To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Stuki przy cofaniu

Dexxed - 21-04-2010, 16:03
Temat postu: Stuki przy cofaniu
Pytanie. Mój Lancer przy cofaniu i maksymalnym skręcie kierownicy w prawo wydaje dziwny dźwięk z okolic podwozia od strony kierowcy coś jakby mocne pstryknięcie przy wciśniętym sprzęgle tak jakby jakaś linka przeskoczyła :shock: . Ma ktoś podobnie?
racer1972 - 21-04-2010, 16:33

Hm... nie radziłbym skręcać kół dalej na "chama" w skrajnych pozycjach... może przedobrzyłeś? niby jaka linka? :doubt:
April77 - 22-04-2010, 08:46
Temat postu: Re: Stuki przy cofaniu
Dexxed napisał/a:
Pytanie. Mój Lancer przy cofaniu i maksymalnym skręcie kierownicy w prawo wydaje dziwny dźwięk z okolic podwozia od strony kierowcy coś jakby mocne pstryknięcie przy wciśniętym sprzęgle tak jakby jakaś linka przeskoczyła :shock: . Ma ktoś podobnie?

U mnie tez jest coś podobnego.
Dzieje się tak przy maxymalnym skręceniu kół, wystarczy lekko odbić i znika.
Podobnie miałem ze wcześniejszym autem ze wspomaganiem kierownicy (i to nie była usterka)

Uwex - 22-04-2010, 10:32

Dodam , że w instrukcji napisano : nie trzymać kół max. skręconych dłużej niż 10 sek. ( chodzi o pompę wspomagania) .
smyk - 13-05-2017, 16:47

Odkopuję temat, mam podobne objawy cofając przy skręcie kierownicy w prawo słyszę lekkie stukotanie, trochę tak jakby jakiś pręt pękał i dodatkowo słychać też piszczenie tak jakby coś ocierało np. o tarcze hamulcową, wydaje mi się że dźwięki pochodzą z okolic lewego przodu (dzieje się to tylko przy cofaniu). Czy może to być coś poważnego? Problem z przegubem, wymiana paska wspomagania? Czy bezpieczna jest jazda z takimi objawami ?

-- edycja
rozwiązanie chyba znalazłem tutaj, http://forumsamochodowe.c...&comment=377269 podlegam pod darmową naprawę w serwisie

rmg82 - 20-05-2017, 23:14

miałem podobnie, wymienione odboje
smyk - 22-05-2017, 12:38

za powyższe odgłosy czyli piszczenie przy cofaniu na skręcie kierownicy odpowiadały odboje ? Czy podlegały one wymianie w ASO ?
rmg82 - 26-05-2017, 22:38

wymienione na gwarancji,
początkowo odgłos przy skręcaniu kierownicą przy cofaniu, potem i przy jedzie do przodu