Carisma - Techniczne - Wskaźnik temperatury.
M@teusz607 - 18-03-2010, 23:12 Temat postu: Wskaźnik temperatury. Ostatnio jadąc sobie z pracy ZOBACZYŁEM jak wskazówka temperatury wędruje w dół. Mam więc pytanie czy czujnik temperatury cieczy chłodzącej jest przy termostacie? obiło mi się o uszy że jest ich więcej, podobno do wskaźnika jest inny niż do ECU. Patrząc pod maskę widać że kabelek się oderwał. Tam jest pojedyńczy kabel do tego czujnika? i czy zwyczajne przylutowanie wystarczy?
robertdg - 18-03-2010, 23:24
Twój objaw wygląda na walniety termostat
marcel1010 - 19-03-2010, 07:46
a dlaczego ma nie wystarczyć
tylko musisz to zrobić dobrze aby był przepływ jakiegoś impulsu który "biegnie" tym przewodem,
M@teusz607 - 19-03-2010, 18:37
przylutowalem, ale nie działało. Dzisiaj jak rano jechałem do pracy ku mojemu zdziwieniu wskaźnik działał normalnie, ale czujnik znów się oderwał :/
Znów przylutowałem i odrazu sprawdziłem- nie działa........ czy to normalne że zaczyna działać po jakimś czasie? (np. pare godzin) tzn lutowanie, temperatura ma jakiś wpływ na to??
att - 20-03-2010, 15:23
Hmm...u mnie wskaźnik wariował - to po włączeniu wędrował na mx, to nie żył. Okazało się że "ktos" poprostu oplątał ten przewód. po przylutowaniu, było dobrze. potem mechanik-co-to-jeden-kabel-naprawi-a-dwa-zerwie urwał, przylutował i na drugi dzień powtórka z rozrywki. Zrobiłem prowizorkę na parkingu - kabla dołożył, oplątać, zaizolować. Nie zapeszając - działa. Problemem było też to, iż "ktoś", po oplątaniu kabla, chciał go przytrzymać opaską. opaska po uszkodziła izolację. Spróbuj zajrzeć, czy u Ciebie izolacja nie jest gdzieś uszkodzona - neikoniecznie przy samym czujniku.
PS: na moją intuicję<lol> to jeśli byłoby w porządku to wskaźnik powinien płynnie posuwać się w górę. Żeby się ruszył - naprawdę nie trzeba wielkiej temperatury(długiej pracy silnika. przynajmniej u mnie)
gw87 - 27-03-2010, 13:03
Panowie a ja mam takie byc moze banalne pytanie, w jakim polozeniu macie wskaznik temperatury jezeli osiagniecie max temp silika?? u mnie w cari 1.9TD /97r/ wskaznik zawsze zatrzymywal sie centralnie na srodku, a wczoraj po trasie 700km, zauwazylem ze wskaznik jest 3 kreseczki tak bardziej na lewo, a zawsze bylo na srodku czym to moze byc spowodowane? nie przejmowac sie tym?
wichura1 - 27-03-2010, 19:35
gw87, Masz walnięty termostat (w pozycji otwartej). Chłodzenie jest na dużym obiegu, więc chłodnica schładza nadmiernie ciecz chłodzącą i wskazówka temperatury silnika spada. Gdyby termostat był sprawny przełączyłby chłodzenie na mały obieg, nie dopuszczając aby temperatura spała poniżej temperatury roboczej.
gw87 - 28-03-2010, 15:50
czyli mam tak jakby nie dogrzany silnik caly czas? dobrze rozumie? spalania nie zauwazylem zwiekszonego.., czyms powaznym grozi jazda z walnietym w ten sposob termmostatem? (tak jak pisalem dochodzi tak 3 kreseczki na lewo od polowy i caly czas tak sie utrzymuje w czasie jazdy) (jak znajde cos wolnego czasu to trzeba bedzie wymienic<koszt niewielki>)
wichura1 - 29-03-2010, 11:57
Grozi większym spalaniem, gorszą dynamiką, a zimą brakiem ogrzewania.
PiotrekSL4 - 26-05-2010, 23:04
W którym miejscu w mojej Cari 1.6 znajduje się termostat? Chce wymienić więc proszę was o pomoc
Faraday - 27-05-2010, 10:09
Termostat najczęściej znajduje się na końcu górnej rury wychodzącej z chłodnicy, w bloku silnika.
Nie wiem jak dokładnie jest w Cari 1.6 ale możesz sprawdzić rury wychodzące z chłodnicy. Przy jednej z nich będzie termostat... tzn. obudowa termostatu, a wewnątrz niej - termostat.
robertdg - 27-05-2010, 10:15
PiotrekSL4, szukajcie a znajdziecie http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47127
PiotrekSL4 - 27-05-2010, 22:03
robertdg napisał/a: | http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47127 |
Kapitalnie wytłumaczone.
|
|
|