To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Podkładka gumowa pomiędzy kielich a sprężynę

kuken - 23-03-2010, 09:25
Temat postu: Podkładka gumowa pomiędzy kielich a sprężynę
Panowie wczoraj zmieniłem amorki z przodu. Przy wymianie okazało się, że guma siedząca pomiędzy kielichem a sprężyną (od spodu sprężyny) została zaolejona przez wylany stary amor i nie nadawała się do użycia. Z jednej strony założyliśmy więc bez tej podkładki.

1. Czy fakt, że z jednej strony ta podkładka siedzi a z drugiej jej nie ma może mieć jakiś niekorzystny wpływ na prowadzenie? Ona ma grubość może z 5 mm więc raczej niewiele.
2. Czy podczas deszczu nie będzie skrzypieć na połączeniu sprężyny i kielicha amorka?

robertdg - 23-03-2010, 09:34

kuken, może być tak że będziesz słyszał skrzypienia, trzaski, zwłaszcza w niskich temperaturach, generalnie jeżeli podkładka gumowa sie rozlazła pod wpływem oleju z amora, można taką podkładke dokupic bezposrednio w dobrym sklepie motoryzacyjnym, kosztuje ona od 7-13zł, na upartego można równiez nasunąć gumowego węża na skrajny zwój sprężyny.
kuken - 23-03-2010, 10:08

robertdg a jeśli chodzi o jazdę- czy nie przeszkadza, że jedna strona będzie ciut wyżej?? Bo szczerze mówiąc jeśli nie to najchętniej bym zostawił póki co tak jak jest. Koszt podkładki niewielki ale znów trzeba by było amora wyjmować.
robertdg - 23-03-2010, 10:11

Na upartego możesz jeździć jednakże aby Ci sumienia nie męczyło mozesz wymienić, wymieniłęś 2 amory to aby poprawić jeden pójdzie Ci szybko i łatwo, tymabrdziej jak śrubki były świeżo odkręcane, teraz to jest Twój wolny wybór.
kuken - 23-03-2010, 10:38

Wymieniłem w znaczeniu- ja się przyglądałem a wymieniał mój mechanik:) Chyba jednak zostawię póki co bo na razie się do niego nie dam rady wcisnąć, a zadzwoniłem do innego warsztatu i krzyknęli 70 zł.