To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Gear Ogólne - Space Gear - potrzebne informacje

Anonymous - 03-08-2005, 09:15
Temat postu: Space Gear - potrzebne informacje
Przymierzam się do zakupu Space Gear'a. Mam w związku z tym parę pytań.
1) Jakie są najczęstsze bolączki tego modelu
2) Czy wybrać silnik 2.0 czy 2.4 benzyna
3) Czy "bać się" automatu ?
4) Czy to prawda, że często padają w nim skrzynie biegów manualne? Jeśli tak , to na czym polega to uszkodzenie i ile może kosztować używana skrzynia ?

Jackie - 03-08-2005, 09:30

Hej!
W moim odczuciu:
- silnik 2.0 i 2.4 to tak naprawdę ta sama konstrukcja, więc decyduje stosunek spalania do radochy z jazdy (choć 2.0 niczego nie brakuje pod tym względem)
- o stałych usterkach w tych autach nie słyszałem
- w skrzyni manualnej dość częśto pada synchronizator 2 biegu (powyżej 200tys km)
- automatu bym się nie bał, ale dokladnie sprawdził przed zakupem,.
- generalnie jest to bardzo sympatyczne auto i do bólu trwałe pod jednym jednak warunkiem - nie może być mocno rozbity bo wtedy gnije na potęgę.

Fine

P.S. Witam na forum!!

kordiank2 - 03-08-2005, 18:49

dobry wybór, zwłaszcza, że zawieszenie space geara ma wiele wspólnego z zawiechą pajero. a ja tam przestałem się bać automatu, co nie, jacku... no chyba, że jest to kałach z noktowizorem.
Anonymous - 17-08-2005, 00:24

Witam jestem tu nowy na forum i tez nowym włascicielem tego modelu czyli space geara 96 2.4 manual skrzynia pracuje bardzo dobrze ale auto ma przejechane 73.000 niedługo jak pojezdze to sie podziele wrazeniami z jazdy tego auta

widze ze organizujecie zlot moze i ja wpadne z rodzinkoa swoim gearem
pozdrawiam
wojtek
bluetrans@o2.pl

[ Dodano: 10-05-2006, 08:35 ]
witam cos temat geara sie nierozwiną ja bede wymienial rozrząd bedzie to pierwsza wymiana mimo 10 lat (84000km) są jeszcze blomby na aparacie zaplonowym jak jest z napinaczem hydraulicznym paska czy mozna stwierdzic ze niemusze go wymienic jest dosc drogi. Od zakupu auta niemialem żadnych usterek i problemów. Pozdrawiam i prosze o odpowiedź

Anonymous - 06-07-2006, 15:20

Wtam
od dzisiaj jestem włascicielem Space Geara 2.0 glx 97r na razie super. Ma ktoś może istrukcje do niego po polsku
Pozdro

kordiank2 - 07-07-2006, 19:26

na razie proponuję skorzystać z manuali silników i skrzyń biegów - twój silnik, to 4g63 ale pobrać musisz całego pdfa
o TU - w naszym forumowym downloadzie - w działe FAQ & HowTo?

Anonymous - 11-07-2006, 23:11

Dzięki za manuale, bardziej przydałaby mi się zwykła instrukcja obsługi, to mój pierwszy Gear i chciałbym poczytać po polsku co tam pisza.
3 dni temu załozyłem mu istalacje gazową BRC sekwencyjna, brak spadku mocy, samo sie przełącza, żadnych przegazówek, zobaczymy jak długo będzie tak fajnie.
szkoda że tak mało nas na forum.
Pozdro

kordiank2 - 13-07-2006, 12:13

czego chciałbyś się dowiedzieć z takiej instrukcji ?(po polsku napewno jej nie znajdziesz). chyba nie musisz wiedzieć jak sie reguluje siedzenia i przełącza światła. jeśli interesują cię sprawy związane z serwisem silnika, skrzyni, napędu, zawieszenia, ogumienia, elektryki itp. to wiele podobnych rzeczy znajdziesz w galantach i lancerach z 4g63.
postaram się znaleźć trochę informacji serwisowych do twojego spejsa i zamieszczę w naszym "innym" dziale. potrzebuję tylko trochę czasu (może 2 dni?)

Anonymous - 01-08-2007, 19:52

Witam,

Odkopie troche temat, bo mam tą sama sprawe co założyciel topic'u :roll:
Chciałbym poprosić o opinie właścicieli tego samochodu, tj. Mitsubishi Space Gear:
- Czy są jakieś typowe problemy z tym samochodem,
- Jakie silniki polecacie,
- Ile pali,
- I ogólnie, czy auto warte uwagi?

Pozdrawiam.

SZOG - 02-08-2007, 12:14
Temat postu: MSG po kilku miechach użytkowania
Witam

Mam girka od 4 miesięcy jest to PA4W ,/ taki przeszklony/ z silnikiem 4G64 rocznik 1996 przebieg około 110tyś w/g licznika oczywiście z tego nieco ponad 6tyś moje. Pali 10-11 litrów benzyny, LPG mam założone, ale nie używam myślę jednak, że w 14 litrach się zmieści. Co do bolączek, cóż mój egzemplarz ciekł na uszczelniaczach wału korbowego a właściwie to wałka bodajże balansowego, ale to nie żadna typowa przypadłość, ale partactwo mechaników wymieniających paski rozrządu, był również przechylony na lewa stronę, wynikło to z konstrukcji zawieszenia, które można ustawiać w różny sposób w zależności od obciążenia samochodu jakimś większym ciężarem ustawionym nie w osi pojazdu tak przynajmiej wywnioskowałem przeglądając instrukcje. Zawieszenie wyprostowano w serwisie przy okazji wymiany amortyzatorów, (nic sobie dodatkowo nie policzyli) a dałem do założenia bilsteiny B6, na których nie ma prawie przechyłu bocznego w zakrętach. Na nierównościach poprzecznych do osi jazdy lubi sobie jednak poskakać niczym młody kangurek. Co jeszcze? A urwało mi rurkę doprowadzającą płyn od cylinderka sprzęgła, ale co było tego przyczyna nie wiem być może uderzenia jakieś ciała obcego podczas jazdy / ciała nieożywionego oczywiście/, no i cieknie sprężarka klimatyzacji. Po za tym autko bardzo fajowe dla kogoś, kto jak ja ma osobistą żonę, 2 dzieci, psa i 2 koty i oczywiście dom w budowie, na którą ciągle trzeba dowieść jakieś materiały na pace ewentualnie przyczepą. Właśnie wróciłem z wyprawy w góry i nikt nie narzekał na brak komfortu /mam wersje 7-osobową i tą polecam/ bez problemu rozpędza się do 180 a nawet więcej, ale na 180 kończy się licznik :-) Paliwa podczas takiej jazdy zżera olbrzymie ilości i hałasuje okrutnie powyżej 120. Zauważyłem, że lubi mieć dużo oleju, tak tuż pod kreskę po w przeciwnym razie przy szybkim wzroście obrotów lubi się zapalić pomarańczowa lampka. Były też problemy z niskimi obrotami, ale wystarczyło pokręcić śrubką i nikły. Co by tu jeszcze? W podłużnicach są punkty kontrolne geometrii podwozia (chyba to jest to?), takie nagwintowane mosiężne tulejki wciśnięte w blachę, jeśli ich nie ma to prawdopodobnie był walony.
Pozdrawiam

A jakby, co to mam anglo języcznego manuala w pdf..

Anonymous - 02-08-2007, 17:59

Dzięki za długą wypowiedź i czekam na inne :wink:

Dodam, że szukam samochodu do pracy, takiego, żeby mógł wziąść 3-4 osoby, miał spory bagażnik i ze względu, że robie dużo km, był trwały. Teraz jeżdże Skodą Felicją kombi, ale powolutku staje się za mała, no i ma już ponad 200 tys, i boje się, że zacznie się "sypać".

Pozdrawiam, czekając na posty :roll:

Anonymous - 07-08-2007, 13:04

Nareszcie coś drgnęło w tym temacie. Ja mam Gara od trzech lat- 2000r. silnik 2.0 na gaz nie przerabiam. Jest to niespotykana wersja MOTION z podwójną klimą i oryginalnym ospoilerowaniem Średnio pali 11.1 litra, a w trasie przy 120 km/h równo 10 litrów. Bardzo fajne autko. Wysoko się siedzi i można popatrzeć na innych z góry, a przy tym dobrze trzyma się drogi i nie buja. Jak na razie wymienione miał tylnie amortyzatory i tarcze hamulcowe. W sumie to bardzo mało się nim jeździ. Lekko wyciekał olej ze skrzyni, ale największy problem jest z tym że minimalnie bierze olej. Nie wiem czy to normalne i czy tak mają te silniki. Jeszcze żaden polski specman nie zaglądał do silnika, więc ciężko stwierdzić. Troszke za sztywne tylnie zawieszenie, ale w sumie to bardzo wygodny w długie trasy. Czy ktoś wybiera się na zlot Space Gearem? Pozdrawiam!

Anonymous - 16-08-2007, 11:40

Pomału przybywa Gearów. Jestem właścicielem Geara od grudnia 2006 i jestem bardzo zadowoony z autka 8 osób, 2,0 l. Mam 208 tys. skrzynia chodzi bardzo dobrze. Konstanty 11 ile dałeś za instalke? Czy masz ją w kole zapasowym? Właśnie rozważam założenie gazu. W trasie przy spokojnej jedzie tak do 120 km/h spalał mi 8,5-9 l, Konstanty 11 ile pali na gazie (trasa, miasto). Dlaczego instalka BRC?
Anonymous - 12-11-2007, 10:09

Witam .
Zamierzam kupić space gear 2.0 benzyna.
i szukam instrukcji naprawy czy ktos ma moze wersje elektroniczną?
pozdrawiam i czekam na linki ;-) ))

gocmen - 18-05-2009, 11:42

Witam
Panowie w moim gear padł silnik i potrzebuje nowy.Może ktoś wie gdzie można po dobrych pieniądzach taki nabyć.Silnik w moim to 2.5Tdi 99km Rok prod 95.
dzięki
Pzdr