Pajero II - snorkel
jabol66 - 05-03-2010, 09:35 Temat postu: snorkel Szukałem na forum gdzieś sposobu montażu snorkela ale nie mogę odnależć, pytanie kieruje do osób które u siebie montowały takowe ulepszenie i mam pytanie czy trzeba sciągać błotnik czy wystarczy kierunek i nadkole może ktoś pomoże jakieś fotki zapoda
z góry dziekuje
[ Dodano: 05-03-2010, 19:04 ]
można zamknąć temat dobrałem się już do tego
Gobio - 09-03-2010, 11:57
To kolego napisz coś więcej aby dla potomnych było. Może masz jakieś fotki.
jabol66 - 09-03-2010, 14:25
Montaż snorkel'a firmy Safari lub jej wiernych kopii o zapachu miski ryżu:))
1. Ściągamy przednie prawe koło, aby był lepszy dostep do nadkola
2. Następnie ściągamy nadkole (nie mylić z całym błotnikiem)
3. Po dokładny odrysowaniu szablony (w przypadku kopii Safari zróbcie własny szablon)
punktem odniesienia niech będzie rowek (przetłoczenie) na błotniku i snorkerze (jeżeli ładnie spasujecie to przetłoczenie w snorkelu do przetłoczenia w błotniku nic nie będzie świstało podczas jazdy a walory techniczne i wizualne to już szczegół.
najpierw wywierćcie otwór główny(od wlotu powietrza) (osobiście robiłem go nożycami do blach trapezowych) w błotniku aby dopasować ładnie cały snorkel. Jestem zdania że lepiej pięć razy przymierzyć niż raz spie.....
4. Następnie wierćimy otwory do mocowania snorkela tylko te na błotnku możemy wywierćić tylko 5 sztuk z 6, ponieważ dużo pojarek jest bogatej opcji tzn posiada spryskiwacze świateł przednich od której zbiorniczek będzie nam bardzo przeszkadzał w zamontowaniu 6 śruby tej po środku co jedna jest. Jeżeli ktoś chce tą śrube zamontować to niezbędne jest wtedy ściągnięcie błotnika ponieważ zbiorniczek jest montowany najpierw a póżniej błotnik a przez to bez demontażu błotnika nie idzie zdemontować zbiorniczka.
5. Następnie przykręcamy snorkela (uprzednio demontując antene od radia aby móc dokręcić dwie śruby) później przykręcamy blaszkę do snorkela która jest do montażu śrub na słupku przy przedniej szybie zaznaczamy gdzie ta blaszka będzie, demontujemy snorkela wiercimy otwoory na słupku montujemy blaszkę na słupku montujemy snorkela na błotniku oraz na sałupku i tu możliwe dwie opcje fabryczna podana przez producenta snorkela (nie polecam) i druga bardziej jednolita. Tak czy owak musimy najpierw zdemontować dolot stalowy w błotniku wewnętrznym. Jeżeli wybierzemy pierwszą opcję (z silikonem ) to powinniśmy do błotnika wewnętrznego dokręcić wlot staslowy dodany do snorkela w zestawie. następnie pozakładać gumę, opaski poskręcać. Następnie zostaje tylko wkleić na silikon rurę z filtra do stalowego dolotu w błotniku (i ten moment dolotu bardzo mi się nie podobał). No i w sumie gotowe i tylko czy aż sprawdzić szczelność układu
I druga opcja bardziej (według mnie) "szczelna" należy do tego dokupić około 40 cm węża do powietrza lub wody od ciężarówek o średnicy 80mm i z 20cm o średnicy 60mm. Chyba że ma ktoś taką redukcję jest potrzebne 75mm na snorkela i na filtr 62mm. ja zrobiłenm tak powiększyłem w błotniku wewnętrznym otwór, tak aby wszedł mi wąż 80mm założyłem ten wąż na snorkela i opaską od tira (bardzo grube na śrube 10) zacisnąłem drugi koniec węza trafi już bezpośrednio do filtra powietrza na który uprzednio założyłem wąż 60mm(jako redukcje) skręcić i gotowe (no w dwu opcjach założyć nadkole i koło). Niepowiem że też mi się to zbyt niepodoba szczelne jest choć ta redukcja troche mi nie leży jak by ktoś miał jakiś pomysł lub ulepszenie to proszę napisać
jutro postaram się wkleić parę fotek ale tylko filtra i całego komina nie mam niestety fotek z montażu
Gobio - 10-03-2010, 10:42
No kolego chwała Ci za to . Na pewno komuś pomożesz. Napisz jeszcze jaki typ puszki od filtra posiadasz(jajowaty czy okrągły) i wstaw fotki.
jaculo - 15-03-2010, 17:25 Temat postu: Re: snorkel
jabol66 napisał/a: | Szukałem na forum gdzieś sposobu montażu snorkela ale nie mogę odnależć, pytanie kieruje do osób które u siebie montowały takowe ulepszenie i mam pytanie czy trzeba sciągać błotnik czy wystarczy kierunek i nadkole może ktoś pomoże jakieś fotki zapoda
z góry dziekuje
można zamknąć temat dobrałem się już do tego |
Sory - a co to jest ten snorkel..? do czego służy.. prosze się nie śmiać, ja pytam serio, bo jestem bardzo ciekaw co to jest..
dzieki ..
Anonymous - 15-03-2010, 17:45 Temat postu: Re: snorkel
jaculo napisał/a: | jabol66 napisał/a: | Szukałem na forum gdzieś sposobu montażu snorkela ale nie mogę odnależć, pytanie kieruje do osób które u siebie montowały takowe ulepszenie i mam pytanie czy trzeba sciągać błotnik czy wystarczy kierunek i nadkole może ktoś pomoże jakieś fotki zapoda
z góry dziekuje
można zamknąć temat dobrałem się już do tego |
Sory - a co to jest ten snorkel..? do czego służy.. prosze się nie śmiać, ja pytam serio, bo jestem bardzo ciekaw co to jest..
dzieki .. |
http://www.landklinika.pl...d=113&Itemid=29
jabol66 - 15-03-2010, 19:34
tak wygląda zewnątrz
a tak przy puszce
jawaldek - 15-03-2010, 22:06
jabol66 napisał/a: | powiększyłem w błotniku wewnętrznym otwór, tak aby wszedł mi wąż 80mm | Ekstra to opisałeś dla potomnych. Jedna moja sugestia odnośnie przejścia węża przez błotnik->> na zdjęciu widać że czymś posmarowałeś ale czy zabezpieczyłeś blachę tak aby w wyniku drgań karoseria nie przecięła gumy?? jakiś dystans lub coś podobne??
jabol66 - 16-03-2010, 09:04
dziurę powiększyłem nożycami do blachy póżniej przeszlifowałem frezem aby nie było ostre(chociaż blacha w pajerce jest gruba) i zamalowałem hameraidem co by nie gniło. Wąż jest zbrojony drutem stalowym więc nie powinno go przeciąć.
jawaldek - 16-03-2010, 12:33
jabol66 napisał/a: | Wąż jest zbrojony drutem stalowym więc nie powinno go przeciąć. | nie chodzi tu o przecięcie dosłowne tylko o niewielki otwór przez który może woda być zassana. Jako przykład-nie w temacie ale... ->> nie w tym miejscu co powinna być rurka gumowa od przelewu zbiorniczka od chłodnicy dotykała do aluminiowego przewodu klimatyzacji efekt->> przetarty przewód aluminiowy i wyciek gazu->> a tylko swobodnie dotykała. Ja bym założył jakiś dystans albo mocno silikonem pokrył miejsce przejścia.
Murzyn - 16-03-2010, 12:44
a znalazl juz ktos patent na snoorkla do Pajero II po lifcie (tzn classic z poszerzanymi blotnikami)?
jabol66 - 17-03-2010, 13:53
jawaldek napisał/a: | jabol66 napisał/a:
Wąż jest zbrojony drutem stalowym więc nie powinno go przeciąć.
nie chodzi tu o przecięcie dosłowne tylko o niewielki otwór przez który może woda być zassana. Jako przykład-nie w temacie ale... ->> nie w tym miejscu co powinna być rurka gumowa od przelewu zbiorniczka od chłodnicy dotykała do aluminiowego przewodu klimatyzacji efekt->> przetarty przewód aluminiowy i wyciek gazu->> a tylko swobodnie dotykała. Ja bym założył jakiś dystans albo mocno silikonem pokrył miejsce przejścia.
_________________ |
wąż zbrojony drutem pomoże w tym aby się też nie przetarło bo zbrojenie jest na zewnętrznej stronie a w środku jest jeszcze podwójny wkład gumowy, więc nie powinno, specjalnie też oszlifowałem blache, ale strzeżonego......... Murzyn napisał/a: | a znalazl juz ktos patent na snoorkla do Pajero II po lifcie (tzn classic z poszerzanymi blotnikami)? |
a spróbuj zaadoptować z pajero III bo to w miare podobne błotniki są.... może a nóż
Murzyn - 17-03-2010, 14:31
dzis podzwonilem po firmach i niby sa do zdobycia ori do PII Classic, ale na wszelki wypadek podjade autem i przymierze. Tanio moze specjalnie nie jest, ale co ori dedykowane pod dany model i silnik to ori
Jak nie podpasi to moze dobry pomysl z tym pIII
Gene - 18-03-2010, 06:43
Airtec do K94
Relacja nie calkiem skonczona ale mysle, ze takze da poglad na sprawe montazu.
Nie jestem pewny czy snorkel od V60/70 bedzie do II-ki pasowal. Byc moze z zewnatrz krzywizna slupka bedzie odpowiadac ksztaltowi "rury" ale wewnatrz sytuacja wyglada znacznie gorzej.
diWhizZ - 18-03-2010, 16:39
Zastanawiam się nad snorkelem ale własnej produkcji, z rury kwasowej 0,8 - 1,0 mm. Ciekawszy byłby profil prostokątny ale nigdzie nie mogę narazie namierzyć sprzedawcy takich jakie by mi pasowały.
|
|
|