To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Ponowna rejestracja po kasacji

Anonymous - 24-04-2010, 14:01
Temat postu: Ponowna rejestracja po kasacji
Witam,

mam takie pytanie czysto teoretyczne - czy można zarejestrować ponownie samochód, którego szkoda przekroczyła 70% wartości samochodu i został poddany kasacji (właścicielowi zostawiono wrak, wyceniono go, ten go sprzedał innej osobie, która po prostu chce samochód naprawić i go zarejestrować)

kumpel zagiął mnie dziś tym pytaniem, może ktoś się orientuje jak to wygląda ?

pozdrawiam

plecho1 - 24-04-2010, 14:33

Raczej nie ma takiej możliwości. Kiedyś w TVN Turbo słyszałem o przekręcie, gość sprzedawał auta ściągane z USA które były po kasacji i z pomoca albo znajomego tłumacza przysięgłego albo rzeczoznawcy, dokładnie nie pamiętam i nie znam procedyry, prostował sprawę dokumentów i bez problemu rejestrował auta w Polsce. Sprawa jednak się wyjaśniła, jedno z aut zaczeło się dziwnie zachowywać na drodze i klijent, mając takie możliwości, sprawdził przeszłość auta w USA. Oczywiście po wyjaśnieniu sprawy klijent stracił możliwość poruszania się tym autem.
Bartek - 24-04-2010, 14:48

Nie zarejestrujesz takiego auta w Polsce. Trzeba powertować przepisy w innych krajach typu Rosja, Ukraina, Białoruś - tam może jest opcja zaimportowania złomu i jego rejestracji jako auto. Jest jeszcze jedna droga - zabytek, jeżeli auto spełnia warunki bycia takowym, można go zarejestrować ja żółtych blachach mimo, że był skasowany.
Anonymous - 24-04-2010, 16:05

Jak się okazało - można zarejestrować, nawet po wypłacie "szkody całkowitej". Okazuje się, że jeżeli samochód nie został wyrejestrowany przez poprzedniego właściciela jako "do kasacji" i został sprzedany w sposób przyjęty jako normalna umowa kupna sprzedaży samochodu to nowy właściciel może odrestaurować auto, zarejestrować je i ubezpieczyć. Nie ma najmniejszego problemu. Jeżeli jednak policja zabierze dowód rejestracyjny potrzebny będzie przegląd powypadkowy (240zł) do ponownej rejestracji pojazdu.

Oczywiście mój opis dotyczy samochodu zarejestrowanego w Polsce, które stłuczkę/wypadek także miało w granicach państwa polskiego.

Owczar - 24-04-2010, 17:26

Przykład, galant tosztotomasz :)