To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] ciche stukanie

roberto1986 - 28-04-2010, 10:24
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] ciche stukanie
Witam! Panowie kpiłem niedawno Cari 1.9 did 115 KM no i jak się pożądnie rozgrzeje słychać ciche stukanie?? A jak się wciśnie sprzęgło wszystko się ucisza?? Czy to może być oznaka że już się kończy koło dwu masowe?? Na zimnym silniku jak go odpale i rozgrzewam jest wszystko ładnie pieknie.
goatguy - 01-05-2010, 08:25

U mnie było podobnie, wymiana koła + zestaw sprzęgła = 2,5k zł.
robertdg - 01-05-2010, 22:11

roberto1986, niestety, ale objaw wskazuje na poczatek konca dwumasy.
Tomashi - 02-05-2010, 00:28

Z ciekawości - kiedy te 'stukanie" słychać? Na luzie? W czasie jazdy?
robertdg - 02-05-2010, 00:45

jak opisane wyzej, na biegu jalowym przy puszczonym sprzegle.
roberto1986 - 02-05-2010, 00:59

Tomashi napisał/a:
Z ciekawości - kiedy te 'stukanie" słychać? Na luzie? W czasie jazdy?

Czasami słychać to stukanie czasami jest cisza ;/ ale przeważnie na luzie. Byłem z tym w serwisie sie dowiedziec i twierdzą żeby wymienić łożysko wyciskowe wysprzęglika i pukanie zniknie. Ale z ciekawości wrzuciłem temat na forum. No i widzę że chyba jednak będę zmuszony wymienić dwu mas z kompletnym sprzęgłem :( (

kosek - 02-05-2010, 09:15

roberto1986 napisał/a:

..... i twierdzą żeby wymienić łożysko wyciskowe wysprzęglika i pukanie zniknie...... :( (

Łożysko najczęściej szumi. Jeśli wciskasz pedał sprzęgła na biegu jałowym i ustaje szum to znaczy, że łożysko jest już znacząco zużyte. Tak najprościej można zdiagnozować stan łożyska.
Najgorsze jest w tym to, że wymiana jest dość nazwijmy to "pracochłonna".
To trochę jak z tym osłem, "któremu w żłoby dano; w jednym owies w drugim siano. Ruszy owies, siana szkoda".
Tak i w Twoim przypadku. Gdy okaże się, że to jednak koło to zabulisz jakby podwójnie za robotę, jeśli oczywiście wcześniej wymienisz tylko łożysko. Ale ten nie wie, kto nie próbuje.
pozdrawiam.

robertdg - 02-05-2010, 09:25

roberto1986 napisał/a:
Byłem z tym w serwisie sie dowiedziec i twierdzą żeby wymienić łożysko wyciskowe wysprzęglika i pukanie zniknie.
:D hehehe nie wiedza co mowia, lozysko wyciskowe (oporowe)jest zintegrowane z wysprzeglikiem, jest umieszczone na tulei i sprezynie co niweluje jego wibracje, w dodatku jest na sztywnoprzykrecone do korpusu skrzyni od wewnatrz. przy wymianie sprzegla fajnie byloby jalbys wymienil tez wysprzeglik, bo jak sida w nim zaworki, to zaplacisz jeszcze raz za demontaz i montaz skrzyni.
roberto1986 - 02-05-2010, 10:54

hmmm a może ktoś z was ma jakieś namiary żeby dwu mas i sprzęgło kupić gdzieś na necie bo w sklepie mi krzykneli za to wszystko 2.800 ;/ może więcie gdzie dało by się żeby dostać to może taniej ??