikatne planowanie glowicy zaleca. No to mi misiek numera wycial
(tylko co przejazd kolejowy ma z tym wspolnego )
robertdg - 23-02-2010, 10:18
Sook, dziurawy zawór albo dziwny zbieg okolicznosci (czesto takie rzeczy miewam, dlatego sie tym nie przejmuje i nie zwracam na to uwagi, gdyz jest to mylne skojarzenie), trzeba zrzucic głowice i zobaczyć co jest, bo bez tego mozna jedynie dumac.
Owczar - 23-02-2010, 13:07
A może zawór? Tylko po zdjęciu głowicy będziesz wiedział. Inaczej możesz gdybać.
Sook - 23-02-2010, 16:49
no bedziemy ogladac jak sie tylko miejsce zrobi, w 1 garnku nie ma sprezania, w 2 troszke. Czyli o wynikach badania powiem za jakis tydzien
|
|
|