Carisma - Techniczne - GDI Błąd 11 + zaciski hamulcowe
Budrys - 27-04-2010, 19:12 Temat postu: GDI Błąd 11 + zaciski hamulcowe Witam. Jakiś czas temu auto zaczęło mieć dziurę w gazie, W trakcie jazdy ze stałą prędkością nagle zaczął się dusić i po kilku sekundach dostawał kopa (pedał gazu minimalnie dociskany) Jeździłem dość długo gdyż nie przeszkadzało mi to bardzo tylko spalanie podskoczyło o 1.5 litra. Dziś podczas takiej jazdy wywaliło błąd 11: oxy sensor, check świeci na stałe i nagle auto OŻYŁO . Jeździ super jak trzeba. Dziwne nie ? Druga sprawa dotyczy zacisków hamulcowych z przodu. Otóż mam duży luz pomiędzy klockami a tarczą, Mocniejsze uderzenie ręką w koło daje głośne metaliczne stuknięcie, może stąd te stuki podczas jazdy po dziurawych drogach. Likwidował ktoś ten luz ? Nie wiem może jakaś podkładka lub Słabiutka sprężynka ? Naturalnie między tłoczkiem a klockiem.
robertdg - 01-05-2010, 21:52
Przednie klocki hamulcowe oryginalnie posiadaja sprezynki stabilizujace.
Budrys - 02-05-2010, 12:45
Niestety ten model chyba tak ma. Zacisk robi sobie większy luz niż trzeba. Tarcze bez progu klocki nie dawno wymienione mają coś w rodzaju sprężynki, ale z boku która dociska w płaszczyźnie góra - dół a nie na boki. Nasmarowałem dwa bolce z gumą które się odkręca by wymienić klocek, jest o niebo lepiej. Nie było tam już praktycznie smaru.
Student - 02-05-2010, 20:47
Miedzy klockiem a tłokiem nie ma żadnych sprężynek czy docisków, tłok dociska klocek do tarczy a po odpuszczeniu pedału hamulca klocek sie cofa delikatnie ale nie na tyle aby pukać.
Prowadnice muszą być nasmarowane aby cały mechanizm się dobrze sprawował.
|
|
|