To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] ELEKTRONIKA - Diagnostyka silnika

lapass - 20-04-2010, 10:29
Temat postu: [MSS ALL] ELEKTRONIKA - Diagnostyka silnika
Żeby nie było - szukałem, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
A pytanie brzmi - jakie są metody diagnostyki silnika w zależności od roku produkcji i rodzaju silnika? Nie będę ściemniał - najbardziej chodzi mi o silnik 1,3, bo taki mam, ale może udało by się zebrać w jednym miejscu porady nt. standardów, złącz, testerów dla różnych silników/roczników.
Więc na początek - jaka jest różnica między MUT a OBD? Jak sprawdzić, jaki standard mamy w aucie? Na TEJ stronie jest napisane, że wszystkie auta od 2001 r powinny mieć OBD, ale na TEJ liście nie ma space stara. Poza tym wiadomo, rok produkcji i rejestracji to nie to samo.
Więc - jak w temacie - jakie mamy możliwości diagnostyki silnika w zależności od posiadanego złącza?
Testery, z tego co wiem, dzielą się na te 'migające' błędy (lub wyświetlające je na jakimś małym displayu) i na te podłączane przez USB do laptopa.
I teraz znowu - w którym standardzie można je stosować, jakie są możliwości obu tych grup, na co uważać przy kupnie?

zet-em - 23-03-2012, 09:37

Stwierdziłem to samo co lapass przeglądając różne testery na allegro.
Moje pytanie jest identyczne jak powyżej, może ktoś ma wiedzę na temat tych szczegółów :?

Bizi78 - 23-03-2012, 11:22

lapass, w swoim MSS masz OBDII pod uchwytami na kubki pod popielniczkom.
-Tester migający to kontrolka check engine, która mruga po zwarciu 2 pinów w gnieździe OBDII można sprawdzić tylko błędy, skasowanie odbywa się poprzez odpięcie akku.
-Tester z mały displayem też tylko sprawdzi, pokaże numer błędu na wyświetlaczu i może bodajże kasować błędy.
-Interfejs z laptopem jest najwięcej możliwości można sprawdzić błędy i skasować, podgląd live pracy silnika i elementów typu sondy, sprawdzić przyśpieszenie, wykresy itp.

Do interfejsu jest mnóstwo bezpłatnych programów ale wiadomo jak coś jest za darmo to z dokładnością jest różnie. Płatne programy np. do elm327 typu PCMSCAN koszt 280zł mają więcej możliwości, można czasem ściągnąć wersję demo ale jest przeważnie okrojoną do możliwości sprawdzenia błędów. Na forum Carismy ciekawie opisany jest przerobiony kabel VAG + Evoscan. Zapraszam do lektury.
http://forum.mitsumaniaki...t=40568&start=0

futrzany - 24-03-2012, 19:22

OBD to rodzaj wejścia natomiast MUT to program do obsługi Mitsu a numer1,2 itd zależą od rocznika , generalnie MUT nie jest do zdobycia za rozsądną kasę
mirosi - 27-03-2012, 09:10

diagnostyka kosztuje ~50zł a podłaczyć do kompa raz na parę lat warto i sprawdzić czy wszystko jest ok, ja znalazłem w Auchan za 150zł komputerek który wszystko sprawdza i rozwiązuje problemy takie małe ustroistwo a rozwiązało parę moich problemów i teraz nie płace tylko sam się udzielam
lapass - 27-03-2012, 17:20

Mój temat ożył ! Po 2 latach ! ;)
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, ale już dość dawno kupiłem ELM327, do sczytania błędów jest ok, a głównie tego potrzebowałem.

futrzany, piszesz, że MUT to program, ale jakieś urządzenie też trzeba chyba mieć? To jest jakaś oryginalna wiązka mitsu?

Bizi78 - 27-03-2012, 17:50

lapass, takie coś znalazłem na alledrogo jak jesteś zainteresowany :mrgreen: .
http://allegro.pl/mistubi...2180251209.html

RaVciO - 27-03-2012, 21:04

Ja mam ELM327 1.4b używałem ScanTool 1.13 demo - samo odczytywanie i kasowanie błędów. Ostatnio znalazłem PCMSCAN i też działa. Ma trochę więcej funkcji niż wspomniane wyżej demko scantool'a ale nie miałem jeszcze się czasu bawić. Myślę, że dla człowieka który i tak większych napraw w swoim aucie nie wykona takie coś jest w sam raz, odczytasz błąd i już oszczędzisz kilkadziesiąt złotych, jak po błędzie dojdziesz co za pierdoła to znowu zaoszczędzisz bo albo w warsztacie zlecisz co mają zrobić albo sam w miarę możliwości jak coś łatwego sobie zrobisz.
Bizi78 - 28-03-2012, 07:12

RaVciO, a czasem ScanTool nie jest bezpłatny?
Chyba, że miałeś na myśli ScanXL.
PCMSCAN jest płatny lub w wersji demo okrojonej :( .

Też mam elma327 lecz od dwóch lat jak jestem posiadaczem MSS to mnie jeszcze nie poprosił o diagnozę :mrgreen: .
Ostatnio podpinałem foczkę brata i ScanToolNet znalazł błąd (czujnik położenia wałka rozrządu) a PCMSCAN (demo) nic :? .

RaVciO - 28-03-2012, 20:40

Bizi78 napisał/a:
RaVciO, a czasem ScanTool nie jest bezpłatny?
Chyba, że miałeś na myśli ScanXL.
PCMSCAN jest płatny lub w wersji demo okrojonej :( .

Też mam elma327 lecz od dwóch lat jak jestem posiadaczem MSS to mnie jeszcze nie poprosił o diagnozę :mrgreen: .
Ostatnio podpinałem foczkę brata i ScanToolNet znalazł błąd (czujnik położenia wałka rozrządu) a PCMSCAN (demo) nic :? .

Nie wiem jak z tym ScanTool'em jest dokładnie po prostu wersja która mam praktycznie w każdej opcji oprócz odczytu błędów wywala komunikat, że ta funkcja nie jest zaimplementowana w tej wersji, więc stwierdziłem, że to jakieś demko (dołączone było na CD do kabelka). A na stronie scantool.net nie mogę znaleźć żadnego darmowego downloada. Chyba, że coś źle szukam, jeśli ten scantool jest za free to podaj mi jakieś namiary na niego.

Bizi78 - 28-03-2012, 21:11

Sprawdziłem u siebie mam wersję ScanToolNet 1.13.
Poza odczytem błędów mogę sprawdzić tylko odczyt czujników :? .
Kurcze cały czas byłem przekonany, że jest to wersja full i freeware :evil: .

RaVciO - 28-03-2012, 21:23

Bizi78 napisał/a:
Sprawdziłem u siebie mam wersję ScanToolNet 1.13.
Poza odczytem błędów mogę sprawdzić tylko odczyt czujników :? .
Kurcze cały czas byłem przekonany, że jest to wersja full i freeware :evil: .

Mam tą samą wersję...

lapass - 28-03-2012, 23:02

Dzięki za link Bizi78. Póki co elm mi wystarcza ;)

btw - zastanawiam się, jak takie urządzenie może się zwrócić?

Bizi78 - 29-03-2012, 16:17

Jak masz renomowany warsztat znający się na Mitsu to po podpięciu 212 aut (licząc skromnie 50zł za podpięcie) się zwraca :D .
Prosta matematyka :mrgreen: .