To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Mandat od strazy miejskiej

mikall0 - 22-04-2010, 15:28
Temat postu: Mandat od strazy miejskiej
Tak jak w temacie, dostalem wezwanie do stawienia sie u strazy miejskiej z powodu niedostosowania sie do znaku "zakaz zatrzymywania"
Cytat:
Art. 92. § 1. Kto nie stosuje się do znaku lub sygnału drogowego albo do sygnału lub polecenia osoby uprawnionej do kierowania ruchem lub do kontroli ruchu drogowego,

podlega karze grzywny albo karze nagany.
. Miejsce w ktorym dostalem wezwanie to droga obok naszego parkingu firmowego, ruch praktycznie zerowy. Oprocz mnie skasowali okolo 15 samochodow. Znacie jakis sposob na wymiganie sie. Ile bede musial zaplacic?
PatricoWroc - 22-04-2010, 15:30

jeśli zrobili Ci zdjęcie czy coś to się nie wymigasz. zobacz w taryfikatorze ile mandacik.
mikall0 - 22-04-2010, 15:41

no to pozamiatane...100zl w plecy!!!
j13mk - 22-04-2010, 17:39

mikall0, zobacz jak wygląda zdjęcie - czy ewidentnie widać, że stoisz na drodze gdzie obowiązuje B-36... trudno się wymigać, raczej stówka poszła na spacer
Paweł_BB - 22-04-2010, 18:22

Przynajmniej nie pomylili marki, ostatnio na forum Subaru ktoś pisał, że na mandacie zamiast marki Subaru wpisali mu Mitsubishi :D
wash - 22-04-2010, 19:03

Pomyłki marki to chyba dosyć częste są. Jak pożyczyłem koledze samochód i pyknęli mu foto to w marce pojazdu wpisali Nissan. ;)
mitsu00 - 22-04-2010, 19:18

Wetknęli nam identyczny swistek jakieś 3 mies. temu w Zakopcu. Okoliczności niemal identyczne. Olaliśmy to i jak dotąd nic nowego nie przysłali....
sieegurd - 22-04-2010, 19:30

mitsu00 napisał/a:
Wetknęli nam identyczny swistek jakieś 3 mies. temu w Zakopcu. Okoliczności niemal identyczne. Olaliśmy to i jak dotąd nic nowego nie przysłali....

Hmm żeby tylko sobie nie przypomnieli :) Bo odseteczki lecieć będą :D

mitsu00 - 22-04-2010, 19:57

sieegurd napisał/a:
Hmm żeby tylko sobie nie przypomnieli Bo odseteczki lecieć będą

To niech se lecą. Dawno temu dostałem oficjalne pismo ze Skarbówki ze 2 lata wczesniej miałem niezaplacony mandat na 200 zł. odsetki po 24 mies. wyniosły bagatela 4,80 zl :D

spown - 22-04-2010, 23:17

dokładnie, odsetki są śmieszne, a mandat sobie ściągną ze zwrotu podatku pewnie w przyszłym roku...

A tak do tematu wracając, to masz nauczkę, żeby tam nie stawać ;) Od parkowania są parkingi, a że ich brakuje to już inna kwestia (i nie będziemy o tym tutaj dyskutować, bo już widzę te nagonki na mnie :) )

mikall0 - 22-04-2010, 23:51

spown napisał/a:
dokładnie, odsetki są śmieszne, a mandat sobie ściągną ze zwrotu podatku pewnie w przyszłym roku...

A tak do tematu wracając, to masz nauczkę, żeby tam nie stawać ;) Od parkowania są parkingi, a że ich brakuje to już inna kwestia (i nie będziemy o tym tutaj dyskutować, bo już widzę te nagonki na mnie :) )

Nigdy nie stawalem na tym zakazie ale odkad mam Mitsu, to niestety lepiej bylo parkowac na zakazie, bo podczas wyjazdu z parkingu prawie zawsze obciera mi podwozie o kraweznik...

romero - 23-04-2010, 23:09

mitsu00 napisał/a:
sieegurd napisał/a:
Hmm żeby tylko sobie nie przypomnieli Bo odseteczki lecieć będą

To niech se lecą. Dawno temu dostałem oficjalne pismo ze Skarbówki ze 2 lata wczesniej miałem niezaplacony mandat na 200 zł. odsetki po 24 mies. wyniosły bagatela 4,80 zl :D

To miałeś szczęście bo mi za niezapłacony mandat US zablokował konto w banku.

mitsu00 - 24-04-2010, 02:19

romero napisał/a:
To miałeś szczęście bo mi za niezapłacony mandat US zablokował konto w banku.

najpierw dostaje sie wezwanie do zaplaty. jeśli to olejesz i nie zapłacisz to US nadaje tytuł wykonawczy i rozsyła do wszystkich banków w kraju żeby z konta ściągnęli to co nie zaplaciłeś. jeśli nie masz kasy na rachunku żeby pokryć 100% należności to Bank blokuje ci konto do czasu wpływu kwoty umozliwiającej rozliczenie. Znam dokladnie te procedury bo pracuje w banku i takie tytuły wykonawcze od komorników czy US dostajemy prawie codziennie.... :wink:

j-rules - 24-04-2010, 02:36

a generalnie za to wykroczenie jest 200 pln a nie 100 :P
j13mk - 24-04-2010, 10:14

j-rules napisał/a:
jest 200 pln a nie 100
Skąd masz takie informacje? Nie było zmian w taryfikatorze i nadal jest 100zł - patrz: Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 5 listopada 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń.