To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

L200 Ogólne - wymiana rozrządu -brać się samemu?

Witold_Rybarz - 13-03-2010, 17:45
Temat postu: wymiana rozrządu -brać się samemu?
niedługo wybije 100-ka i trzeba będzie w związku z tym wymienić rozrząd i tutaj mam pytanie a nawet dwa:
1) czy po wymanie rozrządu nie trzeba coś synchronizowac czy coś w elektonice czyli czy zmieniam i jadę czy nie?
2) to samo dotyczy regulacji zaworów - po rozpięciu wtysków musze czy nie musze jak to nazwywają w serwisie programować je?

tydzień mija i nic za ani przeciw - a kilometry lecą

Kibloo - 23-03-2010, 19:17

ja bym jednak polecał ASO... albo zapytaj Zbyszka z Bytowa (zbyszekm2), on zajmuje sie pajerakami, wiec moze coś ci podpowie, bo w twoim przypadku wyjazd do Zbycha na warsztat to raczej wieksza wyprawa.

pozdro

L200 - 23-03-2010, 21:47

Witam ja mam przejechane 66tys . Juź po wymianie sprzęgła. Mam pytanie kiedy rozrząd -co wymienić -gdzie to robic -jakie koszty? :)
Witold_Rybarz - 24-03-2010, 12:11

L200 napisał/a:
Witam ja mam przejechane 66tys . Juź po wymianie sprzęgła. Mam pytanie kiedy rozrząd -co wymienić -gdzie to robic -jakie koszty? :)

co 100 000 km, w obdzwonionych serwicach (3) 3133, 3300, 3400 PLN

Kibloo - 24-03-2010, 20:12

Witold_Rybarz, chyba, że masz ochotę kumpli z Pomorza odwiedzić

pozdro

Anonymous - 25-03-2010, 06:44

Witold_Rybarz napisał/a:
3400 PLN

to jest 3.40PLN na każde przejechane 100km
czy to dużo? :)
i tak w elce rozrząd nie jest jeszcze drogi na dodatek w oryginale licząc:
-pasek rozrządu
-2 rolki prowadzące
-rolka napinacza
-napinacz
-pasek balancera
-napinacz paska balancera
-uszczelniacz wału

marmatjul - 25-03-2010, 21:21

ad1. Nie trzeba nic programowac ani resetować
ad2. Jeżeli wtryskiwacze trafia na ten sam cylinder z którego wymontowałes to nie trzeba ich programować (programowanie polega na wprowadzeniu kodu IMA który okresla chrakterystyke wtryskiwacza)

Witold_Rybarz - 26-03-2010, 07:25

marmatjul napisał/a:
ad1. Nie trzeba nic programowac ani resetować
ad2. Jeżeli wtryskiwacze trafia na ten sam cylinder z którego wymontowałes to nie trzeba ich programować (programowanie polega na wprowadzeniu kodu IMA który okresla chrakterystyke wtryskiwacza)

o takie odpowiedzi lubię: krótkie i treściwe

Anonymous - 26-03-2010, 17:43

marmatjul napisał/a:
Jeżeli wtryskiwacze trafia na ten sam cylinder z którego wymontowałes

przy regulacji zaworów i wymianie paska rozrządu nie ma potrzeby wyciągać wtrskiwaczy :!: , jedynie przewody wysokiego ciśnienia ....
Jednak w takim przypadku istnieje ryzyko powstania nieszczelności - dlatego ze względów bezpieczeństwa polecam ASO ponieważ tylko po przez podłączenie oryginalnego testera MUT III można w bezpieczny sposób sprawdzić szczelność układu. A przy już 4-ym dokręceniu przewodów ciśnieniowych robi się szczególnie niebezpiecznie. Fizyczne( domowe ) sprawdzenie jest bardzo niebezpieczne :!: - można to sobie wyobrazić, jak struga średnicy 0.1mm pod ciśnieniem 160 MPa ucina rękę....

zbyszekm2 - 04-04-2010, 22:35
Temat postu: Re: wymiana rozrządu -brać się samemu?
Witold_Rybarz napisał/a:
niedługo wybije 100-ka i trzeba będzie w związku z tym wymienić rozrząd i tutaj mam pytanie a nawet dwa:
1) czy po wymanie rozrządu nie trzeba coś synchronizowac czy coś w elektonice czyli czy zmieniam i jadę czy nie?
2) to samo dotyczy regulacji zaworów - po rozpięciu wtysków musze czy nie musze jak to nazwywają w serwisie programować je?

tydzień mija i nic za ani przeciw - a kilometry lecą

Wymiana rozrządu jest prosta, oprócz wymiany, pasków, napinaczy i 2 kół prowadzących pasek rozrządu nic nie trzeba robić.

[ Dodano: 04-04-2010, 22:37 ]
L200 napisał/a:

Koszt rozrządu od 1500 zł do 2200 zł u nas , + wymiana.