Space Star Ogólne - [MSS DID] dźwięk silnika
lucxxx - 29-03-2010, 08:13 Temat postu: [MSS DID] dźwięk silnika Moje pytanie jest raczej banalne ale nie daje mi ostatnio spokoju. Prawie każda osoba ktorą wiozę Miskiem pyta się co on tak dziwnie chodzi. Mają na mysli dźwięk silnika który na niższych obrotach "gwiżdże". Po dodaniu gazu słychać normalnego diesla, ale w zakresie tak około 1500 obrotów jest to właśnie gwizd. Mnie się wydaje że tak od początku chodził ale dla pewności pytam się was. Czy w DID takie dźwieki to normalka czy mam powody do zmartwienia?
drtymf - 29-03-2010, 08:42
Nie słyszałem u siebie żadnego gwizdu. Na wolnych obrotach raczej zwykły klekot. Może dolot masz rozszczelniony , chociaż to by bardziej gwizdało i huczało na większych obrotach chyba.
plecho1 - 29-03-2010, 08:51
Czasem wentylator alternatora przy pewnych obrotach potrafi wydawać taki dźwiek.
robertdg - 29-03-2010, 09:49
Gwizd (w tym zakresie rpm) to nic normalnego, może oznaczać że cos nie tak jest z turbiną (albo się kończy, albo była źle zregenerowana)
lucxxx - 30-03-2010, 07:34
plecho1, chyba jesteś najbliżej prawdy. Wczoraj obsłuchaliśmy skąd pochodzi ten dźwięk i wygląda na to że z okolic alternatora. Jest podejrzenie że kończy się łożysko. pojadę jeszcze do jakiegoś majstra żeby to potwierdził. ktoś z was wyciągał może alternator? Ciekawy jestem jak to wygląda bo miejsca żeby się do niego dostac to za wiele nie ma.
kazek42 - 30-03-2010, 17:23
Miałem podobny gwizd po wymianie szczotek i łożyska alternatora- po roku wszystko się unormowało. Jeżeli chcesz wyjąc alternator należy wyjąc lub odsunąc od silnika chłodnice.
|
|
|