Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] cykanie w silniku
chłodny Żywiec - 25-04-2010, 18:43 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] cykanie w silniku Witam! Mam problem z niedawno zakupioną Cari 1.9 DID 2002r. Po odpaleniu słychać cykanie w silniku natomiast po przejechaniu niedużego dystansu problem jakby znikał sam. Pomóżcie co to może być? I jeszcze jeden rzecz Mianowicie przy ruszaniu z pierwszego biegu i na niskich obrotach drugiego słychać basowe uderzenia(bicia) Czy to coś od sprzęgła? Pozdrawiam
Faraday - 06-06-2010, 14:12
Żeby nie zakładać nowego tematu, odświeżam ten...
"Cykanie" w silniku. W moim Mitsu dźwięk ten pojawia się podczas przyspieszania... do momentu załączenia turbiny, czyli do ok. 2500-3000obr/min. Wcześniej było to mniej słyszalne jakby
Dźwięk brzmi jakby stukanie wtrysków albo jakaś nieszczelność wydechu... nie wiem co to.
Pojawia się tylko podczas przyspieszania, po zdjęciu nogi z gazu zanika.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co to jest? Co się dzieje? Czy jest to coś groźnego? Czy należy z tym walczyć (jeśli tak, to w jaki sposób można to usunąć?)
Model taki, jak u kolegi powyżej: Mitsu Cari 1.9 DI-D 2002r.
pawelsonx - 06-06-2010, 18:59
turbina sie nie załącza pracuje cały czas
posprawdzaj czy nie masz gdzieś nieszczelności w układzie dolotowym bo czesto to sie zdarza
Faraday - 06-06-2010, 21:21
pawelsonx napisał/a: | turbina sie nie załącza pracuje cały czas
posprawdzaj czy nie masz gdzieś nieszczelności w układzie dolotowym bo czesto to sie zdarza |
No może pracuje ale nie doładowuje silnika... czy jakoś tak
Ostatnio zauważyłem, że przy zimnym silniku tego nie ma. Nic nie słychać. Dopiero przy gorącym. To by chyba wykluczało nieszczelnosci... ale na wszelki wypadek sprawdzę
pawelsonx - 06-06-2010, 22:06
no to bardzo dobrze zauwazyłeś bo na zimnym jest zmniejszony ciąg spalin przez WG
Faraday - 06-06-2010, 22:50
Co to jest WG?
Czyli, że jak? Wszystko dobrze czy muszę sprawdzić ten zawór? Bo jeśli jest elektromagnetyczny to raczej możliwe jest występowanie takiego hałasu.
Sam nie wiem
|
|
|