To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - POMOCY. Brak iskry.

Anonymous - 29-03-2010, 17:30
Temat postu: POMOCY. Brak iskry.
witam
Proszę o poradę. Zajechałem swoim lancerem 1.5 12v na parking lecz po pracy już nie odjechałem. Rozrusznik kręci jak szalony lecz na świecy brak iskry. Dopiero na zaciąg zaskoczył i mogłem pojechać. Po ponownym zgaszeniu te same objawy. Co może być przyczyną braku iskry.
Z góry dziękuję za rady.
pozdrawiam

areksz121 - 31-03-2010, 00:58

Przede wszystkim pasuje sprawdzić wszystkie elementy układu wysokiego napięcia, tj kable, świece, aparat...w następnej kolejności jest cewka, moduł zapłonowy, i na końcu ECU... U mnie w Galu iskra pojawiała się tylko na początku kręcenia rozrusznikiem i po chwili zanikała.

W moim wypadku był to moduł zapłonowy zintegrowany w aparacie z dwoma czujnikami.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=7179
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=39834

Może linki rozjaśnią sprawę.
PZDR

pietreek1 - 31-03-2010, 09:06

miałem prawie identyczny przypadek całkowity brak iskry... wadą okazał sie aparat zapłonowy który musiałem wymienić i wszystko wróciło do normy
Anonymous - 31-03-2010, 19:26

Witam ponownie.Dzięki za odzew. Po pierwszych oględzinach wyminiłem kopułkę, ponieważ elektroda węglowa była wytarta na maksa i przy okazji palec rozdzielacza. Nic to nie dało. Po dalszych oględzinach okazuje się, że pompa nie podaje paliwa. Świece suche, z przewodu w czasie kręcenia nie leci benzyna. Podejrzewam ECU, tym bardziej, że 2 lata temu był reanimowany. Chyba go podeślę do Bartka na inspekcję. Co o tym sądzicie?
pozdrawiam

Hugo - 02-04-2010, 13:20

andy_1974 napisał/a:
Po dalszych oględzinach okazuje się, że pompa nie podaje paliwa. Świece suche, z przewodu w czasie kręcenia nie leci benzyna
andy_1974 napisał/a:
Podejrzewam ECU
I na 99% masz rację.