To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Otwory w progach

marmach - 08-04-2010, 07:21
Temat postu: Otwory w progach
Wczoraj zajrzałem pod auto i zauważyłem, że w progach, tuż za przednimi kołami, są otwory. W prawym i lewym progu, więc może tak musi być, choć nie jestem pewien. W każdym razie w progach co kawałek jest jakiś gumowy korek (?), a z przodu gumy nie ma tylko otwór. Też tak macie? Zastanawiam się, co to jest i do czego??
jaca71 - 08-04-2010, 07:50

Jeśli kwadratowy, to miejsce na zatrzask od chlapaczy ;)
marmach - 08-04-2010, 07:53

Kwadratowy. Uff...kurczę, o tym nie pomyślałem... :mrgreen:
Dzięki.

Trik - 08-04-2010, 07:55

jaca71 napisał/a:
Jeśli kwadratowy, to miejsce na zatrzask od chlapaczy

O ile sobie przypominam prace przy moich chlapaczach, to były one montowane tylko w 3 otworach, które były zajętę przez wkręty i spinki od nadkoli. Od spodu progu chlapacz nie jest montowany.

jaca71 - 08-04-2010, 08:33

Trik,
Jak będę miał chwile to sprawdzę pod samochodem :)
Z tego co pamiętam to z tyłu na 100% jest montowany chlapacz od dołu - nawet trzeba wiercić otwory. A przednie?
Myślisz że tylko od strony nadkola? Sam montowałem i... nie pamiętam :(

Sprawdzone potwierdzone - przednie chlapacze montowane są na śrubce od dołu progu oprócz tych od przodu od strony nadkola. W otwór wsadza się plastikową rozpórkę do wkręta.

Trik - 08-04-2010, 08:43

jaca71 napisał/a:
Myślisz że tylko od strony nadkola?

Już sprawdziłem, oczywiście przednie.
Jest tak: 3 punkty od strony nadkola wkręt, zaślepka i wkręt z 6-bocznym łbem oraz 1 punkt, od dołu progu, ok 2 cm od zgrzewu o który opiera się podnośnik, wkręt. Prostokątne gumowe zaślepki zaczynają się jakieś 30 cm dalej

jaca71 - 08-04-2010, 08:46

Autor pisał o: tuż za kołem. A 30cm to trochę więcej niż tuż za...
marmach - 08-04-2010, 09:04

To jest kilka cm za kołem. Mocowanie chlapacza brzmi rozsądnie.
DjQuest - 08-04-2010, 15:28
Temat postu: Re: Otwory w progach
marmach napisał/a:
Wczoraj zajrzałem pod auto i zauważyłem, że w progach, tuż za przednimi kołami, są otwory. W prawym i lewym progu, więc może tak musi być, choć nie jestem pewien. W każdym razie w progach co kawałek jest jakiś gumowy korek (?), a z przodu gumy nie ma tylko otwór. Też tak macie? Zastanawiam się, co to jest i do czego??

Pozostałe otwory tu cytuję - Oczywiście technologiczne otwory "spustowe" jak określił to spec z serwisu, przechodzą na wylot karoserii i raczej nie należy tam wlewać konserwacji :)