Pajero II - Zerwany pasek balansowy
grzesiek1968 - 18-03-2010, 20:50 Temat postu: Zerwany pasek balansowy Witam podczas rutynowej kontroli zauwarzyłem ze jest zerwany jeden z dwóch pasków rozrzady (pasek balansowy) odziwo niewiem kiedy to mogło sie stać samochód jezdził do końca całe szczescie ze nie wkręcił sie w ten drugi Mam pytanie jak nalezy ustawić tryba na którym był ten pasek ,czy sa tam jakies znaki ,czy jest to bez znaczenia ,bo w momencie przekręcania tryb jest wyczuwalny lekki opur i tryba powracają spowrotem w to samo miejsce czy one cos napedzają ??????.a tak na marginesie to prosze o wyjaśnienie do czego słurzy ten pasek balansowy
AndrzejM22 - 18-03-2010, 21:58
grzesiek1968 napisał/a: | Mam pytanie jak nalezy ustawić tryba na którym był ten pasek ,czy sa tam jakies znaki ,czy jest to bez znaczenia ,bo w momencie przekręcania tryb jest wyczuwalny lekki opur i tryba powracają spowrotem w to samo miejsce czy one cos napedzają |
Tak tam są znaki trzeba ustawić znak na wale i na tych małych trybikach od ciężarków balansowych. Znak do dolnego wałka jest po jego prawej stronie znak do górnego jest troszkę nad nim samym .
grzesiek1968 napisał/a: | a tak na marginesie to prosze o wyjaśnienie do czego słurzy ten pasek balansowy |
A te wałki są po to żeby silnik nie dostawał drgawek i pracował spokojniej i bez drgań.
Swoją droga masz szczęście ze się nie wkręcił i nie zrobił czegoś gorszego .
grzesiek1968 - 19-03-2010, 06:28
Dzieki za wyjasnienie
pozdrawiam
|
|
|