To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - Hamulce

Witek1980 - 08-04-2010, 09:36
Temat postu: Hamulce
Posiadam problem z hamulcami - tj. świeci kontrolka ABS. Po zbadaniu błędów okazało się, że to czujnik prędkości. Ok super, ale, który ? Jak to sprawdzic ?
Drugi problem to bardzo słabe hamowanie tylnych kół, sprawdzałem przy kołach odpowietrzniki i jest ok, klocki też się nie zacinają. Czy należy jeszcze odpowietrzyc pompę hamulcową i pompę ABS-u?
Jak już mam rozebrany tył - to chcę podciągnąc ręczny (skrócic linkę), gdzie się to robi?

drtymf - 08-04-2010, 12:21

Najpewniej czujnik prędkości obrotowej w którymś kole - taki magnetyczny walec do którego dochodzi kabelek elektryczny, będzie gdzieś w okolicy piasty.
Co do hamowania kół to chyba w układzie jest jeszcze regulator ciśnienia które idzie na tylną oś - jego też warto sprawdzić.

drjakub - 09-04-2010, 06:42

Nie wiem jak w kombi ale w sedanie podciąganie ręcznego jest pod przednim podłokietnikiem. Max 15 min roboty...
Zajc3w - 11-04-2010, 12:40

Czujnik prędkości jest w zegarach w prędkościomierzu - najczęściej zostaje uszkodzony przy cofaniu przebiegu i nie ma wpływu na prace ABSu - to jest info dla ECU a ABS ma własny komputer. Zczytaj błędy ABSu nie ECU.

Ręczny podciąga się pod podłokietnikiem. Jak masz poduchy to jest trochę ciasno.

Hamulce robocze z tyłu rozbierz, wyczyść i zmień płyn w układzie. Nawet nie wyobrażasz sobie ile szlamu może się w cylinderkach hamulców zebrać. Zapieczone śruby pływające też nie pomagają w hamowaniu.

krzysiek65 - 22-04-2010, 00:14

sprawdż czy obie strony tarcz hamulcowych są wyślizgane .Jedna strona tarczy zardzewiała świadczy o potrzebie renowacji zacisków.
Zajc3w - 23-04-2010, 18:37

krzysiek65 napisał/a:
sprawdż czy obie strony tarcz hamulcowych są wyślizgane .Jedna strona tarczy zardzewiała świadczy o potrzebie renowacji zacisków.

Na potrzebe regeneracji wskazuje nierówne zużycie klocków. Jedna strona zardzewiała(zewnętrzna) wskazuje na to że nie ma już co regenerować