To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Carisma 1.9 TD krańcówka tylnej klapy

wojtas20 - 03-03-2010, 15:08
Temat postu: Carisma 1.9 TD krańcówka tylnej klapy
Witam.
Od pewnego czasu nie świeci mi lampka w bagażniku.
Równocześnie w momencie otwierania klapy na kokpicie nie świeci się kontrolka otwartych drzwi co wcześniej miało miejsce.
Podejrzewam, że padła mi krańcówka tylnej klapy, pytanie tylko gdzie ona jest?
Dziś rozebrałem dolną osłonę bagażnika (tzw. progu załadunkowego) i tam nie ma..
Czy ta krańcówka jest pod tą plastikową osłoną klapy?
Jeżeli tak to jak zdjąć ten plastik? Bo już pomału się przymierzałem ale nie wiem za bardzo co i jak z tym.
Z góry dziękuję za pomoc.

robertdg - 03-03-2010, 16:52

wojtas20, znajduje sie w zamku, ja bym na Twoim miejscu najpierw sprawdził przewody elektryczne, które przechodzą z karoserii do tylnej klapy, w takiej gumowej harmonijce czy sa cale czy nei popekaly.
wojtas20 - 03-03-2010, 21:48

Wolałbym jednak zacząć od sprawdzenia tej krańcówki :)
Hmm w zamku czyli muszę zdjąć tą plastikową osłonę na klapie tak?
Jak się za to zabrać żeby nic nie połamać itp. rozbierał to ktoś?

robertdg - 03-03-2010, 21:54

wojtas20 napisał/a:
Wolałbym jednak zacząć od sprawdzenia tej krańcówki
No jak wolisz, ale aby zsunąc gumowa osłonke przewodów to jest 10sekund, a zeby rozebrac klape 3 minuty, trzeba odkrecic srubki i osłonka klapy trzyma sie na klipsach, trzeba ja wyrwac, ale delikatnie co by nic nie polamac, wiekszych trudnosci nie ma, postarm sie fote dorzucic.
wojtas20 - 04-03-2010, 15:35

Byłbym wdzięczny robert jakbyś wrzucił jakieś foto bo nie za bardzo wiem o które śruby chodzi itp. Myślę, że warto gdyż zostanie to dla innych użytkowników na przyszłość.
Z góry dzięki.

robertdg - 04-03-2010, 15:38

wojtas20, kurde szukałem ale nie moge znależć, mam tylko fotke instalacji elektrycznej tej w tej gumowej harmonijce co przechodzi z karoserii do klapy :-(

Jeżeli to jakoś pomoże:

śrubki powinny byc w tych raczkach co sie chwyta ten plastyk, w celu zamkniecia tylnej klapy, reszta powinna byc na kolkach, otworz te boczne okienka do tylnych lamp i zerknij jak sa mocowane te kolki, aby wiedziec gdzie zlapac za maskownice aby ja sciagnac z zaczepów.

pawelsonx - 04-03-2010, 15:52

wojtas20 - 06-03-2010, 13:28

Dzięki za pomoc i zdjęcia.
Zajmę się tym jak tylko zrobi się cieplej.
Pozdro.

ttomek550 - 03-04-2011, 15:12

Skoro była tu mowa o przewodach przy klapie to ja się podepnę do tematu :D Czy mógłbym prosić o jakieś wskazówki jak zsunąć tą osłonę gumową? Bo jak się kiedyś chciałem za to zabrać to okazało się, że tej gumy nie można zdjąć, bo jest ona blokowana na jednym i drugim końcu blachą i nie miałem pomysłu jak to zrobić :(
Pozdrawiam :)