Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Gaszenie silnika
carismax - 24-02-2010, 16:30 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Gaszenie silnika A więc... czasem jak gasze silnik, ten zatrzymuje się spokojnie i po cichutku. A innymi razy przy gasnięciu słychć warknięcie i czuć wstrząsy. Nie ma pomiedzy tymi objawami żadnej zależności. Dzieje się to zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku. Czasem tak, czasem tak, jak mu się zachce.
Ktoś ma pomysł co to może być
Pieniek - 24-02-2010, 17:37
Najprawdopodobniej masz uszkodzoną co najmniej jedną poduszkę pod silnikiem lub skrzynią, dość łatwo je skontrolować mając do dyspozycji kanał lub najazd. Niestety chyba nie występują w zamiennikach a oryginały są dość drogie Jesli już to prawdopodobnie do Volvo S/V40 będą tańsze.
Pozdrawiam.
drtymf - 24-02-2010, 17:50
Są zamienniki w okolicach bodajże 100zł/szt. ( w Space Starze są chyba takie same przynajmniej na pudełku tak pisało ) - u mnie było podejrzenie ich padnięcia i mechanior w jakiejś takiej cenie zamówił z InterCarsu.
MikeDID - 24-02-2010, 19:14
To ja się przyłączę do tematu...
Czy wiecie ile może taka wymiana kosztować?
I jeśli ktoś jest z Łodzi to czy może polecić zakład, który specjalizuje się w carismach (też did), który mógłby to sensownie np. to wykonać?
Pozdrawiam
pawelsonx - 24-02-2010, 19:20 Temat postu: Re: Gaszenie silnika
carismax napisał/a: |
Ktoś ma pomysł co to może być |
przepustnica gasząca nie zamyka sie podczas gaszenia
Anonymous - 24-02-2010, 21:52
3 opcja to odzywa sie juz koło dwumasowe.
POzdr.
carismax - 25-02-2010, 07:26
JackD napisał/a: | 3 opcja to odzywa sie juz koło dwumasowe.
POzdr. |
Koło dwumasowe jest prawie nowe,
Poduszki też były sprawdzane przez mechanika.
Jedyna możliwość to może być ta przepustnica gasząca. Może mi ktoś wkleić foto lub kawałek manuala gdzie znajduję się owa przepustnica ?
pawelsonx - 25-02-2010, 11:47
znajduje się miedzy kolektorem dolotowym a rurą gumowa idąca z intercoolera jest najczęściej zabrudzona olejem ten typ tak ma i mylona z egr poszukaj na forum jest parę tematów na temat tej przepustnicy
Anonymous - 26-02-2010, 09:51
U mnie średnio raz na około 10-15 zgaszeń szarpnie silnikiem przy gaszeniu. Istnieje teoria, że jest to zależne od fazy pracy silnika w momencie gaszenia. Nie wiem - u mnie to nie wzbudza niepokoju.
|
|
|