Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] diesle di-d
mich0906 - 05-04-2010, 17:36 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] diesle di-d interesuje mnie wyłącznie ten silnik 1,9 DI-D jego wady zalety, wytrzymałość, niezawodność, OPINIE ?????
robertdg - 05-04-2010, 18:21
Może zainetersują Cię te tematy
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1742
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1741
Silnik ten jest od Renault, znany w tamtej marce jako 1.9dCi, jeżeli silnik jest regularnie serwisowany, eksploatowany na najwyższej jakości częściach, jeżdżony na bardzo dobrym paliwie, to praktycznie mozna go uznać za jednostke niemalże bezawaryjną.
Wada polega w osprzęcie tych silników, zawór EGR - trzeba regularnie dbać o jego czystość, róznego typu czujniki (recyrkulacji spalin, ciśnienia doładowania, etc.) elektrycznego osprzetu silnika sa wrażliwe, zwłaszcza na mycie silnika Karcherem, Boost control solenoid potrafi sie wysypać, siada cewka elektromagnetyczna.
Trzeba dbać o regularne wymine filtrów silnika (paliwo,powietrze).
No i koło żebate wałka rozrządu, klin potrafi sie zerwać przy szarpanięciu silnikiem, trzeba stosowac wysokiej klasy zamienniki przy wymianie rozrządu (pasek, rolka, pompa wody). Montaż tanich elementów rozrządu może skonczyć sie np zerwaniem koła pasowego pompy wody i kolizja silnika, tak samo przy wymianie rozrządu koniecznie trzeba wymienić pasek osprzętu.
Z ciekowaości zawsze mozesz wpisać w wyszukiwarce forumowej DI-d i poprzeglądać najczęściej występujące problemy.
shymo - 05-04-2010, 21:26
Witaj,
Na przykładzie mojego uważam, że DID nie jest specjalnie awaryjny.
Aktualny przebieg to 327 000, osobiście jeżdżę od jesieni 09, ale znam historię od jego zakupu do firmy. Przy tym przebiegu specjalnie nie kopci i pali w granicach 6,5l/100km.
Oleju specjalnie nie bierze ponad normę, poci się naturalnie przy przepustnicy gaszącej.
Tankowany był gdzie się trafi, ja staram lać tylko paliwa premium.
Do 300 tys. jeździł na regularne przeglądy w ASO w Katowicach. Wymieniane części eksploatacyjne zgodnie z instrukcjami (m.in sprzęgło) + po 2 latach eksploatacji: EGR , katalizator, sterownik silnika - gwarancyjnie.
Turbina wysiadła przy ok. 220 tys przebiegu i została wymieniona na nową. Raz padł też alternator.
Po za jednym przypadkiem (uszkodziłem wahacz i skrzywiłem kolumnę) nigdy nie jechał na lawecie. Taka jest historia mojego egzemplarza. Silnik 115KM
Dario_P - 27-04-2010, 17:25
Witam,
Podłącze się do tematu . Stałem się szczęśliwym (mam nadzieję ) posiadaczem Carismy 1.9 DI-D 102 KM z 2003 r. Przez ponad rok byłem bardzo zadowolony ze swojego Colta, więc musiałem pozostać wierny marce , stąd wybór padł na Carismę...
Będę wymieniał rozrząd i mam trzy firmy do wyboru: Bosch, Dayco i Gates - który z tych trzech polecacie? Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi
RTW - 28-04-2010, 20:08
Dario_P napisał/a: | Będę wymieniał rozrząd i mam trzy firmy do wyboru: Bosch, Dayco i Gates |
Silnik DID, to Renault F9Q orginały do tego silnika dostarcza min. Gates --> na pasku jest logo Renault i Gates
RTW
Andrew - 28-04-2010, 21:50
Dario_P, ja bym polecał Contitech. Gdzie zamawiasz rozrząd?
Dario_P - 29-04-2010, 06:48
andrew84 napisał/a: | Dario_P, ja bym polecał Contitech. Gdzie zamawiasz rozrząd? |
Mam taką zaprzyjaźnioną hurtownię motoryzacyjną AD Stenmot, która ma swoją siedzibę w Jeleniej Górze. Niestety posiadają tylko rozrząd tych trzech firm, które podałem. Pomyślę jeszcze czy zamawiać u nich, czy drożej (innej lepszej firmy) u kogoś innego . Wielkie dzięki za podpowiedzi...
Andrew - 29-04-2010, 07:39
Dario_P ja zamawiałem w tamtym roku rozrząd u Japaneze do Space Stara 1.9 DiD 102 KM. Kosztował odpowiednio: pasek Contitech (80 PLN), rolka Ruville(156PLN) i pompa wody Hepu (176PLN). Z tego co wiem paski Boscha nie bardzo są.
Anonymous - 05-05-2010, 13:00
Jezdziłem przez 3 lata D-ID-em z 115km,więc tym mocniejszym.Oprócz przypadłości francuskiego rodowodu,czyli małych wycieków oleju było wszystko ok.pamiętaj o zalewaniu dobrym paliwem i tyle.Wymienić okresowo filtry,olej i cieszyć się z fajnego autka.
Gusek - 11-08-2010, 15:40
Witam!
Wiem, ze porownywanie diesla z bendzyna moze byc niewymierne, ale jak 115 konny diesel wyapada w porownaniu do 122 konnego GDI? Pytam zarowno o osiagi, jak i o eksploatacje - awarie i kaprysy silnikow.
|
|
|