[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Skrzynia biegów/lewarek/wybierak/linki biegów
mani4c - 28-02-2010, 16:14 Temat postu: [CJ1A 1.3] Skrzynia biegów/lewarek/wybierak/linki biegów Pacjent: COLT 1.3 GLX '97., wyjechałem z osiedla i podczas redukcji na IIjkę pojawił się luz. Bieg nie został wybrany, co więcej... żadne kolejne biegi nie chcą 'wchodzić', bo są jakby zablokowane. Jestestem w stanie wrzucić jednak skrzynię na 'luz'. Żeby dojechać do domu, musiałem umieścić lewarek na "luźniej" 2-jce a później zmienić z trudem na 1. Brak też wstecznego. Co to może być?
Pexu - 05-03-2010, 10:15
mani4c, otwórz maskę. cięgna trzymają się na blaszkach połączonych gumą. najpewniej ta guma puściła. miałem to samo. biegi wchodziły jakby się skrzynia przesunęła. koniec końców blaszki zostały przewiercone i skręcone śrubą i po problemie. tylko ciężko się tam dostać...
mani4c - 09-03-2010, 01:29
Dzięki za info. Od jakiegoś czasu mam to zrobione, co było dla mnie wielkim mega zdziwieniem, bo zrobił mi to osiedlowy warsztat, który ledwo co się otworzył. Widać, że każdego Colta łapią takie dziwne przypadłości. No cóż, dzięki tej awarii mam też całkowicie zrobione zawieszenie, które pracuje cicho... słychać teraz w końcu tylko same opony, reszta milczy.. I o to chodziło.
Ową część, która padła, a opisał ją Pexu, kupiłem w ASO za 200 pare złotych netto + robocizna, auto po wyjeździe z serwisu śmiga jak nowe, nigdy nie było w nim tak cicho i spokojnie.
zbilak - 22-03-2010, 08:32
Też mnie to dopadło ,szczęscie że miałem pojęcie (dzięki forum ) o co chodzi bo mechanior już sugerował skrzynie biegów .Pytanie na jak długo pomaga ("chałupnicza bez części orginalnej ")naprawa cięgna .Prosze mitsubishimaniaków z tą przypadłością o odpowiedz
Pexu - 22-03-2010, 09:06
zbilak napisał/a: | na jak długo pomaga ("chałupnicza bez części orginalnej ")naprawa cięgna |
oryginalna część jest, z tym że dodatkowo skręcona śrubą. jeżdżę tak już rok (przebieg około 22000km). póki co bez niespodzianek
Marino - 23-03-2010, 22:16
ja temat cięgien przerabiałem dwa tygodnie po kupnie, chałupnicza metoda trzyma to już 40tys km w kupie i nic się z tym nie dzieje.
Pexu - 30-03-2010, 13:35
Marino napisał/a: | chałupnicza metoda trzyma to już 40tys km |
a jak to zrobiłeś?
zbilak - 31-03-2010, 15:09
odstawiłem na warsztat , pospawali , wzieli 100 ,jest ok
QwiateQ - 13-04-2010, 20:52
Pexu napisał/a: | oryginalna część jest, z tym że dodatkowo skręcona śrubą |
Mam tak samo od jakiś 20kkm i nie ma problemu. guma rozpiera na śrubach jest dobrze dokręcone a jak dasz na gwint trochę loctite'u to za cholerę ni puści.
|
|
|