To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - System multimedialny MMIS

breweryhills - 02-05-2010, 15:09
Temat postu: System multimedialny MMIS
Witam !

Miło mi zagościć na Waszym forum, to mój pierwszy post i mam nadzieję że nie ostatni :) Chciałem się z Wami podzielić kilkoma cennymi informacjami na temat nowo wprowadzanej alternatywy dla MMCS. Oczywiście mowa tu o MMIS, o którym tak naprawdę niczego nie można znaleźć w sieci. Tak się żłożyło że od kilku dni jestem kierownikiem Outlandera, który na pokładzie ma taki właśnie wynalazek jak ów MMIS.

Pierwsza informacja dla osób interesujących się "chińczykiem". Otóż MMIS to system funkcjonalnie i konstrukcyjnie bardzo zbliżony. Co ważne, pracuje pod kontrolą Windows CE 5.0 i pozwala za pomocą pewnego prostego tricku uruchamiać obce aplikacje. W jaki sposób ?

MMIS ma dwa sloty na karty SD - jeden dostępny poniżej slotu na płyty CD/DVD, drugi znajdujący się w górnej części ekranu; po otwarciu ekranu jest on wówczas z przodu. Pierwszy slot jest slotem ogólnego przeznaczenia - z niego odtwarzana jest muzyka, wideo, obrazy. Drugi slot jest slotem przeznaczonym na kartę z oprogramowaniem nawigacyjnym. W przypadku MMIS oprogramowaniem tym jest Cydle, czyli znany nam iGo. MMIS może jednak uruchamiać dowolne inne oprogramowanie (niekoniecznie nawigacyjne), wystarczy tylko stworzyć na karcie folder "igo" a do niego wrzucić odpowiednią aplikację nazywając ją "igopna.exe". Po wybraniu "Navigation" z menu MMIS nastąpi uruchomienie tej aplikacji - w zależności co to będzie, efekty będą odpowiednie. "Rozgryzając" MMIS uruchamiałem w ten sposób Total Commandera a za jego pomocą inne aplikacje, w tym Automapę (!). Obecnie jestem na etapie przenoszenia licencji AM z mojego telefonu na kartę SD, więc za kilka dni powinienem wiedzieć więcej na temat zgodności AM z MMIS - na razie wiem że wykrywa GPS, nie słychać jednak dźwięku. Sądząc po podobnych problemów opisywanych na forach użytkowników PNA, jest to problem do rozwalenia. Co ważne - AM doskonale radzi sobie z nietypową rozdzielczością MMIS.

Kolejna ważna informacja - MMIS nie jest następcą MMCS ! Po pierwsze nie posiada twardego dysku (co nie jest jednak problemem, ponieważ ja zapiąłem pendrive'a na USB a spróbuję jeszcze zapiąć HDD-USB). Po drugie nie posiada możliwości konfigurowania samochodu. Wszystko wygląda więc na to że MMIS jest po prostu "chińczykiem" oficjalnie oferowanym przez MM, dostosowanym za pomocą zestawu adapterów. W momencie odpalania pojawia się ładne logo z konturowym obrazem samochodu w jakim jest zainstalowany, na samym urządzeniu oraz na pilocie są też oznaczenia MM. Mocowanie pilota to kawał blaszki nijak nie pasującej do wnętrza auta, nie mówiąc już o tym że mocowany jest na taśmę dwustronnie przylepną a samo mocowanie na 100% mocno skaleczy ciało w razie wypadku. Pilot powędrował więc do schowka. MMIS używa także dwóch dodatkowych anten, które wyglądają jakby nikt ich nie przewidział do tego samochodu. To samo z mikrofonem - nie jest używany standardowy mikrofon samochodu. Kamera cofania nie miksuje z obrazem linii odległości, wbrew informacjom z instrukcji. Wszystko to wskazuje jednoznacznie że jest to po prostu "chińczyk" z oznaczeniami Mitsubishi (i z odpowiednią ceną...) :)

Za krótko używam tego wynalazku by się wypowiadać na temat plusów i minusów, szczególnie że nie mam żadnych doświadczeń z MMCS. Myślę że jak minie troszkę czasu, będę mógł napisać więcej. Mnie szczególnie cieszy Windows CE 5.0 na pokładzie oraz łatwa możliwość odpalania dodatkowych aplikacji. W tym kierunku będę starał się rozgryzać MMIS. Z tego też powodu uważam MMIS za coś bardziej rozwojowego niż MMCS.

Ach, przypomniało mi się jeszcze jedno. Zgodnie z doniesieniami medialnymi, od 1 maja powinien być dostępny serwis TMC w Polsce. MMIS posiada niezależny od radia tuner TMC, Cydle (iGo) potrafi go obsługiwać. Mimo to po wejściu w menu TMC, na żadnej częstotliwości nie znaleziono komunikatów TMC. Co jest przyczyną, tego nie wiem.

Gregz - 02-05-2010, 20:38

Witam,
za kilka dni odbieram Outlandera właśnie z takim zestawem multimedialnym MMIS i mam pytanie czy da jakoś się zmienić wygląd menu? Bo z tego co widziałem tutaj http://www.mitsubishi-mot...i/0910-MMIS.pdf to ogólny wygląd, wielkość czcionek, kolory itp wyglądają jak w jakimś marketowym odtwarzaczu DVD za 50 zł :) Przycięte nazwy utworów w playliście itp. Są dostępne jakieś ustawienia wyglądu?
I jeszcze pytanie gdzie są dodatkowe anteny? Na dachu czy w rogu przedniej szyby? Są razem 3 anteny?

Pozdr.

breweryhills - 02-05-2010, 21:11

Gregz napisał/a:
za kilka dni odbieram Outlandera właśnie z takim zestawem multimedialnym MMIS i mam pytanie czy da jakoś się zmienić wygląd menu? Bo z tego co widziałem tutaj http://www.mitsubishi-mot...i/0910-MMIS.pdf to ogólny wygląd, wielkość czcionek, kolory itp wyglądają jak w jakimś marketowym odtwarzaczu DVD za 50 zł :) Przycięte nazwy utworów w playliście itp. Są dostępne jakieś ustawienia wyglądu?
I jeszcze pytanie gdzie są dodatkowe anteny? Na dachu czy w rogu przedniej szyby? Są razem 3 anteny?

Niestety, nie ma w zasadzie żadnych opcji zmiany wyglądu. Dla pocieszenia powiem że wiele fabrycznych nawigacji czy też systemów multimedialnych ma równie "tani" interfejs użytkownika. Anteny montowane są na przedniej i na tylnej szybie, pod górną krawędzią. Anteny są trzy, z czego jedna na dachu - fabryczna.

ZbigniewD - 02-05-2010, 21:12

a ile ta navi kosztuje przy zamówieniu razem z autem ??
Gregz - 02-05-2010, 21:19

breweryhills, dzięki.

ZbigniewD, w tej chwili od 6500zł http://www.mitsubishi.pl/strona/246

mitsu00 - 02-05-2010, 21:45

Gregz napisał/a:
breweryhills, dzięki.

ZbigniewD, w tej chwili od 6500zł http://www.mitsubishi.pl/strona/246

Hahaha....., za 6500 zl sprzedają golasa który prawie nic nie potrafi :finga: Dodatkowo trzeba dorzucić 2 tauzena za mapy, adapter do RF, anteny, moduł TV, kamereę cofania, pilota :shock: :shock: etc. To juz 8500 tauzena, a funkcjonalność ma toto Chińczyka za 2 000 zł. Naklejka MMC kosztuje zatem 6 tauzena :finga:

breweryhills - 03-05-2010, 09:13

mitsu00 napisał/a:
Naklejka MMC kosztuje zatem 6 tauzena :finga:

Całkiem możliwe. Natomiast jeśli ktoś kupuje auto do jazdy a nie do rzeźbienia czy zabawy w kotka i myszkę z dostawcą z Chin, to te 6000 utopione w leasingu jest niewielkim składnikiem ceny natomiast ma się na miejscu gwaranta, który odpowiada za to co sprzedał. Poza tym raczej trudno mi się zgodzić z twierdzeniem że to golas...

mitsu00 - 03-05-2010, 09:54

breweryhills napisał/a:
Całkiem możliwe. Natomiast jeśli ktoś kupuje auto do jazdy a nie do rzeźbienia czy zabawy w kotka i myszkę z dostawcą z Chin, to te 6000 utopione w leasingu jest niewielkim składnikiem ceny natomiast ma się na miejscu gwaranta

Tutaj masz rację. Mnie natomiast razi niemilosiernie fakt jakie marże MMC sobie narzuca na takie gadżety. Gdzie myślicie toto jest produkowane? Napewno w fabryce w Shenzen tam gdzie nasze Chińczyki :twisted: Potem 10 min. na zrobienie tapety na ekranie i woila.....
breweryhills napisał/a:
Poza tym raczej trudno mi się zgodzić z twierdzeniem że to golas...

Taaak? Nawet adaptera do systemu audio RF nie dają w cenie..... :twisted: A to tylko jeden z wielu komponentow który trzeba dokupić.

Gregz - 03-05-2010, 10:20

mitsu00 napisał/a:

Taaak? Nawet adaptera do systemu audio RF nie dają w cenie..... :twisted: A to tylko jeden z wielu komponentow który trzeba dokupić.

No to się zgadza. Jest to golas, bo adapter trzeba dokupić. Wypadałoby od razu kupić mapy na EU ... no chyba, że ktoś jeździ tylko po PL. Z tego co widzę na tej stronie to też anteny trzeba dokupić. Cena 6500zł to absolutna baza.
Ja dostałem propozycję ceny auta z kompletnym systemem MMIS, więc nawet nie wiem co poszczególnie kosztowało, a że też w leasing to już przy koszcie całościowym to 6000zł nie robi jakiejś wielkiej różnicy.

mitsu00 - 03-05-2010, 10:26

Gregz napisał/a:
Wypadałoby od razu kupić mapy na EU ... no chyba, że ktoś jeździ tylko po PL. Z tego co widzę na tej stronie to też anteny trzeba dokupić. Cena 6500zł to absolutna baza.

Mapy całej Europy do IGO zasysa się z Rapidshare za friko w 10 min. A te 779 zl co MMC sobie zyczy za mapy, przeznacz na jakieś SPA dla kobity... :D

Gregz - 03-05-2010, 10:49

mitsu00 napisał/a:

Mapy całej Europy do IGO zasysa się z Rapidshare za friko w 10 min. A te 779 zl co MMC sobie zyczy za mapy, przeznacz na jakieś SPA dla kobity... :D

Spoko, w takim temacie to akurat sobie poradzę ;) Ale jest masa ludzi, którzy wchodzą do salonu, kupują samochód, wybierają dodatki i nie zamierzają/nie potrafią się bawić w wgrywanie map z rapida itp. No ale to już zupełnie inny temat.

13zbyszek13 - 03-05-2010, 14:33

Gregz napisał/a:
Spoko, w takim temacie to akurat sobie poradzę Ale jest masa ludzi, którzy wchodzą do salonu, kupują samochód, wybierają dodatki i nie zamierzają/nie potrafią się bawić w wgrywanie map z rapida itp. No ale to już zupełnie inny temat.

masz kolego rację jest to jakaś alternatywa no i servis a przede wszystkim normalna gwarancja na przy najmniej 2-3 lata

breweryhills - 03-05-2010, 22:08

mitsu00 napisał/a:
Napewno w fabryce w Shenzen tam gdzie nasze Chińczyki :twisted:

Myślę że w samochodzie znajdziesz więcej składników rodem z Shenzen i wcale nie mówię o wyposażeniu opcjonalnym. To po prostu zagłębie chińskiej produkcji na świat - w końcu to pierwsza w ludowych Chinach specjalna strefa ekonomiczna. Produkują tam dosłownie wszystko i dla wszystkich :)

mitsu00 napisał/a:

Oczywiście, ale to już jest polityka MMC a nie cecha samego systemu - sam zresztą zauważyłem że MMIS ma nieco bogatszą funkcjonalność niż podano w ulotce (np. większy wybór kodeków video, ale to już zasługa WinCE 5.0). Nie każdy może potrzebować TV, może się też zdarzyć że ktoś zażyczy sobie MMIS do wersji Invite, w której RF nie jest montowany a więc i adapter zbędny. Tak samo z podłączeniem iPoda - nie każdy go ma (ja nie mam) :)

mitsu00 - 04-05-2010, 09:55

breweryhills napisał/a:
Oczywiście, ale to już jest polityka MMC a nie cecha samego systemu - sam zresztą zauważyłem że MMIS ma nieco bogatszą funkcjonalność niż podano w ulotce (np. większy wybór kodeków video, ale to już zasługa WinCE 5.0). Nie każdy może potrzebować TV, może się też zdarzyć że ktoś zażyczy sobie MMIS do wersji Invite, w której RF nie jest montowany a więc i adapter zbędny. Tak samo z podłączeniem iPoda - nie każdy go ma (ja nie mam)

Zważywszy ze wartość takiego systemu wynosi maksymalnie 2000 PLN, a MMC liczy sobie wyjściowo 6500 PLN od klienta, to w pakiecie powinny znajdować się rzeczy za które należy dopłacić dodatkowe 2000 PLN. Ale wiadomo, jeśli MMC jest w stanie wycenić kilka spinek na 50 zł :mrgreen: , to i za ten sprzęt zażąda 8500 zł.... :twisted:

13zbyszek13 - 05-05-2010, 13:09

mitsu00 napisał/a:
Zważywszy ze wartość takiego systemu wynosi maksymalnie 2000 PLN, a MMC liczy sobie wyjściowo 6500 PLN od klienta, to w pakiecie powinny znajdować się rzeczy za które należy dopłacić dodatkowe 2000 PLN. Ale wiadomo, jeśli MMC jest w stanie wycenić kilka spinek na 50 zł , to i za ten sprzęt zażąda 8500 zł....

mitsu00 policz ile dałeś za swojego chińczyka łącznie z cłem i podatkiem czy napewno 2000 PLN czy ciut więcej i nie mamy nato żadnej gwarancji