Pajero II - luzny wal pajero
phatemanx - 26-02-2010, 08:38 Temat postu: luzny wal pajero witam łatam teraz wszelkie usterki w moim pajero I 2.5td i zobaczylem ze jest troche luzny wal..luz jest przy krzyzaku w polowie samochodu.sprawdzilem i to nie jest krzyzak natomiast dlaej krzyzak laczy sie z czyms co jest w takiej metalowej oslonie i to tam wlasnie jest ten luz.
bardzo prosze o rade co tam jest i jak sie dostac zeby nie zepsuc tego do konca. no i jak to wymienic,moze wystarczy tylko cos dokrecic
prosze o rady
zbyszekm2 - 26-02-2010, 08:45
Za tą metalową obudową jest czop , który wchodzi do reduktora. Często właśnie tam jest ten luz.
pajero09 - 27-02-2010, 14:04
Ja też miałem ten luz, i pare dni temu zabrałem sie za rozkręcenie, i tak, ten luz jest na takiej panewce, ja zawiozłem wał i tę obudowę gdzie jest ta panewka do ślusarza i dorobiliśmy tą panewkę z tworzywa. Narazie jeżdżę pare dni na tej panewce, i co do żywotności to nie wiem ile wyczymie, ale ponoć to tworzywo jest lepsze od brązu. Koszt dorobienia tej panewki 30 zł.
phatemanx - 27-02-2010, 21:26
jeden z forumowiczow mi napisal:
Zostaw ten wał w spokoju bo jak jest to połączenie frezowe to zawsze będzie jakiś tam luz.
Na tych frezach pracuje wał przesuwając się odpowiednio i zależnie od pracującego mostu i dla tego właśnie zastosowano tam takie a nie inne rozwiązanie. Jak to miejsce usztywnisz to wtedy pracujący na nierównościach most zacznie Ci szarpać całym zespołem napędowym czyli skrzynią razem z silnikiem, a to moze sie skończyć źle.
U mnie też jest luz...ważne jest tylko to żeby nie było przecieków oleju w tym miejscu, bo jak olej zwieje ze skrzyni to wtedy może być problem. Na wale musisz tylko pilnować krzyżaków żeby nie były wybite bo awaria tych tylko elementów może Cię unieruchomić na drodze.
mysle ze ta wypowiedz jest calkiem racjonalna i na razie luz zostawiam chyba ze ktos wie lepiej
AndrzejM22 - 28-02-2010, 00:09
phatemanx a długie czy krótki pajero jak krótkie to się przychylam do tego ze lekki luz przy reduktorze jest dopuszczalny jak długie to w połowie auta jest podpora wału i tam luz jest niedopuszczalny no chyba ze na połączeniu frezowym to delikatny luz dopuszczalny ale najlepiej jak by go nie było wogle.
zbyszekm2 - 28-02-2010, 17:52
AndrzejM22 napisał/a: | phatemanx a długie czy krótki pajero jak krótkie to się przychylam do tego ze lekki luz przy reduktorze jest dopuszczalny jak długie to w połowie auta jest podpora wału i tam luz jest niedopuszczalny no chyba ze na połączeniu frezowym to delikatny luz dopuszczalny ale najlepiej jak by go nie było wogle. |
W pajero long nie ma podpory wału. podpora wału jest w L200.
AndrzejM22 - 28-02-2010, 19:41
zbyszekm2 napisał/a: | W pajero long nie ma podpory wału. podpora wału jest w L200 |
Masz racje chyba ;późno było jak pisałem i wychodzi na to ze żem źle napisał.
Maciejt1234 - 03-07-2010, 14:31
Witam,
ja tez mam ten problem, odkrecilem wal by zobaczyc jak to wyglada , po wyjeciu wieloklinu wylewa sie olej ze skrzyni,
i teraz mam watpliwosc, ktory to jest olej, ze skrzyny biegow czy reduktora? i gdzie jest do niego korek by uzupelnic braki.
poza tym czy jest mozliwosc kupienia tego elementu w ktorym jest luz czy jedyna droga to aso albo regeneracja
zbyszekm2 - 03-07-2010, 15:47
jest to olej z reduktora. Wlewa się na bocznej ściance od strony tylnego wału, korek na klucz "24"
Nie da się tego zregenerować, trzeba kupić dobrą używkę, i sprawdzić w jakim stanie jest teflon w tylnej obudowie reduktora, jest to element po którym obraca się zew. ściana czopu który wchodzi do reduktora.
|
|
|