To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Zgrzyty w czasie jazdy :/.

Kaucz - 22-02-2010, 23:47
Temat postu: [EA5A/W 2.5] Zgrzyty w czasie jazdy :/.
W sobotę co prawda jadę dowiedzieć się co się zepsuło no, ale chciałbym wiedzieć na co się przygotować :/

W czasie jazdy - metaliczne popiskiwanie spor przedniej lewej osi.
W czasie ostrego skręcania słychać ostry metaliczny zgrzyt tak jakby miało mi się koło zaraz urwać :/ Też spod lewej przedniej osi.

Co się mogło stać ? Do dzisiejszego poranka tego nie było ;/.

robertdg - 22-02-2010, 23:49

Kaucz, Klocki hamulcowe wymieniałeś :?:
Kaucz - 22-02-2010, 23:50

robertdg napisał/a:
Kaucz, Klocki hamulcowe wymieniałeś :?:

Miały być wymienione do końca tego miesiąca. Dźwięki te nie brzmią jakby szły od klocków :/

robertdg - 22-02-2010, 23:55

Na klocku jest sygnalizator akustyczny, który potrafi nawet brzęczeć w rytm tramwaju zawracajacego na zajezdni, druga opcją może być osłona tarczy, ktora mogła się podgjać i przywiera do tarczy i brzeczy, w tym temacie znajdziesz podobne objawy http://forum.mitsumaniaki...++trakcie+jazdy
Kaucz - 23-02-2010, 00:04

Kurcze mam nadzieję, że to tylko to bo to brzmi co najmniej jakby miało się zaraz wszystko posypać. Do tego czasem czasem czuje jakby tam lekko coś biło przy okazji tego zgrzytu. Bynajmniej do soboty auta nie ruszam :/. Jak dziś wracałem z roboty to przez chwilę myślałem, że koło mi urwało :/...
pipi_ja - 23-02-2010, 15:33

Ciekawe czy nie poszła gumowa osłona na sworzniu prostego wahacza?
Teraz gdy mrozy muściły mogło sie dostać wody do sworznia i stąd ten odgłos.
To jest piszczenie czy bardziej jak zgrzytanie? Jeśli zgrzyta to stawiam na wahacz.
Jeśli sie okaże, że to jest przyczyną nie lekceważ tego bo one lubią sie rozpinać i wtedy koło ląduje pod samochodem. (wiem z doświadczenia)
Daj znać co ustali mechanik.

fj_mike - 23-02-2010, 22:51

Kaucz miałem podobny przypadek w Oplu. Przyczyną był urwany łącznik stabilizatora. Poszedł się "kochać" na większej dziurze. Dźwięk się nasilał tylko przy skręcie w jedną stronę, w drugą była cisza. Jak jest u ciebie?
Kaucz - 23-02-2010, 23:23

pipi_ja napisał/a:
To jest piszczenie czy bardziej jak zgrzytanie? Jeśli zgrzyta to stawiam na wahacz.
na wprost - piszczenie, podczas skrętu zgrzytanie.
fj_mike napisał/a:
Jak jest u ciebie?
w prawo mocny zgrzyt, lewo cisza.

Jak pisałem wcześniej auto uziemione. Dopiero w sobotę powoli przeturlam je na oględziny.

pelu - 24-02-2010, 07:54

bez sciagniecia kola nic sie nei dowiesz
xor - 24-02-2010, 12:58

Jak wyżej, zdejmij koło, pooglądaj, ew. zdejmij zaciski i sprawdź klocki. Roboty na 15 min, a może sam naprawisz.
Kaucz - 26-02-2010, 17:24

Poszło łożysko :/.
Do tego będą do wymiany wahacze z obu stron :/
Kochamy polskie drogi ;/ :evil:

Anonymous - 26-02-2010, 18:21

lozysko

to chyba takie
Informacje Inter Cars o towarze
indeks: VKBA 3307
Cena brutto: 477,09 zł
nazwa: Zestaw łożysk koła
opis : SKF łożysko (zestaw) P MITSUBISHI GALANT V
/4X4/PROTON PERDANA 92-95
producent: SKF
W MAGAZYNIE: 3
Ograniczenia
Typ modelu: EA5A
Typ modelu: EA5W
Strona zabudowy: oś przednia
Części w komplecie
SKF08702: 1 szt.

Seba mowil ze moze miec jakies za 400zl

a to SKFu mozna miec za ok 350zl po znizce w IC
na reszte klamotow zerkne pozniej(jutro) po jakich cenach mozna je kupic zeby bylo tanio a mimo to dobrze

Kaucz - 26-02-2010, 19:04

No coś takiego. Będę wdzięczny jak spojrzysz bo ja jeszcze się nie orientuję w parametrach :oops:
DawidW - 27-02-2010, 20:43

ja miałem identycznie i dziś zajrzałem do mechanika no i niestety tez mam wahacze do wymiany co prawda jak się to nasmaruje olejem to nie skrzypi ale tak siak czy owak wymienić trzeba