[97-04]Galant EAxA/W - Klimatyzacja manualna vs climatronic
ziutoon - 29-03-2010, 11:51 Temat postu: Klimatyzacja manualna vs climatronic Witam,
Przymierzam się do zakupu galanta Kombi i czasem znajduję ogłoszenie z manualną klimą. Mam pytanie jaka jest różnica w użytkowaniu. Będe jeździł z małym dzieckiem i własnie dlatego szukam tez auta z Klimą. Nigdy wcześniej nie potrzebowałem tego wynalazku, otwarte okno wystarczało ale teraz niestety nie będe mógł tak jeździć.
Proszę o opinię tych użytkowników którzy maja ręczną klimę jak i climatronic. A może jest możliwość taniego przerobienia klimy ręcznej na climatronic.
pozdrawiam
Owczar - 29-03-2010, 11:55
Przerobienie jest kosztowne i skomplikowane. Na twoim miejscu szukałbym z automatyczną, ale jeśli się trafi zadbany egzemplarz z manualną to nie ma co się kierować klimą... Masz o tyle prościej, że 90% galantów ma climatronic.
Użytkowanie climatronica przyjemniejsze. Było już kilka osób, które chciały przejść z manualnej na auto... w drugą stronę raczej nie Więc to o czymś świadczy
robertdg - 29-03-2010, 13:25
Owczar napisał/a: | Było już kilka osób, które chciały przejść z manualnej na auto... w drugą stronę raczej nie Więc to o czymś świadczy | Bo w tej automatycznej powiedzmy sobie szczerze jest fajnie wysweitlony hipek z symulacja nawiewów
A teraz na powaznie, polecam climatronic (klimatyzacje automatyczna) dlateo ze raz ustawiam a układ dba o to aby tak było, wszystko obsluguje sie intuicyjnie, wykonane jest estetycznie, tak ze cieszy oko, climatronic ma jednak pare swoich mankamentow, pierwszym jest to ze lubi sie wysypac trybko mieszalnika powietrza ciepłe-zimne (mozna naprawic jest instrukcja na forum), albo szaleje ustawienie temperatury (przeważnie problemu z wysuwajaca sie rureczka z panela A/C - instrukcja naprawy na forum)
W manualnej klimie masz ta przewage ze wszystko jest na korbi i taki układ odpowiedni jest dla osoby co nie przepada za elektronika, jednakże skala regulacji temperatury jest nieporownywalna pomiedzy tymi układami.
ziutoon - 29-03-2010, 15:21
Dzięki za szybką reakcję.
Tak więc tragedii w manualu nie ma ale dla wygody i efektów wizualnych climatrionic.
Więcej jest Galantów z Climatroniciem więc pewnie tak się skończy.
pozdrawiam
Grid - 29-03-2010, 15:46
Trzeba pamiętać że climatronic w Galancie jest mało inteligentny. Ja np. z chęcią bym go zamienił na coś co nie wali chłodem i gorącem na przemian. Ustawiam w trasie 26, ciepło, za 15 min już wali zimnem. OK. daję 27, za chwilę jest za gorąco. Ustawiam 26,5 - jest dobrze... przez 10minut.
Mówiąc krótko automatyczna klimatyzacja to może i jest, ale trzeba się nakręcić tyle co przy manualu!
Polecam lekturę:
http://forum.mitsumaniaki...tronic&start=30
PS.
Tak poprawiałem u siebie rurkę, mieszalnik działa a ciepło-zimno jak szalało tak szaleje.
Owczar - 29-03-2010, 15:49
Grid, spróbuj odseparować radio od ECU klimatronika. Ciepło od radia może zakłócać pracę... Sprawdź czy ten sam efekt występuje gdy jedziesz na wyłączonym radiu.
Ale fakt faktem, klimatronik ma troszkę skopany program.
robertdg - 29-03-2010, 16:16
Ja muszę przyznać ze zawsze mam ustawioną jedną optymalną temperature i jakoś nie odczuwam nagłych zmian temperatury, no chyba ze pobawie sie pokretłem, tak mam ustawiona najbardziej optymalna temperature dla ciała ludzkiego 19 - 19,5 stopnia C i jest świetnie, nie mam powodów do narzekania.
fck - 29-03-2010, 22:06
jako świeżo upieczony użytkownik klimatronika (w poprzednim galu nie miałem klimy w ogóle) mogę śmiało stwierdzić że ubsługa jest intuicyjna, i rzeczywiście dużo lepiej wygląda konsola środkowa bez tych pokręteł
fj_mike - 29-03-2010, 23:06
ziutoon, tak jak napisał Owczar. Jeśli trafisz dobry egzemplarz z manualem to nie ma się nad czym zastanawiać. Climatronik to wygoda. Miałem ręczną klimę w Astrze i już takowej nie chcę.
W Galancie trzeba poznać jak działa Climatronik (wraz z jego drobnymi wadami). Jak się dobrze poznacie to będziesz zadowolony
Grid - 01-04-2010, 13:58
Owczar napisał/a: | Grid, spróbuj odseparować radio od ECU klimatronika. Ciepło od radia może zakłócać pracę... Sprawdź czy ten sam efekt występuje gdy jedziesz na wyłączonym radiu.
|
Faktycznie jest różnica przy włączonym i wyłączonym radiu. Będę próbował zamienić radio i schowek na papiery miejscami, tak żeby radio nie grzało czujników w climatronicu.
tnalag - 23-07-2012, 15:24
Mam Gala z klimą manualną, pokrętła mi nie przeszkadzają, ale też uroku autu nie dają trzeba przyznać. Z czystej ciekawości pytam czy jest możliwa zmiana manualnej klimy na klimatronik? To jest wykonalne?
Tomek - 23-07-2012, 15:28
tnalag napisał/a: |
Mam Gala z klimą manualną, pokrętła mi nie przeszkadzają, ale też uroku autu nie dają trzeba przyznać. Z czystej ciekawości pytam czy jest możliwa zmiana manualnej klimy na klimatronik? To jest wykonalne? |
tak, ale do wymiany masz prawie cały układ klimy
tnalag - 23-07-2012, 15:33
Czyli sterowanie, panel środkowy, nagrzewnica, czujniki min. nasłonecznienia... właśnie doczytałem na necie. Gra nie warta świeczki ale dzięki za odpowiedź
[ Dodano: 23-07-2012, 15:35 ]
A i jeszcze jedno.. jeśli się ktoś zdecyduje na taką zamianę to będzie działać w klimatroniku osuszanie szyb?
MichalRTK7 - 27-07-2012, 20:38
panowie a orientuję się ktoś jaka chłodnica klimy bedzie pasowała do układu klimatyzacji w mojej wersji czyli 2.4 16v wersja usa(nie mylić z GDI)???? To jest większe nasze 2.0...i klima manual....więc może
Kamil_Ziomek - 28-07-2012, 11:15
Najlepiej ją zmierz sprawdź gdzie wychodzą wyprowadzenia i szukaj po allegro lub w intercar-sie na stronie mają zawsze ładnie rozrysowane.
|
|
|