Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] Mały obieg cieczy chłodzącej
zenek_bb - 24-02-2010, 13:44 Temat postu: [1G 90-94] Mały obieg cieczy chłodzącej Witam, na wstępie pozdrawiam wszystkich i liczę na waszą pomoc, ponieważ niemam 100% pewności a muszę ją mieć przed przeróbką grzania parownika a niemogę się doczytać tego w manualu.
Czy mały obieg wody (silnik->nagrzewnica) w eclipsie (4G63) jest cały czas otwarty czy jest jakiś zawór lub coś co zamyka go gdy np. ustawimy nadmuch zimnego powietrza lub włączymy klime albo wyłączymy wentylator nadmuchu, zmuszając wodę do krążenia w samym bloku? Jeżeli jest to czym jest sterowany? Bo wiem że w niektórych samochodach takie coś jest i pomaga w rozgrzaniu silnika, jak by coś takiego było u mnie to skutkowało by niedogrzewaniem reduktora w lecie gdy ogrzewanie jest wyłączone...
barteski - 01-03-2010, 23:42
zenek_bb, z tego co sie orietóje to niema zaworu le jutro to spr
skiba220v - 08-04-2010, 22:25
Nie ma zadnego zaworu. Jak regulujesz nawiew [cieplo zimno] to linka steruje tylko takimi klapkami przy nagrzewnicy i niczym wiecej. Tak więc chłodziwo cały czas krązy w malym obiegu. Duzy jest sterowany jak wiadomo przez termostat.
zenek_bb - 09-04-2010, 10:40
jesteś pewny skiba? bo chcę turbosprężarkę podpiąć do małego obiegu a teraz mam tam podpięty też reduktor... wystawiam pomógł jak się potwierdzi
skiba220v - 09-04-2010, 11:35
no rozbierałem to... z reszta pod mały obieg podpięty mam parownik od gazu [trójnikami] wiec gdybym wyłączył grzanie to automatycznie [gdyby byl ten zawór] parownik nie bylby grzany i mialbym problemy z gazem. A tak [czy ustawie na grzanie czy nie] parownik zawsze gorący i przewody do niego i do nagrzewnicy tez gorace. Jesli chodzi o to pokrętło od ustawiania temp to tez rozbieralem tam [sprawdzalem czy nagrzewnica nie przecieka] no i linka idzie tylko do tych klapek ktore sterują strumieniem powietrza przez nagrzewnice. to jest opisane w jakims manualu
kamil4711 - 09-04-2010, 15:10
skiba220v napisał/a: | no rozbierałem to... z reszta pod mały obieg podpięty mam parownik od gazu [trójnikami] wiec gdybym wyłączył grzanie to automatycznie [gdyby byl ten zawór] parownik nie bylby grzany i mialbym problemy z gazem. A tak [czy ustawie na grzanie czy nie] parownik zawsze gorący i przewody do niego i do nagrzewnicy tez gorace. Jesli chodzi o to pokrętło od ustawiania temp to tez rozbieralem tam [sprawdzalem czy nagrzewnica nie przecieka] no i linka idzie tylko do tych klapek ktore sterują strumieniem powietrza przez nagrzewnice. to jest opisane w jakims manualu |
dokładnie
Nikoś - 10-04-2010, 21:43
Zgadzam się co do krąrzenia cieczy z skiba220v. Również będe uturbiał swojego misia, który za miesiąc przejdzie 2 raz kapitalny remąt
|
|
|