[92-96]Colt CA0 - [ALL] pompa czy nie pompa ?
ratajeq - 26-09-2006, 08:17 Temat postu: [ALL] pompa czy nie pompa ? moze i smieszne pytanie, ale w serwisówce szukalem i nie znalazlem cóż to jest ... otóż jak na pompe paliwa troche duże ... pod zbornikiem plynu do spryskiwaczy ... z dekielka wychodza 2 przewody (gumowe) ... ale jak dobrze patrzylem jeden z przewodow rozgałęzia sie na 3 miedziane rurki i wchodzi do modułu wtrysku ...
załączam 2 fotki, może coś dadzą, ale są kiepskie bo na szybko i telefonem ...
foto1
foto2
pozdrawiam
Krzyzak - 26-09-2006, 08:23
filtr węglowy do zbierania nadmiaru par paliwa
p0gr0m - 26-09-2006, 12:31 Temat postu: a czy ten filtr sie wymienia i czy ma on cos wspolnego z kultura pracy silnika(obroty i takie tam inne) ?
ROMEL - 26-09-2006, 14:19
Hm... czy może zaburzyć... może oczywiście...
Do tej całej czarnej puszki jest podciągnięte podciśnienie z kolektora ssącego poprzez eletrozawór.... zaworek otwiera sie co określony czas... (co ile nie wiem) jeśli masz uszkodzony elekrozawór (rzadkość) to po dłuższej jeździe mozesz narobić podciśnienia w zbiorniku i pompa będzie miała małe problemy... ale to by był szczyt zbiegu okolicznośći....
Dodatkowo wałaśnie przez uszkodzony zaworek, moga bardzo delikatnie wariować obroty z tego względu iż w kolektorze ssącym będzie zburzone podciśnienie...
Czy sie wymienia - wiesz jeszcze nie słyszałem żeby to ktoś wymianieł - w serwisówce nigdy nie ptrzyłem czy to sie wymienia...
Jeśli masz jakieś problemy to na początek posprawdzaj szczelność przewodów podciśnieniowych...
Pozdro
ratajeq - 02-07-2007, 14:19
odkopałem stary temat i do niego sie odnosze ... otoz jak samochod postoi dluzszy czas i go odpalam to czuc opary paliwa, czy moze to byc wina tegoz filtra, czy moze jakas nieszczelnosc (wiem ze mi uszczelka pod glowica cieknie :/)
|
|
|