To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.3] [SKZYNIA BIEGÓW] skrzynia do 1,3 lub elemnty

cathri - 19-04-2010, 16:49
Temat postu: [MSS 1.3] [SKZYNIA BIEGÓW] skrzynia do 1,3 lub elemnty
witam

niestety po zimowej awarii z zablokowaniem zebatki 5 biegu, stalo sie...uszkodzona skrzynia, prawdopodobnie wskutek niewlasciwego zabezpieczenia elementow w skrzyni...czyli posypalo sie... do wymiany 4 lozyska oraz 2 wybieraki. Teraz kwestia, czy kupic uzywana skrzynie i wymienic, czy tez szukac ww.elementow i naprawiac? Pytanie dodatkowe, czy w DID byly montowane te same skrzynie? Wiem ze to skrzynia renault, czyli teoretycznie na rynku czesci francuskich powinienem znalesc, jesli tak to ktora?
pozdrawiam

W.

edit: nikt nie wymienial skrzyni w 1,3?

lapass - 27-04-2010, 13:58

z tego co wiem typ skrzyni biegów to F5M41, natomiast dokładny model to już cięższa sprawa (np. wg tabeli model: F5M41-1-F8AC montowany był z silnikiem 1800). jak chcesz mogę Ci podesłać specyfikacje skrzyń z tej rodziny, ale modelu z 1.3 raczej w niej nie ma. a dokładny typ to podstawa w poszukiwaniach - czasem różnice wewnątrz są spore - np. różna ilość pierścieni synchronizatorów. przełożenia są na pewno inne (dla 1.3, 1.6+1.8 i DID).
jeśli będziesz szukał części do skrzyni pomocna może być stronka http://www.mitsubishi-mot...x.php?model=7AQ (działa najlepiej na Internet Explorerze). wpisz VIN to wyskoczy Ci Twój model auta (powinien). przydałaby się tylko znajomość wschodnich języków ;) . co do pytania: 'czy lepiej naprawiać czy kupić używaną' - ciężko o jednoznaczną odpowiedź. to zależy głównie od uszkodzenia skrzyni i umiejętności mechanika, który miałby ją naprawiać. o wycenę części możesz spytać w ASO, albo u któregoś z polecanych na forum sprzedawców (łożyska można dobrać w sklepach specjalistycznych).

bogdan54 - 27-04-2010, 21:55

Witam .Symbol skrzyni powinien być wybity na tabliczce znamionowej (na tej co numer VIN ).Przynajmniej ja tak mam (MSS 1.6 z 2003r) .
cathri - 07-05-2010, 12:39

bogdan54 napisał/a:
Witam .Symbol skrzyni powinien być wybity na tabliczce znamionowej .Przynajmniej ja tak mam (MSS 1.6 z 2003r) .

niestety nie bylo zadnej tabliczki na skrzyni, mechanikowi jednak udalo sie naprawic stara skrzynie, rozebral na czesci pierwsze, i zlozyl ponownie, czyszczenie piast ponoc bylo kluczowe, po miesiacu naprawy w koncu mam auto na chodzie, za jedyne 600 pln...
ciekawe co poleci nastepne...(space star sprzedam, niedrogo...)
dziekuje wszystkim za podpowiedzi i pozdrawiam

w.