Galant - Ogólne - 17 calowe koła
Anonymous - 22-09-2006, 20:17 Temat postu: 17 calowe koła Co sie stanie jak załoze 17 calowe koła do 2 litrowego gls-a
czy silnik bedzie sie meczyl mmoze wiecej bedzi palił
starci na przyspieszeniu a moze odwrotnie ??
McDoune - 22-09-2006, 20:30
jak założysz niskoprofilowe opony tak by ich średnica była +- 3% taka sama to jedyne co Ci grozi to poobijane cztery litery na polskich drogach. Tutaj masz kalkulator który policzy Ci różnice pomiędzy promieniem oryginalnej opony i 17
piwkotom - 22-09-2006, 20:32
przede wszystkim to na naszych drogach stracisz: zeby i zawieszenie
a tak serio.... osobiscie: nie polecam, mimo super wygladu i swietnego trzymania na trasie, czytaj drodze o dobrej nawierzchni.
Na te parametry o ktore pytasz nie tyle ma wplyw wielkosc felgi co szerokosc opony. Zasada jest taka ze jak zwiekszasz felge to zmniejszasz profil opony i srednica kola jest zachowana/musi/powinna byc.
Moze inaczej, ja jezdze 80-90% w trasie, glownie jedynka. Droga ta w ostatnim roku drastycznie sie pogorszyla (koleiny) i o ile jeszce pare miesiecy temu w trasie bylo super to teraz juz jest jakby mniej super. Mam 225/45/17 i na koleinach Gal tanczy jak pijany, szczegolnie przy wiekszych predkosciach i przy wyprzedzaniu jest to bardzo niebezpieczne, po takiej zmianie pasa przy 180km/h ciezko jest utrzymac auto na jezdni
Jak jest dobra droga to mniut ale inaczej: w miescie (dziury/nierowna nawierzchania/poprzeczne przelamania asfalatu) jest zle. Na trasie jak koleiny jest zle
Co jeszcze? zawieszenie dostaje w ty.lek i to mocno.
Rada? zalezy po jakich drogach jezdzisz. Jak sa dobre to OK, jak zle: patrz wyzej.
Po przejsciu z 205 i 15" na 225 i 17" wlasciwie nie odczulem roznicy jesli chodzi o przyspieszenie, jesli chodzi o trzymanie na drodze odczulem duza roznice (in plus jak jest dobra droga) ale to subiektywne odczucia .
pzdr
roch_27 - 22-09-2006, 20:33
hmm.. Kochajj miał założone 17 w swoim EA zobacz i jakoś nie narzekał
pozdro
piwkotom - 22-09-2006, 20:37
roch_27 napisał/a: | hmm.. Kochajj miał założone 17 w swoim EA zobacz i jakoś nie narzekał
pozdro |
ja narzekam i... raczej polecalbym 16" i jesli bede zmienial felgi to zostane przy szesnastkach.
Matejko - 22-09-2006, 21:05
piwkotom napisał/a: |
ja narzekam i... raczej polecalbym 16" i jesli bede zmienial felgi to zostane przy szesnastkach. |
lansssss moj drogi lansssss, bedziesz mial dzieci to bedziesz narzekal, chyba ze poprostu sie starzejesz
kochajj - 23-09-2006, 09:13
dokładnie 17" i mimo ze mieszkam we Wrocławiu felgi mam całe jeszcze ... jedyna wada to tanczenie na koleinach, co do utrzymania auta na jezdni przy zmianie pasa powyzej 180km/h to raczej nie testowałem ... jak ktoś jezdzi przepisowo bedzie OK ...
Krzyzak - 25-09-2006, 12:34
piwkotom napisał/a: | przy wyprzedzaniu jest to bardzo niebezpieczne, po takiej zmianie pasa przy 180km/h ciezko jest utrzymac auto na jezdni |
a obiecywałeś Tomku poprawę - prezentacja policji nic nie dała?
wiesz, że nie chcemy by coś Ci się stało...
piwkotom - 25-09-2006, 13:54
Krzyzak napisał/a: | piwkotom napisał/a: | przy wyprzedzaniu jest to bardzo niebezpieczne, po takiej zmianie pasa przy 180km/h ciezko jest utrzymac auto na jezdni |
a obiecywałeś Tomku poprawę - prezentacja policji nic nie dała?
wiesz, że nie chcemy by coś Ci się stało... |
eeee.... to bylo kiedys.
Teraz jak obiecalem tak tez zrobilem, i widze ze nie jest zle... pol godzinki dluzej a moze zona bedzie dluzej szczesliwa
BTW zasadniczo na takich kolach sie "mocno jezdzi" po calej drodze i nie jest to przyjemne.
Krzyzak - 25-09-2006, 14:44
Wiem - jechałem Sebringiem z 225 mm kołami - trzeba się zaprzeć łokciami o podłokietnik i ten w drzwiach, bo łapy latają na boki.
Anonymous - 30-09-2006, 22:24
Wiecie co... cos Wam powiem - gdybym mial 1000zl to bym sie nie zastanawial ani chwili - 17" z oponami
a co myslicie o tych
Anonymous - 30-09-2006, 23:03
Powiem tak:
Jak kupowalem mojego ,a jak wiecie Sport jest na 17" fabrycznie - to mialem wyobrazenie jedno,ze bedzie twardo ,sztywno i wszystko bedzie sie tłukło.
Ale jestem w cięzkim szoku jak sie miekko jezdzi tym autem mimo profilu 45.
Jest bajka w porownaniu z 626 gdzie byl profil 65 a auto bylo duzo twardsze.
Tym sie poprostu plynie.........
Krzyzak - 02-10-2006, 19:11
Simones - brzydkie te felgi. Mi się wybitnie podobają te montowane (chyba) do Avance (Borbet???) 17". Jednak fabryka potrafi to wszystko ze sobą zgrać.
Aaaa - poza tym, to fele z aukcji są do Mitsubischi a przecież nie masz takiego auta
Anonymous - 02-10-2006, 19:30
No niby faktycznie wygladaja jak kolpaki, ale swoja droga kupic 4 prawie nowe 17-tki za 366zl to tez nie ma co wydziwiac Mi sie chyba jednak najbardziej podobaja momo (te z zoltym znaczkiem Ferrari) pod miskiem
Anonymous - 02-10-2006, 23:53
Bokciu!
Jako zwolennik wysokich profili chciałbym się przekonać o miękkości profilu 45 na Twoim Galu inaczej nie uwierzę
|
|
|