To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] Podłączenie nowego radia, rozpis połączeń

tomaszhereda - 03-05-2010, 22:08
Temat postu: [1G 90-94] Podłączenie nowego radia, rozpis połączeń
Mam oryginalne radio w swoim 1g <wersja amerykańska> z equalizerem wielkości 2din . Jednak od jakiegoś czasu nie gra mi na wszystkie głośniki , czasem wcale nie gra . Zaskakuje jak przejadę bo dziurach lub nierównościach jednak nie na wszystkie głośniki . Czy może wiecie co jest przyczyną ?? Bo już mnie drażni taka jazda ;) ;)
wojtas gst - 03-05-2010, 22:25

tez mialem podobnie. sprawdzalem inne glosniki na tyl i potem nie dokladnie wszystko polaczylem i mi sie po prostu kable przy glosnikach rozlaczaly. co jakis czas przerywalo, pierdzialo i takie tam
kamil4711 - 04-05-2010, 20:29

może po prostu być zwarcie na niezaizolowanych kablach , wyjmij radio i sprawdż , może któryś dotyka masy lub plusa
tomaszhereda - 08-01-2011, 16:14
Temat postu: Nowe radio
Zdecydowałem się na zakup nowego radia po uzbieraniu na nie pieniędzy . Jest to radio wielkości 2din JVC jednak mam wątpliwości czy będę w stanie sam je założyć gdyż chodzi mi o podłączenie samych kostek. Nie ukrywam że jest to dla mnie "czarna magia";d. Może ktoś jest w temacie i to ogarnął ??
lombard - 08-01-2011, 18:01

Miałem podobnie w swoim pierwszym 1g też w wersji USA :biggrin: .W moim aucie przyczyną takiego zachowania się radia była za słabo wpięta w nie kostka .
zenek_bb - 08-01-2011, 22:31

tomaszu, jeżeli masz oryginalne kabelki to będzie wyglądało tak:

niebieski - plus po zapłonie (po przekręceniu kluczyka)
zielony z białym paskiem - +12V po włączeniu świateł pozycyjnych (dla radia z funkcją przygasania w nocy itp)
czerwony z czarnym pasem - zasilanie radia główne nieustające
czarny z żółtym paskiem - wyjście na jasność podświetlenia z Rheostatu dla ori radia (nie podpinasz)

głośniki:
białe z niebieskimi paskami - plus głośników lewych (drzwi i podszybie razem)
czarne z niebieskim paskiem - minusy w/w
białe z czerwonymi paskami plus głośników prawych
czarne z czerwonymi paskami - minusy w/w
żółty z niebieskim paskiem - plus tylnego lewego głośnika
szary z niebieskim paskiem - minus w/w
żółty z czerwonym paskiem - plus tylnego prawego głośnika
szary z czerwonym paskiem - minus w/w

Impedancja oryginalnych głośników przednich to wypadkowa 6Ω, każdy głośnik ma 12Ω, tylne głośniki są "standardowe" mają 4Ω. Jeżeli wymienisz głośniki przednie na nowe, niby lepsze jakieś i zamontujesz je pod ori instalacje to końcówka mocy z radia będzie pracowała przy 2Ω bo dwa głośniki po 4Ω równolegle dadzą wtedy 2Ω, i spalisz końcówkę mocy w radiu. Albo zostawisz ori głośniki, albo musisz zaopatrzyć się we wzmacniacz, lub rozplanować inaczej instalacje car-audio. Pozdrawiam

[ Dodano: 08-01-2011, 22:35 ]
jak nie wiesz jakie masz głośniki przednie, a nie chce Ci się nic rozbierać, zmierz rezystancję pomiędzy stykami + i - głośników lewych i prawych, jak wyjdzie Ci coś koło 5-6Ω to znaczy że jest ok masz ori głośniki i może grać, jak wyjdzie 2-3Ω znaczy że jeden z pary został wymieniony i duże prawdopodobieństwo że radio padnie, jak wyjdzie około 1,6 znaczy że oba są wymienione i spalisz końcówkę w radiu na bank (za duże obciążenie)