Problemy techniczne - Podświetlenie klawisza światła przeciwmgielnego
Anonymous - 12-04-2010, 23:54 Temat postu: Podświetlenie klawisza światła przeciwmgielnego witam
mam klawisz od tylnego światła przeciwmgielnego od cari lub space stara - kupiłem na allegro używkę więc nie wiem dokładnie. chciałem go zamontować w moim aucie, wszystko poszło git ale nagle zonk - włączam i brak podświetlenia. wymontowałem żaróweczkę i okazało się że jest spalona. ktoś wie gdzie można to dostać poza serwisem? żarówka jest bardzo nietypowa ale na pewno wymienialna. mówię o maleństwie które wygląda jak niebieska dioda led (nie jest nią na bank) z płaską plastikową podstawą dającą się wkręcić/wykręcić przez otwór w obudowie z boku bezpośrednio na płytke drukowaną. przełącznik jest chyba standardowy, z elektronicznym układem w środku.
pozdrawiam
robertdg - 13-04-2010, 15:04
każdy dobry sklep elektroniczny będzie posiadał żarówki typu T3, R3, mini żarówki z wąsami, koszt w granicach 1zł za sztuke.
Anonymous - 13-04-2010, 19:09
dzięki, nie sądziłem że taką żarówkę dostanę w sklepie elektronicznym. jutro sprawdzę.
pozdrawiam
Bartek - 13-04-2010, 19:41
Żaróweczki radiowe strasznie krótko działają w samochodzie. Lepsze rozwiązanie na przełączniki, to LEDy. Najlepiej wymontować żaróweczkę i na jej podstawie dobrać LEDa na 12V wymiarem i kolorem podobnego. Taka naprawa jest wieczna - żaróweczki za miesiąc będziesz wymieniać znowu.....
Anonymous - 13-04-2010, 20:18
LED nadaje się do ściemniacza?
|
|
|