Wielkopolskie - Naprawa dachu - walka z rud± - kogo polecacie ?
jurekschroda - 28-04-2010, 16:40 Temat postu: Naprawa dachu - walka z rud± - kogo polecacie ? Zakładam temat, bo o blacharce/lakierni chyba nie ma.
Do rzeczy - po zimie na dachu wyskoczyły mi b±ble rudej
Nigdy w życiu z rud± nie musiałem walczyć, więc nie wiem do kogo uderzyć.
W grę wchodzi także konserwacja podwozia.
Możecie kogo¶ polecić ?
Owczar - 30-04-2010, 11:24
jurekschroda, na Twoim miejscu wymieniłbym poszycie dachu. Szpachli na dachu nie położysz, zabezpieczyć też trudno.
jurekschroda - 04-05-2010, 09:58
Poszycie dachu, czyli .... cał± blachę ?
Kurczę, nie my¶lałem, ze to aż tyle zachodu. Jakie¶ spawanie będzie potrzebne ?
Owczar - 04-05-2010, 10:04
jurekschroda, można z tym walczyć poprzez usunięcie rudej, zabezpieczenie, zaszpachlowanie, ale szpachla na dachu nie daje rady.
Wymieniasz samo poszycie, sam± blachę. Ona jest zgrzewana punktowo. Zgrzewy s± rozwiercane i blacha schodzi. Potem tak samo punktowo mocuj±, tyle, że migomatem.
Tylko, że dochodzi klejenie szyby. Inna sprawa, czy chcesz inwestować w auto... Może blacharze maj± inne sposoby na rud±. W lancerze mi wyszła, ale nie ruszałem bo nie miałem zamiaru już długo nim jeĽdzić.
jurekschroda - 04-05-2010, 13:18
No i tu jest problem - mi¶ka nie chcę sprzedawać. Jest wart jakie¶ 2000 - 2500, a w utrzymaniu jest tani i niezawodny. Wolę o tak± kwote wzi±ć wyższy kredyt na kupno nowszego samochodu, a tego zostawić jako drugi.
Garażu nie mam, więc je¶li mam mi¶ka zachować w pełni zdrowia, to muszę się wzi±ć za ten dach. I konserwację podwozia.
EDIT 11.05.2010
Nikt nie może nikogo polecić ?
Jak podchodzę do mi¶ka, to słychać już takie "chrup, chrup, chrup"
|
|
|