[96-02]Colt CJ0 - [CJ4A 1.6] Odpalanie auta "od kopa" co wymienic ab
Anonymous - 11-03-2010, 16:09 Temat postu: [CJ4A 1.6] Odpalanie auta "od kopa" co wymienic ab Witam.
jak kupilem auto to odpalalo "od kopa" czyli wiemy silnik raz przekreci i smiga ....
teraz robi lyt lyt lyt i smiga nie faluja obroty nic sie nie dzieje .. poprostu odpala za 3 razem a nie za 1 jak kiedys ale pracuje ok
filtr paliwa wymieniony z 2-3 miesiace temu
swiece wymienione pare min temu na NGK
tankuje na lotosie 98 lub 95
auto nie ma problemow z obrotami itd ... odpala jedzie nic sie nie dzieje
co mozna szukac, sprawdzac zeby odpalalo od kopa ? ( milo widziane instrukcje co i jak sie je dla laika )
pozdro i dzieki za odp.
Anonymous - 11-03-2010, 16:27
Porządny akumulator - to przede wszystkim. Poza tym weź pod uwagę porę roku.
robertdg - 11-03-2010, 17:12
Może już rozrusznik nie domaga, stracił swoja moc i za wolno kreci, brakuje mu momentu, pasowalby przegląd rozrusznika. Ja na Twoim miescu sprawdziłbym cisnienie sprężania, stan wtryskiwaczy, gestośc oleju także wpływa na cięzki rozruch, tak samo jak wszelakiego typu odbiorniki obciążające podczas rozruchy
Anonymous - 11-03-2010, 18:23
I jeszcze akumulator i alternator
mkm - 11-03-2010, 20:09
Wyregulowac zaplon, sprawdzic przerwy na swiecach, zmienic filtr powietrza…
Zresetowac komputer i sprawdzic kable
Qbatcz - 11-03-2010, 20:54
dlamer napisał/a: | I jeszcze akumulator i alternator |
popieram
Marcin-Krak - 11-03-2010, 23:56
mkm napisał/a: | i sprawdzic kable |
A ja bym od tego zaczął. Tym bardziej, że nic nie napisałeś kiedy wymieniałeś i czy sprawdzałeś czy nie ma żadnych przebić
Anonymous - 12-03-2010, 09:58
ok kable na poczatek
Aku odpada bo wymienialem po dzwonie ( jest teraz Bosh Silver ale nie pamietam teraz dokladnie jaki )
co do alternatowa ze wolno kreci .... kurcze nie wydaje mi sie ... nie dziala on jakos wolno nie ma spadku "predkosci"obrotow ... rownomiernie kreci.
swiece jak pisalem .. wymienilem wczoraj
Ps. a jak u was teraz pali ?? na dotyk czy lyt lyt lyt i dziala ? moze faktycznie temp. na dworze i sie czepiam
Andrew - 12-03-2010, 10:05
DjKwaku napisał/a: | Ps. a jak u was teraz pali ?? | ja mam CAO 1.3 i raz zapala od pół obrotu, a raz kręci dłużej. Jak żona jeździ codziennie do pracy, to na zimnym pali lepiej. Jak kilka dni postoi, to kręci dłużej... Jest to raczej zależne od akumulatora. Przed odpalaniem na zimnym spróbuj pobudzić aku, poprzez np. włączenie chwilowe świateł...
[ Dodano: 12-03-2010, 10:08 ]
Ja bym się tym nie przejmował. W niemieckich autach silniki dłużej kręcą wałem, dlatego, żeby(tak mi znajomy mówił) pompa podała olej na układ. Nie wiem ile w tym prawdy... Może dla miśka wcale gorzej nie będzie jak zrobi Cytat: | lyt lyt lyt i dziala |
Anonymous - 12-03-2010, 11:53
Mój CJ0, latem odpala na pół "łyta" , zimną na półtora do dwóch "łytów" Uważam, że to jest normalne jak się ma dwu,trzyletni akumulator, a temperatura powietrza wpływa na gęstość oleju.
robertdg - 12-03-2010, 17:17
DjKwaku napisał/a: | co do alternatowa ze wolno kreci | chyba chodzi Ci o rozrusznik, wiesz dopóki nie zajrzysz to się nie dowiesz, może sa luzy na tulejkach
Anonymous - 16-03-2010, 09:23
robertdg napisał/a: | DjKwaku napisał/a: | co do alternatowa ze wolno kreci | chyba chodzi Ci o rozrusznik, wiesz dopóki nie zajrzysz to się nie dowiesz, może sa luzy na tulejkach |
heh no fakt
idas - 16-03-2010, 16:05
A ja bym dołożył porządną regulację zaworów. U mnie niby wszystko było ok w nowym silniku ale wyregulowałem idealnie (no prawie:) bo idealnie to w fabryce) i teraz jak silnik ciepły to nie słyszę żadnego kręcenia nawet, kluczyk w prawo i odpala, przed regulacją było tak że na ciepłym z sekundę odpalał, a na zimnym 2-3. Na pewno jest to również kwestia kompresji a zawory jak wiadomo na nią wpływają.
herr_flick - 24-06-2010, 13:00
Witam, mam podobny problem. Auto po zakupie paliło z dotyku bez względu na warunki atmosferyczne, założyłem gaz i przez rok było ok. Następnie padł jeden wtryskiwacz, zanim go wymieniłem zalałem preparat do czyszczenia wtrysków. Po wymianie wtrysku zrobiłem też przegląd i regulacje gazu z wymianą kabli i świec. Po jakimś czasie padł następny wtrysk. Też wymieniłem. Znów zalałem specyfikiem doczyszczenia wtrysków. Po niedługim czasie kolejna wymiana wtryskiwaczy tym razem dwóch. Kazałem zrobić płukanie baku, wymienić filtr paliwa i sprawdzić ciśnienie pompy. Z każdą wymianą wtrysku pogarszało się odpalanie. Jak jest zimno i jak jest nagrzany odpala od pierwszego, ale jak jest ok 20stopni i odpalam po nocy to za 3 razem.
Póki co jeździ bez zarzutu tylko to odpalanie.
Czyżby wtryski czy może regulator ciśnienia paliwa. Tylko jestem bardziej niż pewien, że zimą odpali od pierwszego
|
|
|