Nasze Miśki - Galant Avance 2.4 GDI 99r
sebo199 - 13-04-2010, 23:21 Temat postu: Galant Avance 2.4 GDI 99r Witam wszystkich wielbicieli diamentów. Jako że śmigałem Fiatem Bravo, a córa podrosła wspólnie z żoną podjęliśmy decyzję zmiany auta na większe. Mój urząd skarbowy (czytaj żona) ustaliła limit wydatku na 16 tys złociszy.Wynegocjowałem na okoliczność trafienia fajnej "sztuki" rezerwowe 2 tys. Z racji wygody sadzania dziecka w foteliku wybór padł na kombi. Emocje przemawiały za jakimś BMW 5 ale rozsądek mówił stanowcze nie. Ze wszystkich typów na placu boju pozostał Ford Mondeo i Mitsubishi Galant. We wrześniu rozpocząłem poszukiwanie na portalach ogłoszeniowych. Jako że Mondeo znałem to bardziej zależało mi oględzinach Galanta. W ogłoszeniach pojawił się Galant SE v6 z 98 roku w komisie w Gorzowie. Sedan, ale reszta nam odpowiadała. Zdjęcia były podłe w ogłoszeniu więc stwierdziliśmy że pojedziemy na rekonesans. Zobaczymy jak się czujemy w aucie. Pogoda nie dopisała, deszcze siąpił, więc zrobiliśmy tylko szybkie oględziny. Telefonicznie umówiliśmy się z właścicielem na wtorek, na jazdę próbną. W domu, wieczorkiem zasiadłem do komputera i wynorałem w Szczecinie ładne Monde i Galanta (którego kupiłem). Ten Galant SE z Gorzowa okazał się po pomiarach miernikiem trochę szpachlowany. Tragedii nie było ale kusił mnie ten ze Szczecina. Następnego dnia w środę pojechałem z kolegą obejrzeć Avanca. Pomierzyliśmy go, jazda próbna i jedyna możliwa decyzja: zakup.
Auto w kwietniu 2009 miało robioną wymianę rozrządu, oleju itp.
Stan licznika przy zakupie to około 165 tys km.
Po zakupie zrobiłem mu (w warsztacie nie sam) czyszczenie przepustnicy, wymianę świec zapłonowych, wahaczy wzdłużnych tył, tuleje górnego ramienia zwrotnicy łączącą z górnym wahaczem no i koło pasowe na wale korbowym.
Parę fotek.
Te są po zakupie zrobione.
A te już z tego miesiąca.
Od tej niedzieli Misiek dostał klubowe ramki do tablic.
wilk88 - 14-04-2010, 09:02
Bardzo ładny i zadbany, szczególnie lakier! Co to za napis na chłodnicy bo nie za bardzo widzę? RALLIART?
robertdg - 14-04-2010, 10:46
sebo199, muszę przyznać że ciekawa historia zakupu miska, zwłaszcza część z urządem skarbowym i wyborem pomiędzy Fordem a Mitsubishi
sebo199 napisał/a: | tuleje łączące piastę z górnym amortyazatorem | ale wyjaśnij mi co to jest, gdzie zamontowane nie rozchodziło Ci sie przypadkiem o tuleje górnego ramienia zwrotnicy łaczącą z górnym wahaczem
sebo199 - 14-04-2010, 10:53
Łoto mnie chodziło. Już poprawiam.
Wilk88, zgadza się to napis o którym mówisz. Nakleiłem by się trochę wyróżnić w tłumach modelu Avance no i tak łyso jakoś było na atrapie.
Mario - 14-04-2010, 14:29
Bardzo ładny galant, bezawaryjnego użytkowania
Kaucz - 14-04-2010, 17:25
Kolega czarnych felg widzę nie lubi ?
sebo199 - 14-04-2010, 17:37
Jakoś czarne bardziej mi pasują do ciemnego koloru auta. Większość opinii znajomych brzmiała: "na czarnych felgach z daleka wygląda jak na stalowych i to mniejszych niż 17"". Zgadałem się z Maćkiem ze Szczecina, on ma czarnego micha i chciał malować swoje na czarno. I jak widać dzięki jego uprzejmości, zamienił się ze mną, mam srebrne i jestem zadowolony.
prelud - 14-04-2010, 19:03
podoba mi sie ten Twoj galant, ladnie prezentuje sie 2 dinowe radio.Bezawaryjnej jazdy zycze
sebo199 - 14-04-2010, 20:32
Dzięki prelud. Radyjko to JVC KW-AVX810 i o dziwo zostawił mi je poprzedni właściciel. Tylko nie znalazłem ramki od radia w kartonie po radyjku a u niego przy zakupie nie sprawdzałem. Chociaż patrząc na ilość miejsca koło radia to ramka tam się nie zmieści.
sebo199 - 27-04-2010, 16:22
... misiu jak to misiu narobił z amorków sisiu. Na szczęście z przednich. Wczoraj zamówiłem KYB Excel-G i czekam na przesyłkę. Na wymianę czeka też drążek kierowniczy. Dzisiaj kolega założył mi nowy filtr paliwa. Troszkę przy stałej prędkości poszarpywał i lekko obroty po zatrzymaniu skakały tak przez chwilkę. Po wymianie filtra jest ok. Zdam relację po założeniu "fantów".
Hugo - 27-04-2010, 19:57
Pięknie wygląda na typowo srebrnych felgach. Przy jakim przebiegu padły amorki?
sebo199 - 27-04-2010, 20:49
Na liczniku ma 175 tys km, a ile faktycznie to on sam wie, ale milczy Czemu dopytujesz się o przebieg? Też czekasz na wymianę czy już robiłeś?
Hugo - 27-04-2010, 23:01
sebo199 napisał/a: | Też czekasz na wymianę czy już robiłeś? | Mam na liczniku 245 000 km i nagle padły przednie. Widzę, że nie mam się czym przejmować. Dzisiaj kurier przywiózł mi nowe Kayaby. W czwartek lub piątek montaż.
sebo199 - 27-04-2010, 23:14
Nasze drogi zniszczą wszystko. Założyłem 17stki letnie i w dodatku muszę teraz dosyć często do Szczecina ganiać a tam jedną z ulic na sporym odcinku oskubali z nawierzchni. A jesienią byłem na stacji diagnostycznej sprawdzić jak stan zawieszenia i było wszystko ok. Przód miał coś lekko ponad 60% i suchutkie amorki. Jak mus to mus.
sebo199 - 29-04-2010, 15:48
Wszystkie rzeczy do wymiany już zebrałem i czekam na wolny termin u zaprzyjaźnionego mechanika. Wstępnie połowa przyszłego tygodnia.
Tak wyszły finansowo zakupy:
-amortyzatory KYB Excel-G (341141)- 185zl/szt (z przesyłką 388zl/para), made in japan,
-drążek kierowniczy Yamato cena w IC 56zl,
-filtr paliwa cena w IC 44zl.
I tak jak mówiłem Galant dostał w upominku na wiosnę klubowe ramki i naklejki (i świeże wiosenne muchy ).
|
|
|