[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Wymiana katalizatrora
marrok - 30-03-2010, 11:12 Temat postu: [EAxA] Wymiana katalizatrora Witam,
zakładam ten temat, bo nie znalazłem takowego, jest sporo o katalizatorach przy okazji innych wątków, ale nie ma jednego, konkretnie poświęconego ich wymianie, tak więc...
Mam Galanta EA2A z 97 r, przebieg ok 240kkm, posypała się katalizator, trzeszczy, wyje, świszczy-żyje swoim życiem
Oryginalny katalizator - pól wartości mego auta, używane - niepewne
stąd pytanie, czy montował ktoś katalizator uniwersalny? na alledrogo jest tego całkiem dużo,
znajomy mechanik z ASO Mitsu mówi, że nie powinno być większego problemu, wiadomo, że różnice będą, więc najlepiej dobierać takie normy, jak miał producent (w moim przypadku Euro2) wiem, że będą różnice, ale przecież ten mój pobity katalizator też nie spełnia już swojej roli w 100%
Co o tym myślicie?
Jakie za a jakie przeciw ?
Pozdrawiam
KaWu - 30-03-2010, 14:33
marrok, zamontuj uniwersalny ale przeznaczony do swojej pojemnosci auta o ile nie stac Cie na oryginalny / uzywany.
Na pewno bedzie lepiej niz teraz z padnietym.
marrok - 30-03-2010, 14:49
KaWu napisał/a: | zamontuj uniwersalny ale przeznaczony do swojej pojemnosci auta o ile nie stac Cie na oryginalny / uzywany.
Na pewno bedzie lepiej niz teraz z padnietym. |
Mógłbym kupić nowy i oryginalny, ale nie mam ochoty wydawać za dużo pieniędzy rzecz w tym, że muszę kupić jeszcze nasady tylnych amortyzatorów i zabezpieczyć spód auta (antykorozyjnie) i dokonać kilku poprawek blacharskich (zima = sól, a auto nie nowe).
Stad pytanie czy ktoś zmieniał katalizator na zamiennik i jakie odczucia.
Używany katalizator nie jest chyba najlepszym wyjściem, auta które idą na części są zazwyczaj mocno wyeksploatowane i różnie może być ze stanem ich katalizatorów, poza tym najmłodsze będą miały po 9 lat, co nie wróży zbyt dobrze...
Czyli rozumiem, że jeżeli zamiennik to trzeba brać pod uwagę:
- średnica rur wydechu
- normę emisji spalin
- pojemność silnika
- no i oczywiście wymiary
Tak z ciekawości, wie ktoś ile kosztuje oryginał ??
Jeżeli kupowaliście zamienniki to jakie (marka, typ) i po ile ??
Teoretycznie mogę jeszcze jeździć na tym moim katalizatorze, ale dźwięk mnie dobija...
Czy po wymianie mogę liczyć na jakieś pozytywne efekty pracy silnika (spalanie, odczucie mocy itp) ?
Pabulon - 14-10-2014, 19:31
Jaki katalizator powinien być w Galancie 2.0 - DO 2 litrów, czy OD 2 litrów ?
Shockwave - 15-10-2014, 18:20
Pewnie do 2l.
Jak kat bedzie za duzy to sie nie dogrzeje i sonda za katem(jesli jest) zgłupnie.
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
tu cos bylo pisane na temat kata
raddex - 14-03-2016, 21:53
Odgrzebuję temat sprzed 2 lat.
Powiem tak, mam dziurę w katalizatorze i dmuchają przez nią spaliny.
Teraz trzeba coś z tym zrobić, a nie chcę tego wycinać na stałe, tylko wstawić jakiś katalizator.
Przeszukiwałem różne tematy i opinie i w sumie nie wiem co zrobić.
Znalazłem uniwersalny katalizator Bosala do 3L (BOSAL nr katalogowy 099-948):
Link do aukcji: http://allegro.pl/kataliz...6003692385.html
Mam Galanta 2.0 po lifcie z dwoma sondami, przed i za katem. Do tego LPG.
Jak myślicie, czy mogę go zamontować w moim Galancie? Czy ktoś to już przerabiał?
Jaki powinien być wkład, ceramiczny, czy metalowy?
robertdg - 15-03-2016, 07:41
raddex napisał/a: | Mam Galanta 2.0 po lifcie z dwoma sondami, przed i za katem. Do tego LPG.
Jak myślicie, czy mogę go zamontować w moim Galancie? Czy ktoś to już przerabiał?
Jaki powinien być wkład, ceramiczny, czy metalowy? |
O ile parametrami się zgadza to bierz, wkład ceramiczny.
Pawlacz - 04-09-2016, 19:42
A czy ktoś może napisać ile CPI ma fabryczny katalizator w 2,5 v6?
|
|
|