To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Odgrzybianie klimatyzacji

sterydzik - 16-04-2010, 16:25
Temat postu: Odgrzybianie klimatyzacji
Przekopałem się przez całe forum i nadal nie mam pewności jak odgrzybia się te przeklętą klime. Chodzi oczywiście o klime w Cari 1.8 GDI przed liftem (auto klima).

Zakupiłem preparat do odgrzybiania z dłuugą rurką. I teraz nie wiem czy mam odnaleźć te rurkę (parownik ?) koło silnika i tam spryskać, czy też mam rozebrać schowek, wyjąć filtr przeciwpyłkowy i psiknąć całą zawartość do komory na lewo od filtra.

Rozwiejcie moje wątpliwości bo nie chcę nic skopać :shock:

Pozdrawiam

Tomek

robertdg - 16-04-2010, 16:35

sterydzik napisał/a:
nie wiem czy mam odnaleźć te rurkę (parownik ?) koło silnika i tam spryskać
Nie
sterydzik napisał/a:
czy też mam rozebrać schowek, wyjąć filtr przeciwpyłkowy i psiknąć całą zawartość do komory na lewo od filtra.
coś w ten desen, ale cała zawartosc to przesada, na opakowaniu masz napisane jak uzyc srodka, koniecznie tez przeczytaj przeciwwskazania.
kris80 - 16-04-2010, 17:05

Jak masz u siebie filtr elektrostatyczny za schowkiem to radzę go wyjąć i porządnie wyczyścić. U mnie wyglądał tak przed czyszczeniem:

Budrys - 16-04-2010, 18:01

kris80 napisał/a:
Jak masz u siebie filtr elektrostatyczny za schowkiem to radzę go wyjąć i porządnie wyczyścić. U mnie wyglądał tak przed czyszczeniem:
[url=http://images43.foto...86m.jpg]Obrazek[/URL]

O holender ! U mnie było dużo czyściej. Chyba nikt tam nigdy nie zaglądał.
Sterydzik jakiej marki masz odgrzybiacz ? Chciałbym kupić Wurth ale nie wiem czy warto. Rok temu stosowałem jakiś co się daje za siedzenie ale cały środek wychlapał się na wycieraczkę i tylną tapicerkę.

mlun - 16-04-2010, 19:39

Ja wam powiem, że szkoda na to kasy. Lepiej pojechać żeby wam gdzieś ozonem wyczyścili albo taką maszyną która robi mgłę w samochodzie. Wtedy naprawdę jest efekt. A te wszystkie "psiakcze" ze sklepów to można powiedzieć że są to tylko odświeżacze bo przez moment jest ok ale potem znowu capi.
Lepiej raz a dobrze. Do tego z tymi specyfikami to trzeba uważać żeby elektroniki nie zalać.

kris80 - 16-04-2010, 19:58

Też tak uważam. Szkoda kasy na te "odgrzybiacze". Najpierw wyczyścić filtr elektrostatyczny (jak jest) a potem profesjonalne odgrzybianie i wtedy mamy spokój na kilka lat.
sterydzik - 16-04-2010, 20:24

ja staram sie raz do roku czyscic filtr i odgrzybiac mimo ze nie mam zadnych nieprzyjemnych zapachow. ot taka profilaktyka. kupilem w intercarsie najzwyklejszy odgrzybiacz marki CRC. wali cytrynką.

sorry, jestem moze troche opóźniony ale upewnie sie jeszcze raz... czyli wyjme filtr z obudowy i na lewo będzie dziura, mam tam wsadzisz te rurke i psiknąć ?

na jaką głębokość ?