[96-02]Colt CJ0 - [CJxA] Zestaw montażowy sprężynki klocków hamulcowych
Ziomall - 15-04-2010, 09:25 Temat postu: [CJxA] Zestaw montażowy sprężynki klocków hamulcowych Kilka dni temu pisalem posta w sprawie blaszek/klipow/zaciskow hamulca tarczowego do mojego colta 1.3 '98 http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=51168 . Temat zostal przeniesiony do dz. kupie/sprzedam i nie moge go edytowac, niestety. Nigdzie nie moge dostac tych blaszek, w InterCars'ie nie maja w innym sklepie zamowilem pod mumerem z katalogu 51110 (MR389605) http://autopartmaster.com...2&id_pic=306608 i przyszlo zupelnie co innego. Rece juz mi opadaja. Moze ktos wie gdzie moge kupic te czesci, dolaczam fotke z moja stara, skorodowana i zniszczona czescia. Na zdjeciu znajduje sie ona do gory nogami w stosunku do pozycji montazowej. Jak widac jeden z uchwytow bocznych jest ulamany.
Anonymous - 15-04-2010, 09:31
Miałem to w 2 Coltach (C50 i CJ0). Z czasem te zaczepy się luzują, blaszka zaczyna latać, a jak do tego klocki nie są pierwszej świeżości to te blaszki zaczynają trzeć o tarczę i strasznie przy tym piszczą Grrrrrrr
Ja nawet tego nie szukałem, blaszkę oczyszczałem, odrdzewiałem, na nowo - ciaśniej - ustawiałem te zaczepy i nawet jak tego jednego nie ma to wszystko pracuje poprawnie. Blaszka ciasno siedzi, nie lata i naprawdę brak tego jednego zaczepu na nic nie wpływa.
Ziomall - 15-04-2010, 09:36
Ja nie mam zadej blaszki i na nierownosciach klocki strasznie mi halasuja. Zreszta wystarczy kopnac w kolo i slychac jak wszytko brzeczy. Robilem cale zawieszenie i tylko to mi zostalo. Te klocki na nierownosciach lataja chyba sobie luzno i stad ten metaliczny stukot. Nie z maglownicy, ja tez wymienilem.
robertdg - 15-04-2010, 11:32
Ziomall, spróbuj zadzwonić tutaj:
Japaneze - Marek Malik
telefon: (042) 215 44 02
GSM: 602 224 584
Ziomall - 15-04-2010, 12:36
Napisalem do niego mail kilka dni temu ale zero odpowiedzi. Wlasnie dzwonilem, ma sprawdzic i odpowie co i jak. Mam nadzieje, ze da rade.
Andrew - 15-04-2010, 14:29
Ziomall napisał/a: | Napisalem do niego mail kilka dni temu ale zero odpowiedzi | Do Japaneze lepiej dzwonić...
Drugi kontakt, do którego możesz zadzwonić (polecam):
Mateusz Hanżek: tel. 608480212.
Ziomall - 16-04-2010, 09:56
Dostalem maila, ze komplet naprawczy jakiego szukam jest dostepny i kosztuje 35zl. Zamowilem i czekam. Mam nadzieje, ze bedzie pasowal.
Marcin-Krak - 16-04-2010, 10:44
Ziomall, ujawnisz jak się to fachowo nazywa - zmienię nazwę tematu - może będzie dla potomnych (oby nie).
robertdg - 16-04-2010, 10:59
Ziomall, zerknij na te fote:
Jeżeli jest to czego szukasz, to zestaw nosi sygnate QB1162, jest on stosowany w Daihatsu Terios, Colt CA(1.3 12V; 1.6), Colt CJ(CJ1A; CJ2A; CJ4A), Lancer CB/D_A(CB5A; CB8A)
jest jeszcze TRW-Lucas o indeksie PFK 337 oraz Delphi o indeksie LX0226
Ziomall - 16-04-2010, 22:39
Cytat: | Ziomall, ujawnisz jak się to fachowo nazywa - zmienię nazwę tematu - może będzie dla potomnych (oby nie). |
No właśnie nie wiem jak to nazwać? Marek M. nazwał to zestaw montażowy, sklep w moim mieście - zestaw naprawczy zacisku hamulca. Myślę,ze te nazwy nic nie wnoszą. Wg ang. nomenklatury i katalogu (do którego w pierwszym poście podałem link) sama część nazywa się - clip (zacisk, spinka) a kompletu clip set. Ja bym to nazwał: spinki klocków hamulcowych.
robertdg, myślę, ze to będą właśnie te spinki. W sumie to zdjęcie nie pokazuje przekroju ale wyglądają podobnie.
Cytat: | Jeżeli jest to czego szukasz, to zestaw nosi sygnate QB1162, jest on stosowany w Daihatsu Terios, Colt CA(1.3 12V; 1.6), Colt CJ(CJ1A; CJ2A; CJ4A), Lancer CB/D_A(CB5A; CB8A |
Ale wg. czego ta sygnatura? Kto jest producentem? Ta którą znalazłem - MR389605 myślę, że jest jak najbardziej ok ponieważ znalazłem ją w katalogu powołując się na mój nr. VIN. Jak tylko otrzymam części postaram się napisać co przyszło, czy pasuje, jaki ma symbol i kto jest producentem.
robertdg - 16-04-2010, 22:46
Ziomall napisał/a: | Marek M. nazwał to zestaw montażowy | Tak się to prawidłowo nazywa, można jeszcze zrobić dopisek: blaszki/sprężynki klocków
Ziomall napisał/a: | sklep w moim mieście - zestaw naprawczy zacisku hamulca | to jest całkowicie co innego, tyczy się gumek, oringów, osłon przeciwpyłowych, etc.
Sygnata tyczy się indeksu producenta zamiennika
Ziomall - 18-11-2010, 19:21
To jeszcze dodam dla potomnych. Zakupiłem zestaw montażowy firmy TRW o symbolu PFK337, który pasuje do: Daihatsu Terios, Mitsubishi Colt/Galant, Mitsubishi Lancer Sedan. Bujam się na nim od pół roku i jak na razie wszystko jest ok. To tyle, dziękuję za uwagę i życzę bezproblemowych wymian w waszych coltach
|
|
|