To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - sprzęgiełka SuperSelect a EasySelect

wisniowy - 17-03-2010, 17:53
Temat postu: sprzęgiełka SuperSelect a EasySelect
posypały mi się sprzęgiełka automatyczne przedniego napędu w Pajero II 2.5TD SUPER SELECT, pytanie czy sprzęgiełka z PAJERO II 2.8TD EASY SELECT będą pasować?
PiotrC - 17-03-2010, 21:15

Myślałem, że Pajero II SS nie posiada sprzęgiełek lecz połączenie stałe :shock: Widocznie istnieją takie modele. Moim zdaniem powinny pasować.
Anonymous - 17-03-2010, 21:17

PiotrC napisał/a:
Myślałem, że Pajero II SS nie posiada sprzęgiełek lecz połączenie stałe :shock:

Też tak myślę. W SS napęd jest odpinany siłownikiem jeśli się nie mylę/mylimy.

wisniowy - 18-03-2010, 07:21

kurcze rzeczywiscie poczytałem troche forum, napędy wydają taki dźwięk jakby sprzęgiełka nie trzymały, taki zgrzyt. nie rozbieralem auta wiec bylem pewny ze przyczyna bedzie to samo co w mojej poprzedniej terenowce czyli sprzegielka. co myslicie co to moze byc...
Gene - 18-03-2010, 10:53

Proponuje abys dokladnie sprawdzil jaka skrzynie rozdzielcza posiadasz i jak wyglada sytuacja pod kapslami piast. Potem zaczniemy spekulacje.
:wink:

wisniowy - 18-03-2010, 19:53

napisalem w pierwszym poscie, jest to Pajero II 2.5TD SUPER SELECT manualna skrzynia biegów jezeli to ma jakies znaczenie.

pozdro

qbaA6 - 20-03-2010, 17:09

u mnie ten sam problem. od deklami ni widu ni slychu sprzegielek :| co to moze byc? dodam, ze posiadam SS, problem znika po zapieciu napedu, jedynie dziwek jest zlyszalny przy hamowaniu silnikiem. przy odpietym przednim napedzie zaczely mi migac kontrolki.
zbyszekm2 - 21-03-2010, 01:17
Temat postu: Re: sprzęgiełka SuperSelect a EasySelect
wisniowy napisał/a:
posypały mi się sprzęgiełka automatyczne przedniego napędu w Pajero II 2.5TD SUPER SELECT, pytanie czy sprzęgiełka z PAJERO II 2.8TD EASY SELECT będą pasować?

SS nie ma szczygiełek, na piaście ma zablokowane półosie nakładką z wieloklinem w środku i 6 śrub na zewnątrz.
A przód zapinany jest siłownikiem na moście. ES ma sprzęgiełka i nie ma siłownika na moście.
Są sprzegiełka do ES automatyczne, takie praktycznie niezniszczalne. my zakładamy je do walki z trudnym terenem.

Goliasz - 07-03-2017, 09:05
Temat postu: Manualne sprzęgiełka w super select.
Witam,
spotkałem się z taką kombinacją (wirtualnie) jak w temacie, tzn. system super select plus manualne sprzęgiełka.

Na jakiej zasadzie to działa: zapinamy manualne sprzęgiełka i dalej wybierakiem napędów przełączamy kolejne pozycje napędów, przy odpiętych sprzęgiełkach oczywiście napęd 4x4 nie działa? Czy można (czy wskazane jest) mieć cały czas zapięte sprzęgiełka w takiej kombinacji?
Czy rozpięcie sprzęgiełek powoduje całkowite odłączenie półosi napędowych i tym samym zmniejszenie zużycia paliwa względem oryginalnego rozwiązania super select?

U-96 - 07-03-2017, 19:57

Goliasz
widziałem takie rozwiązanie SS + manualne sprzęgiełka
Czy zaoszczędzisz na paliwie - pewnie tak
Ale ile ? kto to może wiedzieć , gość mówił mi że jakiś 1L na setkę
Dołożone manualne sprzęgiełka pozwalają całkowicie rozpiąć przedni napęd ale tylko przy 2 H
w innych przypadkach nie działają w pełni ponieważ kręci się różnicowy i wał w przednim moście, tylko rozpięte sprzęgiełka w takim układzie i wybór 2 H przyniesie efekt

Pozdr.

Michał_PIII - 07-03-2017, 23:41

Mam pajero iii z ss i jeżdże swoim prywatnym Pajero cały czas na 4h spalanie wychodzi mi większe o jakieś 0,3 litra, praktycznie żadna różnica dlatego nie przełączam na 2h
przemik - 30-04-2017, 11:36

UP
No wlasnie ja mam taki układ.
Mam manualne sprzęgiełka.
I jeśli są załączone to w pozycji 4H przy hamowaniu silnikiem slychać nieprzyjemne zgrzytanie z napędu. W każdej innej pozycji 4HLc i 4LLc jest cisza.
Auto mam od wczoraj wiec uznałem... ze nie powinno się uzywac SS kiedy mam manualne sprzęgiełka.
Prośba o jakiś komentarz w temacie.