To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E34A 1.8TD] Parę problemów

Pitucha - 27-03-2010, 15:07
Temat postu: [E34A 1.8TD] Parę problemów
Witam. Zastanawiam sie, czy takie części jak np. amortyzatory można by podpasować z jakiegoś innego auta? Nie chodzi już o mocowanie, tylko o ich długość, bo mocowanie to nie problem. Nie wiecie może z jakiego autka można by przypasować?

A i czy np. pompa wtryskowa z jakiejś nowszej wersji Gala pasuje do 1,8TD?

Pytania może głupie, ale potrzebuje pomocy :)

mitsu_pl - 28-03-2010, 22:23

Czemu chcesz dopasowywać amorki z innych aut do gala? Nowe amortyzatory nie są wcale takie drogie, np. Magnumy kosztują ok. 100-150zł za szt., Są też inne firmy, fakt, że może nie mają takiej wytrzymałości co np. Monroe czy KYB, ale zawsze są nowe.
Pompa od 2.0TD jest zupełnie inaczej ustawiona, ma większe dawki, początek wtrysku, itd. Na Twoim miejscu bym nie kombinował, tylko zakładał taką jak była, bo będzie Cię to kosztować więcej zachodu niż się spodziewasz.

Pitucha - 02-04-2010, 08:35

Cytat:
Pompa od 2.0TD jest zupełnie inaczej ustawiona, ma większe dawki, początek wtrysku, itd. Na Twoim miejscu bym nie kombinował, tylko zakładał taką jak była, bo będzie Cię to kosztować więcej zachodu niż się spodziewasz.

To nie chodzi o to, że ja chce coś podmienić ;) Chodzi o to, że kiedyś pewni Panowie zaglądając pod machę mojego gala stwierdzili, że ta pompa nie jest od tego samochodu, bo ma czujnik na obrotomierz, i jest jakaś inna, więc przy ustawianiu trzeba by o jeden ząbek na kole przestawiać, żeby to chodziło tak jak powinno, a nigdzie w internecie nie widnieje Gal ExA z silnikiem Diesla większym niż 1,8, no i dlatego pytam, bo już zgłupiałem :) :|

A z tym zawieszeniem, to po prostu myślałem, że uda się coś dopasować np. z niemieckich aut, gdzie części są tańsze, czy coś w ten ton ;)

Maretzky85 - 02-04-2010, 09:25

Pitucha napisał/a:
gdzie części są tańsze, czy coś w ten ton

Przecież części do naszych Galów są taniutkie :D

Pitucha - 03-04-2010, 12:20

Dobra, pompe kupiłem drugą :) Tylko teraz takie pytanie - Co to kuźwa jest? xD

Taką ma wtyczkę, i jest wpinana w wiązkę która znajduje się pod sterownikami świec :)

A w pompie jest to montowane w tym miejscu

Bo w tej pompie co kupiłem tego nie ma :P A w tej mojej co od początku w samochodzie jest, to siedzi a za cholerę nie mogę dojść co to jest, bo miałem kiedyś drugiego Gala na części, i też tego nie było :P

Dodam, że w desce rozdzielczej mam dwie diodki - czerwoną i zieloną. Czerwona świeci się przy nieekonomicznej jeździe, i jak silnik jest zimny, a zielona jak silnik się nagrzeje i jedziemy spokojnie bez większego katowania, i o ile mi wiadomo takie coś nie było montowane seryjnie w Galach, więc może to czarne gówienko jest od tego? ?:>

robertdg - 03-04-2010, 12:26

JEst to potencjometr który odczytuje położenie dżwigni gazu.
mitsu_pl - 03-04-2010, 12:51

takie cóś widziałem w pompie od 2.0 TD ;) i tak jak pisał robertdg jest to potencjometr, a że u Ciebie nie ma do czego go podłączyć, to może ktoś z niego zrobił sobie wskaźnik "ekonomiki jazdy"
Pitucha - 03-04-2010, 13:41

OK dzięki chłopaki za pomoc ;)

[ Dodano: 03-04-2010, 17:14 ]
Wy wiecie co? Tu jakaś straszna maniana musiała być odwalona, bo cześć pompy jest taka jak w 2,0TD a część tak jak oryginalnie powinno być z 1,8TD :| Nie wiem o co w tym chodzi, ani jak to zrobione, ale coś takiego jest :|

[ Dodano: 13-05-2010, 16:09 ]
Witam ;) To znowu ja ;) Jako, że prawdopodobnie całkowicie odziedziczę Gala od rodziców z racji tego, że chcą kupić inne auto, mam parę pytanek :)

Otóż, chciałbym konkretnie odremontować Miśka :)
Trzeba by zrobić konkretną blacharkę, zawieszenie ( już częściowo zrobione ) i parę innych pierdół takich jak wymiana Turbosprężarki, pompy wodnej :)

I chodzi o to, ile taka impreza może mnie kosztować :) I czy w ogóle dostane gdzieś takie części jak gotowe do wspawania progi itd? :) Nie orientujecie się? :)