To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.6] [KLIMATYZACJA] Szumiąca klimatyzacja.

nurekpadi - 23-03-2010, 23:04
Temat postu: [MSS 1.6] [KLIMATYZACJA] Szumiąca klimatyzacja.
Witam wszystkich.

Mam mały problem z klimatyzacją w moim MSS 1.6 z 2001 roku. Samochodem jeżdżę od października więc przez parę miesięcy nie odpalałem klimatyzacji.
Dokładnie chodzi o to, że po włączeniu klimy nawet na najniższych obrotach nawiewu (poziom 1), klima strasznie szumi i piszczy. Dźwięk jest dość denerwujący, dziwny i nie wydaje mi się, żeby było to normalne. Jest na tyle głośny, że strasznie rozprasza podczas jazdy. :(
Kiedy kluczyk przekręcam o raz i włączam klime to wszystko wydaje się być ok. Nic nie szumi (oprócz lecącego powietrza :) ). Dziwny szum jest słyszalny dopiero przy włączonym silniku.

Wiem, że trudno jest coś napisać bez przysłuchania się dźwiękom wydawanym przez samochód, ale może ktoś miał podobną sytuacje i może coś podpowiedzieć. Będę wdzięczny za wszystkie informacje na ten temat.

Pozdrawiam,
mikołaj

cns80 - 24-03-2010, 07:19

nurekpadi napisał/a:
Dziwny szum jest słyszalny dopiero przy włączonym silniku.
Przy wyłączonym silniku klima nie chodzi, bo jest napędzana paskiem, nie elektrycznie. Jeśli po wyłączeniu silnika słyszysz szum i pisk to znaczy że to z wentylatora (zabudowany gdzieś nad schowkiem). Prawdopodobnie siada łożysko tego wentylatora, albo tylko dostał się jakiś paproch.
nurekpadi - 24-03-2010, 14:32

[quote="cns80"]
nurekpadi napisał/a:
Prawdopodobnie siada łożysko tego wentylatora, albo tylko dostał się jakiś paproch.

Dzięki za wyjaśnienie. Mam nadzieje, że to łożysko a nie cały rozrząd do wymiany (Mitsu ma niecałe 70k przebiegu, więc jeszcze zostało 20k do regulaminowej wymiany). Trzeba będzie sie umówić do AutoTW :) Pozdrawiam.

drtymf - 25-03-2010, 08:23

nurekpadi, cns80, pisał o łożysku wentylatora centralki a nie w rozrządzie.
Może jeszcze łożysko na pompie klimatyzacji ale to byłoby słychać od zewnątrz w komorze silnika, najlepiej od dołu sprawdzać tam gdzie sprężarka klimy jest.

cns80 - 25-03-2010, 08:26

drtymf napisał/a:
cns80, pisał o łożysku wentylatora centralki a nie w rozrządzie
Dokładnie.
drtymf napisał/a:
Może jeszcze łożysko na pompie klimatyzacji
Ale jak szumi na wyłączonym silniku to raczej musi szumieć coś napędzanego elektrycznie, bo wszystko co napędzane paskami po wyłączeniu silnika stoi w miejscu. Dlatego myślę o łożysku wentylatora nawiewów.
drtymf - 25-03-2010, 09:31

cns80, nurekpadi, napisał :
nurekpadi napisał/a:
Kiedy kluczyk przekręcam o raz i włączam klime to wszystko wydaje się być ok. Nic nie szumi (oprócz lecącego powietrza :) ). Dziwny szum jest słyszalny dopiero przy włączonym silniku.
Więc może jednak sprężarka.
cns80 - 25-03-2010, 09:37

Sorki. Ja Przeczytałem "przy wyłączonym" i tym się sugerowałem. Mój błąd.
W takim przypadku to prawdopodobnie sprężarka.

JCH - 25-03-2010, 22:13

nurekpadi napisał/a:
chodzi o to, że po włączeniu klimy nawet na najniższych obrotach nawiewu (poziom 1), klima strasznie szumi i piszczy.
cns80 napisał/a:
W takim przypadku to prawdopodobnie sprężarka.
Lub wentylator - ten przy chłodnicy klimatyzacji.
Odpal silnik, włącz klimę, podnieś maskę i idź słuchaj gdzie "w trawie piszczy".