Off Topic - Słaby sygnał - jakiej anteny użyć???
Anonymous - 26-09-2006, 09:19 Temat postu: Słaby sygnał - jakiej anteny użyć??? Witam!
Postanowiłem zainstalować sobie w domu internet. Dogadałem się z firmą, która ma na jednym ze swoich budynków nadajnik. "Więc nic nie stoii na przeszkodzie" by mnieć neta w domu. Chodzi mi o łącze radiowe.
Na przeszkodzie jest niewielkie skupisko drzew, które nieprzepuszczają sygnału. Przy testowaniu anten tj. panelowa 15 dBI, paraboliczna do 20 dBI, sygnał nie jest stabilny i skacze od 7 do 9 dBi.
Dzisiaj przetestuję jeszcze jedną antenę paraboliczną, która ma 23dBI - chciałbym uzyskać stabilny sygnał (ok 10-13 dBi) w jaki sposób można uzyskać tak stabilny sygnał???
saphire - 26-09-2006, 10:12
Wyżej antena. Zielsko skutecznie tłumi wifi i szkoda kombinować z większymi antenami bo nigdy nie będzie dobrze w terminach od wiosny do jesieni.
Anonymous - 26-09-2006, 10:23
Ale mówisz o czymś takim http://www.allegro.pl/ite...a_sieciowa.html ?????????
saphire - 26-09-2006, 10:45
Mówię o antenie (parabola lub porządna yaga) zamontowanej wysoko na dachu tak by nad drzewami wiązka szła ale to po obu stronach więc u ISP i u Ciebie to raz, a dwa to karta radiowa z dużą czułością lub - co lepsze - access point maksymalnie blisko anteny więc np. na poddaszu i króciutki kabel od anteny do niego a później skrętką w dół do kompa.
Z apeków to jakiś lepszy niż planet czy dlink bo ci się będą wieszały (może osbridge itp.) ale to twój dostawca ISP powinien wiedzieć najlepiej co ci dać żeby było dobrze a jak nie wie to zrezygnuj z niego bo się będziesz później sam użerał z problemami.
Anonymous - 26-09-2006, 10:59
właśnie tak mam zrobione:
1) Antena para... 20dbI + 50 cm kabla (zamontowana z 1,5m nad kominem, większa wysokość nie wiem czy może być ponieważ talerz jest spory i obawiam się dużego wiatru i czy wytrzyma mocowanie uchwytu ;((
2) access point zamontowany od razu pod blachodachówka na krokwi i dalej skręteczka w dół do kompa.
sie wnerwię to ogole te drzewa
saphire - 26-09-2006, 11:14
No to lepiej nie dasz rady już. Za miesiąc już liście zaczną lecieć z drzew to do wiosny ci się sygnał poprawi ale potem to...
Anonymous - 26-09-2006, 11:21
Wielkie dzięki!
|
|
|