To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Jaki olej w MO 3.0

anapol - 27-03-2010, 08:46
Temat postu: Jaki olej w MO 3.0
Hej ,

Już chyba w środe stanę sie posiadacze MO z silnikiem 3.0 , :mrgreen: i chcę zacząć od podstawowej rzeczy - zmiana oleju filtrów i tp . Autko ma przejechane 38 000 km . czy może ktoś mi podpowiedzieć co, gdzie , kiedy i za ile ....? :)

Pozdrawiam

PS. Linki do częsci mile widziane :rolleyes:

sylb - 27-03-2010, 11:51

Olej do O2 3.0
Ale tak naprawdę to możesz wlać cokolwiek, w specyfikacji pisze że możn lać nawet 20W40.

plecho1 - 27-03-2010, 12:19

Zalej coś dobrego, oczywiście syntetyk dostosowany do naszej strefy klimatycznej. Zresztą poszukaj na forum, sporo jest tu na ten temat.
13zbyszek13 - 03-04-2010, 21:19

wysmok - 01-12-2010, 14:26

Podepnę się pod temat. Będę pierwszy raz wymieniał olej silnikowy w moim OII 3.0 i pytanie do Was, czy macie doświadczenia z używaniem oleju Motul.
W poprzednich moich autach go używałem i byłem zadowolony, z tym, że były to diesle z grupy VW. Do Outków z 2.0D volkswagenowskim znalazłem tu o Motulu opinie, ale jak on się sprawuje w 3.0 benzyniaku z USA?
Polecany przez producenta Castrol jednak nie cieszy się dobrymi opiniami na różnych forach, więc może Motul Specyfic będzie dobrą alternatywą. Ewentualnie może Shell Helix Ultra?

mitsu00 - 01-12-2010, 14:35

wysmok napisał/a:
Polecany przez producenta Castrol jednak nie cieszy się dobrymi opiniami na różnych forach, więc może Motul Specyfic będzie dobrą alternatywą. Ewentualnie może Shell Helix Ultra?

Lej jakikolwiek byleby spełniał normę producenta.

wysmok - 01-12-2010, 14:38

mitsu00, a czy to nie Ty chwaliłeś Shella, w którymś z wątków? :)
mitsu00 - 01-12-2010, 14:41

wysmok napisał/a:
mitsu00, a czy to nie Ty chwaliłeś Shella, w którymś z wątków? :)

Jeżdżę od nowości w 2.2 HDI na SHELL HELIX ULTRA EXTRA 5W30 i jest GIT. Nie zmienia to jednak faktu ze kazdy olej który spełnia normę producenta zalecaną do konkretnego modelu silnika, bedzie działał, niezaleznie od marki.

rezon - 01-12-2010, 20:18

wysmok napisał/a:
pytanie do Was, czy macie doświadczenia z używaniem oleju Motul.
też leję do 2.0DID. A do swojego to zalej wg specyfikacji dla 3.0 i będzie OK. Benzyna wolnossąca jest mniej wymagająca niż doładowany diesel.
wysmok - 01-12-2010, 20:39

mitsu00 napisał/a:
Nie zmienia to jednak faktu ze kazdy olej który spełnia normę producenta zalecaną do konkretnego modelu silnika, bedzie działał, niezaleznie od marki.

Ale po opiniach przeczytanych o Castrolu, nawet na tym forum, na pewno silnika nim nie zaleję. :)
Jeżeli chodzi o normę jaką musi spełniać olej silnikowy, podaną w instrukcji... tia... nie wiem, czy widzieliście amerykańską instrukcję. :roll: Jak to dla amerykańców inteligentnych inaczej - nie znajdziecie tam żadnych oznaczeń norm, jak w polskiej (europejskiej) instrukcji, typu 505.01, 506.01. Rekomendują używać olej z takim znakiem certyfikatu na opakowaniu:

I wszystko w tym temacie. :D
Na szczęście jest też mowa o tym, że w temperaturach poniżej 38 st. C mocno rekomendują używać 5W-20. Co ciekawe w polskiej instrukcji jest mowa o 5W-40.

mitsu00 - 01-12-2010, 20:48

wysmok napisał/a:
mitsu00 napisał/a:
Nie zmienia to jednak faktu ze kazdy olej który spełnia normę producenta zalecaną do konkretnego modelu silnika, bedzie działał, niezaleznie od marki.

Ale po opiniach przeczytanych o Castrolu, nawet na tym forum, na pewno silnika nim nie zaleję. :)
Jeżeli chodzi o normę jaką musi spełniać olej silnikowy, podaną w instrukcji... tia... nie wiem, czy widzieliście amerykańską instrukcję. :roll: Jak to dla amerykańców inteligentnych inaczej - nie znajdziecie tam żadnych oznaczeń norm, jak w polskiej (europejskiej) instrukcji, typu 505.01, 506.01. Rekomendują używać olej z takim znakiem certyfikatu na opakowaniu:
[url=http://img403.images....th.jpg]Obrazek[/URL]
I wszystko w tym temacie. :D
Na szczęście jest też mowa o tym, że w temperaturach poniżej 38 st. C mocno rekomendują używać 5W-20. Co ciekawe w polskiej instrukcji jest mowa o 5W-40.

A ja powiem ci tak. Opinii o olejach jest tyle ile wlaściceli aut i jakby się przejmowac negatywami nt Castrola, to dawno juz 3 moje wcześniejsze benzyniaki nie przeżyłyby 50kkm. A tak np na Castrol SLX 5W30 525i i potem 530i BMW przejechały łącznie 400kkm bez jakiegokolwiek zająknięcia. Castrol Edge tez sie nada do twojego. Potem masz Mobil1 i inne. Lej smiało do benzynki jakikolwiek olej spelniający normę minimum Long Life 2.

13zbyszek13 - 02-12-2010, 08:22

mitsu00 napisał/a:
A ja powiem ci tak. Opinii o olejach jest tyle ile wlaściceli aut i jakby się przejmowac negatywami nt Castrola

Ja mam zalany Castrolem / 2.0 DID / i nie widzę nic negatywnego w tym oleju.

andrzejGb - 02-12-2010, 22:44

wymieniałem olej , w 3.0 dzwoniłem do Mitsubishi polecili castrol producent zaleca 5w20 w ASO polecili 5w30 i taki nalałem , filtry / 3 sztuki oleju 10zł :) powietrza i przeciwpyłkowy reszte/ zapłaciłem około 80zł w ASO mitsubishi mówili o kwocie 350zł
pablo_escobar - 03-12-2010, 02:25

ciekawe, jak bedzie chodził na 5w30..

ja zalewam jedynym wskazanym przez amerykański manual, czyli syntetyk 5W20 Quaker State. Wchodzi 5butelek po 0,9L.
Filtr oleju K&N HP-1008.
Co 10tkm zmiana

Marka japońska, ale silnik 3,0 V6 (6B31) jest skonstruowany i produkowany w stanach raczej pod ich oleje.

ASO i Castrol przypadek? ;)

mitsu00 - 03-12-2010, 10:40

pablo_escobar napisał/a:
ciekawe, jak bedzie chodził na 5w30..

Uważam że bardzo dobrze będzie jeżdził. Cyfry znajdujące się po „w”, oznaczają lepkość w wysokiej temperaturze. Im większa cyfra, tym wyższa może być temperatura otoczenia, przy której olej nie traci swych właściwości smarnych. A jak wszyscy wiemy od kilku lat pogoda u nas wariuje i latem temperatury dochodzą do 40st, a zimą spadają poniżej -25st. :wink: