Pajero II - Przekaźnik, nie działający klakson!
Misiooo - 27-03-2010, 18:38 Temat postu: Przekaźnik, nie działający klakson! Koledzy pojawił się problem otóż nie działa mi klakson.
Mam pytanie czy na klakson jest osobny przekaźnik?? Miernikiem sprawdziłem i napięcie dochodzi mi do styków klaksonu w kierownicy ale nie działa. Syrena od klaksonu jeszcze dzisiaj działała.
Pozdro
Faraonix - 27-03-2010, 19:20
U mnie raz klakson sie przekrzywil i dociskal do czegos. Raz dzialal, a raz nie. Wystarczylo go odgiac. Jak to nie to, to zerknij w schemat i szukaj przyczyny w kabelkach. Sprawdz tez czy sam klakson jest sprawny podlaczajac go na krotko
hajmanek - 27-03-2010, 20:57 Temat postu: Re: Przekaźnik, nie działający klakson!
Misiooo napisał/a: | Koledzy pojawił się problem otóż nie działa mi klakson.
Mam pytanie czy na klakson jest osobny przekaźnik?? Miernikiem sprawdziłem i napięcie dochodzi mi do styków klaksonu w kierownicy ale nie działa. Syrena od klaksonu jeszcze dzisiaj działała.
Pozdro |
Witaj, patrzylem na schemat i jest do klaksonu przekaznik, z tego co widze na rysunku to jest to lewy gorny w skrzynce z przekaznikami kolo akumulatora, ale na 100% nie jestem pewien
Tomasz Grochola - 04-03-2012, 12:33 Temat postu: Klakson. Problem. Jest tak: klakson od zawsze nie domagał (syn mój własny śmiał się ze mnie i mojego pajero) Wczoraj zdjąłem kratkę i zobaczyłem, że obydwa klaksony nie są przykręcone na swoim miejscu. Były przyczepione na opaski zaciskowe i taśmę izolacyjną do przewodów (!). Przykręciłem jak trzeba i po włączeniu zapłonu miałem CIĄGŁY SYGNAŁ.
Co mój genialny poprzednik mógł nakaczać? Jakieś pomysły?
Jak to powinno być podłączone prawidłowo?
lukas 78 - 04-03-2012, 14:14
masa sygnału idzie pewnie przez blachy jak nie było masy nie działał
Tomasz Grochola - 04-03-2012, 15:20
Tak, ale "masa" doprowadzona jest przewodem. Styki w kierownicy to też (-). Stąd moje podejrzenie, że ktoś zamontował nieoryginalne klaksony. Domyślam się, że w oryginalnych klaksonach masa doprowadzona była TYLKO przez przewód, a nie przez blachę.
Planuję wymianę klaksonów, bo jeden wydaje pierdzące dźwięki, a drugi zamilkł już na wieki. Nie chciałbym kupić niewłaściwych.
Dzięki za pomoc
lukas 78 - 04-03-2012, 16:04
może tak być przypatrz się wtyczkom i obejrzyj wtyki w klaksonie ,nie widać gdzieś cięć na kablach
Tomasz Grochola - 04-03-2012, 23:53
Cięć nie ma, są jakieś dodatkowe złączki.
Przy okazji: czy tak wyglądają oryginalne klaksony w pajero?
zbyszekm2 - 05-03-2012, 09:22
Tak, to klakson od pajero.
jedker56 - 06-07-2017, 18:20
Witam Mam problem z sygnałem. Najpierw charczał, a potem zniknął. Wymieniłem sygnały na inne sprawne i nadal nie ma. Czy jest jakiś przekaźnik, jeśli tak to który i jak go sprawdzić.Pozdrawiam
|
|
|