To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - Podświetlenie radia

sewkol - 07-04-2010, 01:09
Temat postu: Podświetlenie radia
Witam na forum (pierwszy post).

I od razu przejdę do rzeczy - czy ktoś może podpowiedzieć co może być przyczyną braku podświetlenia przycisków i pokręteł w fabrycznym radiu?
Sprawiliśmy sobie Colcika z 2005 i wydaje mi się że coś tam powinno świecić (w nocy ciężko trafić w gałki).

--
SK

piomic - 07-04-2010, 20:28

A masz włączone światła? Bo jak automatycznie się włączą w pozycji wyłącznika OFF to nie ma podświetlania radia, zapala się dopiero po przekręceniu gały na ON.
sewkol - 10-04-2010, 00:30

Witam

Przepraszam, że tak długo, ale tym samochodem jeździ żona i nie miałem jak sprawdzić...
Faktycznie masz rację - w serwisie założony został automatyczny wyłącznik świateł, który włącza je w momencie przekręcenia kluczyka (nawet w pozycji OFF włącznika świateł) i wtedy nie ma podświetlenia radia. Po przekręceniu wyłącznika świateł podświetlenie jest, ale wtedy światła się nie wyłączają w ogóle...
Jak dla mnie to troszkę nie tak, bo nawet w momencie uruchamiania silnika światła świecą i boję się o akumulator w zimie (samochód będzie pokonywał trasy 3-4 km dziennie)...

Swoją drogą czy można wyciągnąć akumulator do doładowania, bez obaw o elektronikę?

magik - 12-04-2010, 08:49

sewkol napisał/a:
Swoją drogą czy można wyciągnąć akumulator do doładowania, bez obaw o elektronikę?

Bez problemów. Radio tylko Ci się rozprogramuje :)

sewkol napisał/a:
ak dla mnie to troszkę nie tak, bo nawet w momencie uruchamiania silnika światła świecą i boję się o akumulator w zimie (samochód będzie pokonywał trasy 3-4 km dziennie)...

trochę bezsensowe rozwiązanie. Jeśli światła się świecą przy przekręceniu zapłonu to powinny się wyłączać gdy odpalasz puszkę. Jeśli tak się nie dzieje to lepiej, żeby go już nie było...

plecho1 - 12-04-2010, 09:23

Z tym podświetlaniem radia można przy radiu odłączyć przewód odpowiedzialny za osłabienie podświetlania radia ale wtedy w nocy będzie świeciło tak jak w dzień a z automatycznym włączaniem świateł proponuję zmienić sterownik za to odpowiedzialny na taki który załącza światła dopiero po uruchomieniu silnika jak alternator zacznie ładować akumulator.
looq - 12-04-2010, 09:43

przepraszam, plecho1: włączaniem i załącza
plecho1 - 12-04-2010, 10:05

Przepraszam:) Mam dysgrafię i czasem mi się zdarza:)