Pajero IV - [3.2 DID] pajero 2007 v80 wibracje silnika
lotr - 11-04-2010, 22:32 Temat postu: [3.2 DID] pajero 2007 v80 wibracje silnika witam wszystkich, auto ma przebieg 78 tysiakow, na niskich obrotach tak do 1,5 wystepuja wibracje silnika przenoszone na cala karoserię, zauważyłem też że przygasają w rytm tych wibracji światła pozycyjne(ksenon świeci równomiernie). czy ktoś spotkał się kiedyś z takim przypadkiem??
pozdrawiam.
v6 - 13-04-2010, 01:23
czy to automat?
w moim paj IV po 80000km kolektor ssacy byl prawie calkowicie zaklejony przez sadze ,po wyczyszczeniu wolne obroty poprawily sie . nie zauwazylem przygasania pozycyjnych .
niestety dealer pobiera oplate za czyszczenie kolektora ,to zlodziejstwo ,ale nie chce mi sie ganiac po sadach
zbyszekm2 - 13-04-2010, 07:14 Temat postu: Re: pajero 2007 v80 wibracje silnika
lotr napisał/a: | witam wszystkich, auto ma przebieg 78 tysiakow, na niskich obrotach tak do 1,5 wystepuja wibracje silnika przenoszone na cala karoserię, zauważyłem też że przygasają w rytm tych wibracji światła pozycyjne(ksenon świeci równomiernie). czy ktoś spotkał się kiedyś z takim przypadkiem??
pozdrawiam. |
Spróbuj naładować aku.
lotr - 13-04-2010, 18:54 Temat postu: wibracje silnika witam, dzieki. tak to jest automat. bylem w serwisie pogrzebali w dpf i elektronice. twierdza ze to jakis sterownik wolnych obrotow, troszke pomoglo. wibracje sa mniejsze. jade tam jeszcze raz, powiem im o tym kolektorze. najgorsze jest to ze obroty sa takie jak powinny byc a samochodem normalnie buja... akumulatory sa dobre. dzieki, jak macie jeszcze jakies pomysly to piszcie. znajomy mi mowil ze mial takie same objawy jak mial wtryski do wymiany tyle ze moj nie kopci. pozdro.
v6 - 13-04-2010, 22:52
z DPF nie bedzie kopcil ,wiec moze i warto sprawdzic wtryski
[ Dodano: 13-04-2010, 23:12 ]
warto sprawdzic poduszki mocujace skrzynie i silnik ,a jesli ostatnio taplales sie w blocie to czasem robi sie narosl z wyschnietego syfu w okolicy skrzyni lub wydechu i drgania z zespolu napedowego przenosza sie na karoserie .
poniewaz miales przygasajace swiatla ,warto sprawdzic jakosc kabli "masa" do skrzyni,silnika ,karoserii.
Oscyloskopem sprawdzic jakosc pradu ladowania(czy nie ma falowania).
Sprawdzic woltomierzem spadek napiecia miedzy ujemnym biegunem aku(dwa sa polaczone rownolegle) a karoseria i masa silnika (Idealnie woltomierz powinien pokazac wartosc bliska 0 V ) .problemy z prawidlowym zasilaniem moga zaklocac prace sterownika lub znieksztalcac sygnal z czujnikow silnika
zbyszekm2 - 14-04-2010, 07:13
A może masz zapchany filtr cząsteczek stałych?
lotr - 14-04-2010, 08:23
flitr mi przeczyscili i wgrali elektronike nowa, reszta do sprawdzenia. dobrze ze jest jeszcze na gwarancji...tylko ze wiecie jak jest, stwierdza ze jest ok a tak naprawde nic nie zrobia i wydadza samochod "naprawiony" a ty rob co chcesz.
[ Dodano: 18-04-2010, 19:11 ]
nic z tego, to nie kolektor. w serwisie nie maja pojecia o co chodzi. szczerze mi przyznali ze bede probowac po kolei wszystkiego co sie da... na kompie nic nie wykazuje. egr wyczyscili i jakby cos bylo lepiej, wibracje sa ale duzo mniejsze. jak macie jakies pomysly lub podobna usterke piszcie.
[ Dodano: 18-04-2010, 19:11 ]
nic z tego, to nie kolektor. w serwisie nie maja pojecia o co chodzi. szczerze mi przyznali ze bede probowac po kolei wszystkiego co sie da... na kompie nic nie wykazuje. egr wyczyscili i jakby cos bylo lepiej, wibracje sa ale duzo mniejsze. jak macie jakies pomysly lub podobna usterke piszcie.
[ Dodano: 04-08-2010, 20:42 ]
witam
juz minelo pare tygodni, ale pare ludzi probowalo mi pomoc wiec napisze co to byla za awaria. okazalo sie ze padl regulator napiecia, co skutkowalo wibracja silnika i pulsacja oswietlenia kabiny oraz swiatel pozycyjnych. juz jestem po naprawie i pajero hula pieknnie.
pozdrawiam wszystkich.
|
|
|