[97-04]Galant EAxA/W - Kilka problemów z EA5W automat
jacobian - 22-04-2010, 20:53 Temat postu: Kilka problemów z EA5W automat Witam,
przeszukawszy (wczoraj i dzisiaj po kilka godzin dziennie) całe forum kieruję zapytanie na regionalnym, otóż:
1. Mam problem (znaczy się mechanicy mają) z dynamiczną wymianą oleju w skrzyni biegów
tudzież wymianą filtra wewnętrznego w moim mieście (jeden gość powiedział, że nie robi drugi zaśpiewał mi 2000 PLN za tę czynność) - czy robiliście to sami czy u mechanika? Jak tak to u którego, a jeżeli sami to ja chętnie się dogadam w celach finansowych.
2. Świeci mi się 'Check Engine' kody błędów (43 i 55) wskazują na EGR i silnik krokowy. Jak można powyższe zdiagnozować, tzn. co dokładnie padło w EGR na przykład czy można naprawić/zregenerować czy lepiej wymienić?
3. Czy używaliście płukanek do silnika przed wymianą oleju? I jaki są efekty?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
robertdg - 22-04-2010, 22:27
jacobian napisał/a: | 3. Czy używaliście płukanek do silnika przed wymianą oleju? I jaki są efekty? | http://forum.mitsumaniaki...3988cf7e#685970
5wi5tak - 23-04-2010, 02:33
jacobian, jeśli chodzi o skrzynię to zdecydowanie odradzam warsztat na ul. Knurowskiej w Bojkowie, ale gorąco polecam ASB Palka - Mysłowice. Miałem doświadczenie z jednym i drugim. Warto ten kawałek przejechać.
pozdr
jacobian - 23-04-2010, 08:00
5wi5tak napisał/a: | polecam ASB Palka - Mysłowice. Miałem doświadczenie z jednym i drugim. Warto ten kawałek przejechać. |
Jak u nich stoi sprawa z dynamiczną wymianą oleju i wymianą filtra wewn.? Robiłeś to u nich?
robertdg - 23-04-2010, 10:04
jacobian, zadzwoń i się dowiedz http://www.asbpalka.eu/kontakt.html
swinks_UK - 23-04-2010, 14:24
Filtr wewnętrzny bym sobie darował. W teorii ma służyć do końca żywotu skrzyni.
IMHO, jak będziesz dbał o jakość oleju w skrzynii, to wymiana filtra niepotrzebna. Na forum są przynajmniej 2 tematy-instrukcje jak zrobić dynamiczną wymianę samemu. Przy odrobinie cierpliwości dasz samemu radę.
robertdg - 23-04-2010, 14:38
swinks_UK napisał/a: | Na forum są przynajmniej 2 tematy-instrukcje jak zrobić dynamiczną wymianę samemu | jedna z instrukcji http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=515
swinks_UK - 23-04-2010, 14:42
Jakby co to polecam jeszcze alternatywę do Castrola Transmax Z.
Millers Millermatic ATF SPIII w cenie 26 GBP za 5litrów:
http://www.opieoils.co.uk...atf-sp-iii.aspx
Ostatnio pojawił sie na rynku w UK. Jest "niedrogi" i narawdę dobry jakościowo.
5wi5tak - 23-04-2010, 15:52
Jeśli chodzi o olej to ja kupiłem w ASB Palka oryginał książkowy - ESSO LT, który ciężko gdziekolwiek kupić. Nie pamiętam dokładnie ceny, ale nie był jakoś super drogi (raz na 60 tys. km można sobie pozwolić ) - wydaje mi się ze było to jakieś 35-37 zł / litr, ale głowy nie dam.
jacobian - 23-04-2010, 19:00
No właśnie ASB Palka... Dziś dzwoniłem do nich i chcieli mi zalać skrzynię Mobilem 220 (zamiast Castrola Transmaxa Z) niby najlepszym jakościowo, więc chyba sobie ich podaruję bo czytając to forum wiem, że jest to najgorszy olej do naszych INVECS'ów.
swinks_UK napisał/a: | Millers Millermatic ATF SPIII w cenie 26 GBP za 5litrów: |
Dziękuję za namiary! Już jest kilka w takim razie "zamienników" ori oleju, np. Amsoil ATF, Castrol Transmax Z , Castrol Transmax J, Valvoline MAXLIFE ATF, Millers Millermatic ATF SPIII. Jest każdym razie w czym wybierać. Sam nie wiem czy się zabiorę do wymiany, bo nie mam warunków i nikogo kto mógłby mi pomóc w tej materii.
Co do filtra wewn. to jednak chciałbym wymienić, bo poprzedni właściciele chyba nie przejmowali się wymianą olejów - w skrzyni jest, a w silniku było kakao.
Właśnie dlatego martwię się o stan tego filtra, a mam 156 tyś. nakręcone - jeśli wierzyć licznikowi.
A co do tych błędów co mi wyskoczyły coś poradzicie?
nasper - 23-04-2010, 20:43
Ja jestem po wymianie oleju w moim automacie. Nie miałem problemu z dynamiczną wyminą bo mi padł konwerter tak że całą skrzynie miałem wywaloną, umytą i zalewałem wszystko na nowo mobilem ATF DEXRON III i od tamtej pory zrobiłem jakieś 45tys. km i nie ma najmniejszego problemu ze skrzynia nie szarpie przy zmianie biegów. Rzecz zabawna jest że trafiłem w pracy na olej o specyfikacji zalecanej przez producenta czyli DiaQuin SPII Lub III orlenowski http://www.orlenoil.pl/of...owe,8,280.html. pozdrawiam
pitbu77 - 25-04-2010, 22:05
5wi5tak napisał/a: | jacobian gorąco polecam ASB Palka - Mysłowice.
pozdr |
Przyłączam się do opinii. To u nich robiłem konwerter, wiązało się to oczywiście z wymianą oleju w skrzyni oraz uszczelkami.
Pozdrawiam
kpawel - 27-04-2010, 07:31
Obecnie po przeszperaniu internetu w poszukiwaniu odpowiedniego oleju zdecydował bym się na:
1. Millers Millermatic ATF SPIII 135zł/5 litrów ~27zł/litr link do sklepu
2. Castrol Transmax E 38zł/litr (odpowiednik SP III) link do allegro
Oba oleje mają kolor wiśniowy odpowiadający SP III oraz oba są w pełni syntetyczne.
swinks_UK - 27-04-2010, 13:24
Kolor nie ma nic do rzeczy.
To widzimisię producenta, który chce by w razie wycieku odróżnić łatwo kolor ATF od silnikowego.
Na przykład większość Dexronów ma kolor wiśniowy, a wszystkie atf Redlina są bursztynowe, nawet te specyfikacji SPII/III. No i Castrol Transmax Z też jest bursztynowy.
[ Dodano: 27-04-2010, 12:31 ]
Acha, uwaga!!!
Z ciekawości szybko przeszukałem sieć w sprawie Castrola Transmax E. Niestety, tylko sprzedawca z allegro powołuje się na SPIII. Na stronie producenta i dystrybutora ani słowa, za to wyraźnie pisze, ze jest to olej z grupy DIII, a więc - NIE POLECAM!
kpawel - 27-04-2010, 14:12
link do Transmax E
|
|
|